Încărcătoare / manipulatoare pentru bușteni

MEq
By MEq mai 31, 2014 15:32

Încărcătoare / manipulatoare pentru bușteni

Story Highlights

  • Folosite în lucrări forestiere de încărcare/descărcare, transport, manipulare și în alte aplicații din domeniu, încărcătoarele/manipulatoarele de bușteni sunt utilaje robuste, cu motoare pe măsura, ce dispun de o mare capacitate de ridicare și încărcare a materialului lemnos.

Related Articles

Folosite în lucrări forestiere de încărcare/descărcare, transport, manipulare și în alte aplicații din domeniu, încărcătoarele de bușteni sunt utilaje robuste, cu motoare pe măsură, ce dispun de o mare capacitate de ridicare și încărcare a materialului lemnos. Ele sunt proiectate să opereze în condiții extreme, pe diferite tipuri de teren, pe versanți greu accesibili, în păduri sau în depozite de bușteni. V-am pregătit mai jos o listă de 8 echipamente (2 americane, 2 japoneze, 2 germane și 2 canadiene) specializate în domeniul exploatării forestiere, de la cei mai însemnați producători mondiali. | Marius IANCU

caterpillar

Caterpillar
Cat 568 FM este cel mai recent și cel mai mare din linia de echipamente Cat Forest Machines ce pot fi configurate pentru numeroase aplicații forestiere. În versiunea de încărcare, mașina poate fi configurată pentru încărcarea simplă a buștenilor, manipularea lor dintr-un loc într-altul și încărcarea de tipul ”butt-n-top” (folosind un graifer special, capabil să rotească buștenii astfel încat să fie poziționați în remorcă cu baza sau cu vârful înainte, pentru un transport sigur al încărcăturii). Față de modelul anterior (330D), mașina are cu 16% mai multă putere, o structură superioară robustă, o grosime mai mare a tablei caroseriei, un sistem hidraulic mai eficient, puncte de mentenanță de la nivelul solului, șenile mai lungi (cu 33 cm), pentru o stabilitate mai mare, și ceva elemente de siguranță în plus. Motorul este un C9.3 ACERT de 319 hp (238 kW), compatibil cu norma Tier 4 Interim. Noul design al brațului și al mânerului crește rezistența la uzură a mașinii.

John Deere
Încărcătoarele John Deere sunt puternice, rapide și capabile să suporte un ritm susținut de lucru, zilnic. Pentru o productivitate ridicată, modelele 335D și 437D dispun de un cuplu excepțional la rotire, putere mare, un flux bun al pompei hidraulice și o capacitate mare de ridicare. Pentru timpi optimi de lucru și rezistență, utilajele dispun de un nou sistem de rotire, mai mare. De asemenea, pentru a crește eficiența, cele două modele au în dotare opțiunea “auto idle” care ajută la economisirea de combustibil, iar modelul 437D prezintă un sistem hidraulic load-snsing conceput pentru a rezista timp îndelungat. Modelul 437D are un motor John Deere 6068T PowerTech E de 173 hp (129 kW), Tier 2, o greutate operațională de 14.595 kg și o capacitate de ridicare de 12.129 kg.

Hitachi
Cel mai mare din familia de echipamente forestiere a Hitachi, modelul ZX370F-3 este socotit un competitor de temult pentru ceilalți producători. Cu sisteme de rotire și deplasare puternice, de ultimă generație, o structură superioară robustă și un șasiu rezistent, acest utilaj face față în cele mai sălbatice medii forestiere. Noul sistem hidraulic îmbunătățește performanțele atașamentelor și ajută mașina să funcționeze mai ușor, având cicluri de operare mai rapide, iar raza mare a brațului și capacitatea de ridicare oferă un control mai mare al utilajului la punctul de lucru. De asemenea, sistemul de rotire de ultimă generație oferă un cuplu mai mare pentru operațiuni mai grele (mai multe rotații = mai mult lemn). Motorul este unul Isuzu AH-6HK1, Tier 3, de 271 hp (202 kW).

komatsuKomatsu
Cu o putere de 257 hp (192 kW), Komatsu PC390LL-10 este propulsat de un motor Komatsu SAA6D114E-5, certificat pentru norma de emisii EPA Tier 4 Interim/ EU Stage IIIB. Echipamentul are o masă de 48.500 kg (în configurația de încărcător de bușteni), este foarte eficient în lucru, are o putere cu 5% mai mare decât modelul anterior, un consum redus de combustibil și este dotat cu o nouă cabină, conformă cu standardul Oregon OSHA OPS/ROPS pentru utilaje forestiere, oferind operatorului un plus de confort. De asemenea, are o funcționare îmbunătățita, maximizând productivitatea și scăzând costurile de operare. Așa cum Komatsu ne-a obișnuit, și pe PC390LL-10 regăsim cea mai recentă tehnologie Komtrax, care trimite wireless informațiile de operare ale mașinii către un site web securizat.

Liebherr
Grație noului design al brațelor de ridicare, Liebherr L580 poate apuca și ridica destul de sus buștenii, ceea ce-l face potrivit pentru operațiuni de încărcare și descarcare a camioanelor sau pentru alimentarea instalațiilor de procesare și sortare a lemnului. Graiferul se rotește la 360° și poate pivota înainte și inapoi. De asemenea, cabina are deasupra un geam ce-i permite operatorului să aiba o vedere optimă a materialelor ridicate, iar între brațele de ridicare, mașina are bare (grile) integrate de protecție a parbrizului. Modelul L580 dispune de un sistem de transmisie hidrostatică de tip “stepless”, cu ajutorul căruia mașina realizează economii semnificative de combustibil. Are o greutate operațională de 33.450 – 33.850 kg, o sarcină utilă între 8.350 – 8.650 kg, iar puterea motorului este de 313 hp (230 kW).

Sennebogen
sennebogen Transportul și manipularea lemnului au devenit mai ușoare odată cu noul manipulator cu remorcă Sennebogen 830 M-T. Având tracțiune integrală, modelul 830 M-T dispune de o excelentă capacitate de tragere, capacități mari de ridicare, accelerare lină și acces ușor către și din cabină. Utilajul este propulsat de un puternic motor Cummins cu 6 cilindri în linie. Fiind un utilaj special proiectat pentru condiții extreme de operare, Sennebogen 830 M-T prezintă un braț puternic cu o rază de lucru de până la 14 m.

Madill
Încărcătoarele de bușteni 2850C și 3800C ale producătorului canadian Madill sunt echipamente fiabile și durabile, oferind diverse opțiuni pentru cele mai solicitante medii de exploatare a lemnului. Ambele modele sunt echipate cu motoare Cummins cu tehnologia Tier 3, Madill 2850C având o putere de 300 hp, iar 3800C, 325 hp. De asemenea, utilajele vin cu opțiunea de brațe pentru încărcarea de tipul “butt-n-top” sau “heel” și oferă cupluri mari la rotire pentru o eficiență maximă de lucru.

tigercat

Tigercat
Noul încărcător cu graifer Tigercat 880 este un echipament multifuncțional (încărcare, manipulare, procesare). De fapt, 880 este special construit pentru a elimina compromisurile de design regăsite la excavatoarele convertite în utilaje forestiere. Ansamblul superior al mașinii și trenul de rulare sunt proiectate exlusiv pentru aplicații forestiere. Printre numeroasele avantaje pe care le include se numără capacitatea ridicată de răcire, componentele robuste ale trenului de rulare și sistemele hidraulice extrem de eficiente, inclusiv sistemul de recuperare a energiei la rotire Tigercat. De aici rezultă o productivitate ridicată, timpi optimi de funcționare și un consum eficient de combustibil, ceea ce înseamnă costuri de exploatre mici pe tona de material lemnos. Motorul este unul Cummins QSL9, compatibil cu norma EPA Tier 3, și dezvoltă o putere de 300 hp (224 kW).

MEq
By MEq mai 31, 2014 15:32