Unelte de lucru și cuple rapide pentru excavatoare și încărcătoare

MEq
By MEq mai 25, 2014 13:44

Unelte de lucru și cuple rapide pentru excavatoare și încărcătoare

Atașamentele fac echipamentele de construcții (și nu doar) mai versatile, iar tipurile și varietatea de instrumente de lucru pentru operatori sunt în creștere. De la simple cupe la mixere de beton, ciocane demolatoare sau unități de sortare, pe piață există o mare diversitate de atașamente ce satisfac o gamă largă de aplicații, însă ideea este obținerea celor mai eficiente, sigure și productive parteneriate cu principalii producători de echipamente. | Marius IANCU

Un astfel de exemplu este Steelwrist – producător suedez de cuple rapide, sisteme de control și rotoare basculante sau “tiltrotators” (unelte hidraulice amplasate în capătul balansierului excavatorului ce permit cupei sau altui atașament instalat să se rotească la 360o și să se încline la 45o). După doar 8 ani în această industrie, Steelwrist fabrică produse pentru excavatoare cu capacități de operare între 2 și 30 de tone, consolidând parteneriate cu producătorii principali de echipamente. Printre acestea se poate menționa relația destul de strânsă cu Volvo Construction Equipment, care, de altfel, a și cumpărat un pachet minoritar de acțiuni ale companiei (așa, ca de la suedez la suedez!). De altfel, ei livrau rotoare basculante (tiltrotators) montate din fabrică pe excavatoarele Volvo CE, iar acum le furnizează și cuple rapide. Steelwrist3_51-e1323349948971

Cuple rapide mai sigure
Steewrist duce o muncă de standardizare a produselor sale în efortul de a crește siguranța și a evita incidentele cauzate de căderea cupelor. În acest sens se folosește de Standardul-S (Symmetrical Quick Couplers for Excavators). “Un cuplor simetric bine conceput face imposibilă ridicarea oricărei alte unelte de lucru care nu a fost proiectată pentru acest cuplor. Este o caracteristică de siguranță de bază a Standardului-S, pe care bolțurile universale nu o au”, a explicat un oficial al companiei suedeze. “În plus, grație tehnologiei noastre de blocare a bolțului frontal, dacă operatorul execută comanda închiderii cuplorului rapid, atunci atașamentul de lucru se va bloca pe cuplor. Încercăm să ne protejăm în cazul în care cuplorul se închider într-un mod nesigur”, ceea ce poate conduce ulterior la accidente de lucru. Siguranța este o mare preocupare în industria eurpeană de atașamente de lucru, accidentele cauzate de scăperea cupelor în timpul operării fiind un subiect arzător, mai ales că s-au înregistrat astfel de evenimente neplăcute.

Între timp, Volvo a introdus o nouă gamă de atașamente pentru excavatoare, proiectate pentru a se potrivi caracteristicilor tehnice și de performantă ale echipamentelor sale. Gama include cupe pentru uz general și grele (heavy-duty) pentru excavatoare mari, o nouă linie de ciocane hidraulice pentru excavatoare compacte, precum și o serie de atașamente pentru piețele din Austria, Germania și Elveția. Faptul că, pe lângă parteneriatul cu Steelwrist, Volvo a vizat de asemenea și designuri specifice compatibile cu cuplele rapide Lehnhoff de pe pietele mai sus amintite evidențiază și mai mult gama largă de opțiuni. Principala diferență între cuploarele rapide Lehnhoff și cele simetrice Steelwrist este dată de faptul că modelele Lehnhoff se bazează pe un design patentat, în vreme ce produsele Steelwrist au un design standard general. Volvo a proiectat o gamă întreagă de cupe și alte atașamente compatibile atât cu excavatoarele compacte vechi, cât și cu cele actuale de pe piețele germanice.

Triplu sistem de siguranță
Engcon, un alt producător de atașamente pentru excavatoare (tot suedez), a dezvoltat noi cuple rapide. Ei au lansat tipul Q-Safe pentru excavatoare; acesta prezintă un triplu sistem de siguranță – monitorizare hidraulică, blocare mecanică și verificare electronică – ce reduce la minimum riscul unei conectări incorecte a uneltei. Q-Safe este parte a conceptului Non Accident Generation, în care gradul de conștientizare a siguranței este un element-cheie.

Cu Q-Safe, cupa sau orice alt atașament de excavator trebuie să aibă un anume grad de contact cu solul pentru a permite conectarea sau desprinderea. Cu alte cuvinte, atașamentele nu pot fi îndepărtate în timp ce se află suspendate în aer. Atât timp cât cupla rapidă nu este blocată, excavatorul poate funcționa doar la o viteză foarte redusă, puterea maximă fiind reluată doar după ce atașamentul a fost corect conectat și blocat. Blocarea are loc automat în momentul în care atașamentul este introdus într-o poziție fixă, sub formă de pană, cu conectarea simultană realizată prin intermediul unei buze de oțel, ce previne căderea atașamentului sau riscul balansării acestuia, în timp ce atât bolțul anterior, cât și cel posterior sunt blocate. Pe lângă sistemul de blocare mecanic și “buza” de siguranță, atașamentul este monitorizat de doi senzori independenți ce reacționează la contactul cu cele două bolțuri ale cupei.

Și pentru încărcătoare frontale…
La rândul său, Doosan oferă pentru piața europeană patru tipuri de cuple rapide universale, iar conform oficialilor companiei, aceste sisteme sunt foarte populare. Pentru noua sa generație de încărcătoare fontale pe roți cu pneuri, de la DL200-3 la Dl420-3, cu motoare Stage IIIB, Doosan are noi cuple rapide universale, împreună cu o gamă de furci pentru paleți și cupe. Aici, accentul s-a pus pe creșterea versatilității utilajului purtător, asigurând în același timp performanță și siguranță optimă.

Asemenea altor cuple rapide noi de pe piață, produsele pentru încărcătoarele frontale Doosan cresc siguranța prin faptul că îi permit operatorului să schimbe ușor și rapid atașamentele fără a coborî din cabină. O serie de indicatori vizuali de blocare cresc și mai mult siguranța, în timp ce designul deschis al cadrului reduce greutatea cuplorului și asigură operatorului vizibilitate maximă. The LENHOFF quick coupler system can be used with all kinds of hydraulic excavators from mini-excavators to large hydraulic excavators

Plug & play
Doosan a dezvoltat și o linie de ciocane hidraulice (Seria DXB), compatibile cu excavatoarele din categoriile de la 1 la 38 tone, precum și două modele pentru buldoexcavatoare și unul pentru mini-încărcătoare. Protejarea și prelungirea duratei de funcționare este un alt element-cheie în piața atașamentelor. Contractorii își doresc instrumente de lucru puternice și robuste, dar totodată extrem de fiabile și capabile să lucreze timp îndelungat.

Înlocuire automată
Caterpillar a dezvoltat un nou sistem automat hidraulic de cuplă rapidă, Auto-Connect, pentru schimbarea complet automată a atașamentelor de lucru direct din cabină, în doar câteva secunde. Designul cuplei Auto-Connect previne totodată riscul rupturii furtunurilor și al scurgerilor de ulei din ele, evitând eventualele intervale neplanificate de nefuncționare.
Siguranța este un alt element esențial al designului, Auto-Connect având o supapă de control integrată care se asigură că astfel cupla rapidă menține unealta de lucru, chiar și în cazul unei cuplări hidraulice imperfecte/greșite. Iar flexibilitatea este crescută datorită faptului că Auto-Connect poate fi folosit la fel de ușor și cu unelte pur mecanice.

Și Bobcat (brand al Doosan) a lucrat la îmbunătățirea ofertei sale de atașamente, printre care și cupele malaxor de beton destinate gamei proprii de încărcătoare compacte. Omologate pentru gama Bobcat de miniîncărcătoare și încărcătoare compacte pe șenile, noile atașamente de tip mixer de beton permit utilizatorilor să amestece, să transporte și să toarne beton sau ciment mult mai rapid decât folosind o betonieră fixă. Un dispozitiv de control de la distanță al atașamentului îi permite operatorului să pornească sau să oprească mașina și să acționeze mixerul de beton chiar din afara încărcătorului. Asemenea celor mai multe atașamente Bobcat, cupa malaxor (cu o capacitate de 270 l) este fixată prin intermediul sistemului de cuplare Bob-Tach, care asigură prinderea ei de mașina purtătoare în condiții de siguranță. Odată ce amestecul din cupă este gata, acesta se poate goli fie prin înclinarea cupei în față, folosind sistemul Bob-Tach, fie printr-un orificiu de descarcare controlat hidraulic, situat la baza cupei.

De asemenea, compania a lansat o nouă serie de atașamente tip braț de excavare, destinate gamei de încărcătoare compacte. Pentru prima dată, gama oferă acum posibilitatea alegerii dintr-un număr de trei tipuri distincte de brațe de excavare, în funcție de sistemul utilizat pentru prinderea lor la încărcătorul purtător. Acestea cuprind un braț de excavare montat pe sistemul Bob-Tach, un braț cu montare centrală și câteva modele de brațe cu prindere într-o parte (de tipul side-shift). Atașamentul de tip braț de excavare montat pe sistem Bob-Tach poate fi folosit pe toate modelele noi de încărcătoare Bobcat 500, iar cel cu montare centrală e disponibil pentru mini-încărcătoarele S70. Însă, acesta din urmă poate fi montat și cu ajutorul sistemului Bob-Tach, fiind furnizat împreună cu un kit de instalare. V417_Showing_Attachments-70871-hr

Pentru încărcătoarele Bobcat mai mari sunt disponibile 4 tipuri diferite de brațe de excavare side-shift (modelele 625S, 725S, R30S și R35S). Sistemul side-shift îi permite utilajului să sape în apropierea zidurilor. Stabilizatorii frontali sunt incluși ca dotare standard, pentru creșterea stabilității și a performanțelor de săpare, iar stabilizatorii spate sunt opționali. În prezent, Bobcat produce circa 66 de atașamente diferite pentru încărcătoarele sale, iar compania susține că varietatea și versatilitatea modelelor le face cu adevărat mașini multifuncționale, potrivite pentru o gamă largă de aplicații.

O serie de opțiuni de atașare este disponibilă și pe încărcătoarele telescopice DL și RS de la Gehl, printre care furci, graifere pentru bușteni și țevi sau platforme de lucru. Sistemul Dynattach Quick-Attach permite schimbarea rapidă a atașamentelor, operatorul deplasându-se de pe scaun doar pentru a decupla atașamentul. Ultimele noutăți ale companiei-mamă Manitou (ce deține mărcile Gehl și Mustang) includ o cupă malaxor de beton și un curățitor cu apă cu presiune ridicată.

MEq
By MEq mai 25, 2014 13:44