10 moduri în care Caterpillar a schimbat lumea
Related Articles
Caterpillar a fost fondată de două familii de inovatori din industria agricolă: Best și Holt. După ce și-au unit forțele pentru a înființa compania Caterpillar, au fost primii care au adus pe piață tractoare pe șenile cu motoare diesel, inventând practic industria pe care o cunoaștem azi. Ulterior, angajații Caterpillar au călcat pe urmele lor, transformându-și pasiunea pentru dezvoltarea de produse în inovații care creează valoare pentru clienți și fac lumea în care trăim un loc mai bun.
Moștenirea inovației
1. Benjamin Holt a testat pentru prima oară, în 1904, prototipul său de tractor cu șenile propulsat de un motor cu aburi. Scopul lui? Să ușureze plantarea culturilor în solul mlăștinos din California, unde atât caii, cât și alte tipuri de tractoare adesea se împotmoleau.
2. În 1931, Caterpillar a lansat primul autogreder cu adevărat din industrie – denumit Auto Patrol.
3. D9900, primul motor diesel Caterpillar, a intrat în producție în 1931 și și-a câștigat renumele datorită faptului că a fost primul motor diesel din lume intrat în producția de serie (la scară largă).
4. În 1955, Caterpillar a introdus o modificare specială a trenului de rulare, denumită „low ground pressure” (LGP) – configurație LGP de „presiune redusă la sol” –, care le permite utilajelor să lucreze în condiții meteo extreme, în Antarctica. Această configurație este încă disponibilă pe utilajele de azi.
5. Una dintre inovațiile tehnologice emblematice ale Caterpillar – reductorul final de concepție elevată – a fost proiectat în 1977. Acesta permite utilajelor să lucreze și să reziste mai mult, oferind totodată o operare mai ușoară. Astăzi, este în echiparea standard a buldozerelor pe șenile Cat medii și mari.
6. Buldozerele pe șenile pot consuma până la 50% din timpul de lucru cu manevre de virare. Sistemul direcției diferențiale Cat (Differential Steering System), conceput în anii 1980, le permite utilajelor să vireze din scurt, sporind productivitatea, astfel încât clienții să poată lucra mai mult într-un timp mai scurt.
7. Cat D7E cu tehnologie diesel-electrică (transmisie electrică), introdus în 2009, lucrează mai mult folosind mai puțin combustibil. De la lansarea sa, Caterpillar estimează că clienții care au folosit un D7E au economisit peste 12,2 milioane de litri de combustibil, comparativ cu modelul anterior.
8. Motoarele Cat cu tehnologie ACERT, lansată în 2001, reduc drastic poluanții nocivi și emisiile de noxe, menținând în același timp performanța, eficiența și durabilitatea motorului.
9. Soluția Tier 4 final prezentată de Caterpillar în 2014 a adus o reducere cu 90% a emisiilor de noxe, după o perioadă de 20 de ani.
10. Prezentat în 2012, excavatorul Cat 336E H a fost primul utilaj care a folosit o tehnologie hidraulică hibridă, dezvoltată intern de către inginerii Caterpillar.