Viitorul pieței utilajelor de construcții compacte
Related Articles
Piața europeană a încărcătoarelor frontale compacte s-a dublat ca mărime în ultimii ani, de la 10.000 de unități, în 2012, la 20.000 de unități, în 2019, iar cea de miniexcavatoare a crescut de la 40.000 de unități, în 2013, la aproape 80.000 de unități, în 2019 – o spun cifrele anuale de expediere, conform Comitetului European pentru Utilaje de Construcții (Committee for European Construction Equipment).
Deși se așteaptă ca cererea pentru utilaje compacte în proiectele urbane să continue, o creștere constantă a producției de utilaje nu este, pur și simplu, sustenabilă din perspectiva mediului. Spre deosebire de modelele similare mai mari, aceste utilaje de dimensiuni mai reduse sunt operate, uneori, doar câteva ore pe zi. Sunt ușor de utilizat și pot fi transportate de la un șantier la altul pe o simplă remorcă (modelele de 2,6 t sau mai mici). Acest lucru le face ideale pentru industria de închiriere și perfect potrivite conceptului de ”sharing economy”.
Cu toate acestea, producătorii se confruntă cu numeroase provocări pentru a răspunde cererii de utilaje cu emisii zero, alimentate de la baterii. Acestea implică unele probleme tehnice referitoare la aplicațiile lor practice, cum ar fi costul ridicat al bateriilor, timpii lungi de încărcare și capacitățile scurte de operare.
Echipamentele de construcții compacte ar putea fi disponibile prin acest tip de model de business (sharing economy) mai devreme decât credem, iar clienții de pe piețele din vestul Europei iau deja în calcul ideea împrumutului și a sharing-ului (partajării). În semn de recunoaștere a acestui fapt, unii producători precum Hitachi Construction Machinery (Europe) se pregătesc pentru viitor și iau în considerare modul de dezvoltare a unei astfel de platforme, printr-o aplicație sau un website pentru clienți.
Pe lângă găsirea unei modalități prin care clienții ar avea acces la flotele partajate de utilaje, producătorii sunt preocupați și de asigurarea unei operări profesionale a mașinilor și în condiții de siguranță de către toți cei care le folosesc – în ciuda diferitelor niveluri de experiență și abilitate.
În acest sens, caracteristicile de siguranță ale miniexcavatoarelor Zaxis-6 și vizibilitatea superioară a încărcătoarelor frontale compacte Hitachi ZW-6 sunt extrem de importante. La fel și comenzile ușor de utilizat, precum manetele de control, monitorul LCD de dimensiuni generoase și pedala pliabilă pentru deplasare – care vor ușura învățarea pentru utilizatorii începători pe aceste modele.
De asemenea, soluțiile de monitorizare de la distanță vor juca un rol din ce în ce mai mare, ușurând sarcina proprietarilor de a localiza individual unele mașini și de a verifica datele operaționale, precum orele de lucru. Miniexcavatoarele Hitachi sunt conectate la sistemul propriu de monitorizare de la distanță, Global e-Service, printr-o platformă software dezvoltată de ABAX. De asemenea, datele pot fi accesate prin intermediul unui smartphone folosind aplicația ConSite Pocket.
Totuși, până când utilajele compacte de construcții vor deveni la fel de disponibile ca un Uber, HCME a facilitat accesul online la informații despre utilaje printr-un configurator pentru miniexcavatoare. Aceasta permite instantaneu utilizatorilor să găsească online utilajul potrivit, cu specificația dorită.