Cinematică radială vs verticală
Story Highlights
- Cinematică radială vs verticală
Related Articles
Există două geometrii de bază ale brațelor miniîncărcătorului – cu ridicare radială și cu ridicare verticală. Iar cunoaşterea diferențelor dintre designul radial și cel vertical ajută la cunoaşterea avantajelor fiecăreia dintre ele și la alegerea utilajului potrivit pentru aplicația specifică. | Marius IANCU
Diferenţele-cheie în calea de ridicare a brațului se datorează proiectării legăturii, astfel că braţele unei mașini cu design radial au de obicei un singur pivot, în timp ce sistemul de ridicare verticală utilizează o legătură mai complexă care să-i asigure această mișcare. Performanţa este aproape identică atunci când brațele lucrează la nivelul solului și fiecare utilaj este capabil să-şi îndeplinească sarcinile.
Nu 100% vertical
Ridicarea verticală nu înseamnă că sarcina se deplasează chiar drept în sus. De fapt, termenul de ridicare verticală este un pic impropriu; totul ţine de legăturile braţelor. În traiectoria sa de jos în sus, sarcina urmează o linie aproximativ dreaptă (la unele modele poate urma o uşoară curbă S), dar care este mai aproape de centrul de greutate al mașinii. Însă căile de ridicare diferă ușor de la un producător la altul.
La capitolul înălţime de ridicare, diferenţa dintre designul vertical şi cel radial este semnificativă. Cu braţele complet extinse la înălţimea maximă, diferenţa între cele două căi poate fi chiar de până la 30%.
În spaţii mici vs. rază bună de acţiune
Miniîncărcătoarele cu ridicare verticală sunt în avantaj în spaţii limitate, designul vertical permiţând cupei să parcurgă o trasă aproape liniară de jos în sus. Astfel, dimensiunile maşinii sunt aceleaşi în timp ce cupa este ridicată şi utilajul virează. La încărcarea unui camion, cupa pătrunde complet şi basculează în interiorul remorcii.
Arcul descris de deplasarea braţelor oferă caracteristici unice; la înălţime medie („eye level”), o maşină cu ridicare radială are o rază de acţiune mai bună decât una verticală. Acest tip de design este optim în aplicaţii de încărcare/descărcare de paleţi din remorci/camioane cu platformă. Capacitatea hidraulică de ridicare în calea radială este mai mare aproape de nivelul solului faţă de o maşină cu design vertical, care porneşte cu o capacitate de ridicare mai mică, dar se măreşte odată cu progresia ciclului de ridicare. Totuşi, cu cât sarcina este mai departe de centrul de greutate al maşinii, cu atât maşina este mai puţin stabilă, iar în cazul acesta, în designul căii radiale, tocmai asta se întâmplă atunci când braţele sunt ridicate la nivel mediu. În acest punct, maşina se află în cel mai instabil punct al său, motiv pentru care sarcinile mari sunt atribuite designului vertical.
Săpare
În ceea ce priveşte performanţele de săpare: deşi ambele tipuri de maşini pot săpa destul de uşor, cele cu cale radială sunt mai potrivite. Şi aici, diferenţa dintre numărul punctelor de întreţinere şi uzură este în favoarea maşinilor radiale (în designul vertical sunt mai multe bolţuri şi puncte de lubrifiat, în vreme ce la un utilaj radial există practic doar două bolţuri ce conectează braţele cu maşina – adică mai puţine puncte de pivotare şi mişcare laterală mai mică). De asemenea, printre cele mai solicitante aplicaţii pentru aceste utilaje sunt cele de reciclare, în care mai potrivite sunt maşinile cu cale de ridicare radială.
De la amenajări peisagistice şi manipularea materialelor, la operaţiuni repetate de încărcare și transport, mașinile cu ridicare verticală îşi fac treaba excelent. Operatorii chiar apreciază capacitatea de ridicare crescută și confortul atunci când transportă o sarcină.
Pentru utilajele de dimensiuni mai mici, cei mai mulţi producători oferă doar varianta de ridicare radială. În contrast, majoritatea miniîncărcătoarelor cu capacităţi mari de operare au sisteme de ridicare verticală.
Avantajele căii radiale
Dacă punctele de interes sunt rezistența, stabilitatea și durabilitatea, atunci un braţ cu cale radială poate fi alegerea potrivită. Avantajele unui încărcător cu ridicare radială se rezumă în două cuvinte: simplitate și durabilitate. Există mai puține părţi în mișcare în legătură miniîncărcătorului (ceea ce e corelat cu durabilitatea lui), oferă o vizibilitate mai bună datorită simplităţii legăturii și are un cost mai mic decât un încărcător cu ridicare verticală. Designul radial al braţului oferă o putere de ridicare mai mare la nivelul solului. De asemenea, are o rază mai mare în față, la înălțime medie (eye level), care este utilă în operaţiuni de umplere cu material (de ex: la descărcarea pământului în șanț, utilajul stă mai departe de margine) și la manipularea materialelor paletizate la nivelul platformei camionului. De asemenea, un încărcător cu design radial cântărește mai puţin decât un utilaj cu ridicare verticală, adică e mai uşor de transportat. În cele din urmă, brațele încărcătorului radial sunt mai stabile la forţe laterale (side-to-side în raport cu un punct central), cu o mai bună distribuție a greutății faţă/spate pentru cuplarea ataşatelor de la nivelul solului și manipularea ataşamentelor ușoare, precum furcile pentru paleți.
Avantajele căii verticale
Miniîncărcătoarele cu ridicare verticală excelează când vine vorba de utilizarea ataşamentelor mari. În unele cazuri, chiar poţi alege un utilaj cu cale verticlă mai mic în locul unuia cu ridicare radială, datorită capacităţii generale de operare mai mari. Cele mai mari avantaje ale unei maşini cu ridicare verticală sunt capacitatea, înălţimea de ridicare şi echilibrul mai bun. Însă avantajul-cheie este abilitatea de a menține sarcina aproape de mașină în timpul ciclului de ridicare pentru un echilibru mai bun. Iar un echilibru mai bun rezultă într-o mai bună capacitate nominală de operare (ROC). Totodată, designul vertical permite o înălţime de ridicare mai mare şi o rază mai bună la vârf. Nu în ultimul rând, aceste maşini au partea din spate mai grea din cauza legăturii/articulaţiei suplimentare (extra) şi sunt mai scumpe, deoarece au mai multe părţi componente.
La finalul zilei de lucru putem constata că ambele şi-au făcut treaba – au ridicat, au săpat, au împins, au cărat şi au descărcat, însă, în anumite task-uri, unele modele şi configuraţii de ridicare sunt mai potrivite decât altele.