Costuri operaționale reduse? Încearcă sistemele telematice

MEq
By MEq august 9, 2018 11:46

Costuri operaționale reduse? Încearcă sistemele telematice

În urmă cu două-trei decenii, tehnologia de acest fel ținea cumva mai mult de domeniul imaginației. Astăzi este o realitate, iar sistemele telematice sunt mai inteligente ca oricând. Dar oare care este rentabilitatea investiției atunci când alegi să mergi pe mâna sistemelor telematice? | Marius IANCU

Costurile de șantier pot fi un punct de pornire pentru contractori. Calculul precis al costurilor menținerii unui anume punct de lucru poate influența cifrele de profit – evident, vorbim aici de un șantier privit ca business. Încerc să mă refer la un client ce beneficiază zilnic de avantajele telematicii pentru a-și maximiza munca.

Ca exemplu, un client care face uz de avantajele sistemelor telematice pentru a-și optimiza operațiunile poate lua decizii de business mai bune prin simpla urmărire a datelor geo-fencing coroborate cu datele de utilizare a mașinii. În situația în care are în desfășurare mai multe șantiere, informațiile de tipul geo-fencing îi permit să determine pe care dintre acestea se află un utilaj anume, dar și să știe cu precizie când a fost ultima dată pornit și folosit. Dacă nu a fost folosit, atunci poate lua decizia mutării lui într-altă parte a șantierului, unde să crească productivitatea lucrării, sau chiar pe un alt șantier. Genul acesta de client caută utilaje cu sisteme telematice încorporate, care să îi permită să acceseze și să evalueze zilnic datele mașinilor, pentru un control eficient al costurilor companiei per șantier.

Realitatea este ca nu toți profită de datele și informațiile pe care sistemele telematice le generează, cu atât mai mult pe piața locală. În vest, ca urmare a diferențelor evidente – economice și nu numai – față de piețele est-europene, lucrurile stau diferit. Tot mai multe companii de închiriere de utilaje au înțeles că pot folosi aceste date în favoarea propriei flote de mașini, dar și a clientului care le deține pentru o perioadă determinată de timp.

Există o preocupare mai mare pentru propriul parc de mașini, pentru starea lor, parametrii de operare și profitabilitate. E simplu: dacă utilajul pe care-l închiriez unui client e exploatat cum trebuie, e folosit în limitele sale optime pentru a da un randament maxim de operare și îi sunt respectate codurile și alertele de mentenanță, acesta are o durată de viață mai lungă și o rată de rentabilitate crescută.

Prin intermediul telematicii, compania de închirieri știe permanent statusul unităților desfășurate pe șantiere și își poate informa clientul. Dacă un utilaj stă nefolosit, contractorul e înștiințat; evident că acesta nu are niciun interes să platească pentru o mașină care stă degeaba și fie o mută în altă parte a șantierului (sau la alt proiect în desfășurare), fie o înapoiază. E o practică ce poate maximiza uzul utilajelor, ajutând totodată companiile de închirieri să clădească o relație de încredere cu propriii clienți. Această utilizare simplă a datelor furnizate de sistemele telematice le permite companiilor să aibă costuri mai reduse de operare; practic, să economisească bani.

MEq
By MEq august 9, 2018 11:46