Utilajele CASE, prin dealerul local Titan Machinery, stau la baza exploatării sării în salinele din România

MEq
By MEq iulie 29, 2021 14:48

Utilajele CASE, prin dealerul local Titan Machinery, stau la baza exploatării sării în salinele din România

În nord-vestul României, utilajele CASE Construction Equipment sunt coloana vertebrală a operațiunilor de exploatare a sării în Salina Ocna Dej, unde zeci de încărcătoare frontale și excavatoare pe șenile sporesc eficiența și îmbunătățesc siguranța operațională – atât în subteran, cât și la suprafață.

Situată în județul Cluj, Salina Ocna Dej este una dintre cele mai importante mine de sare din România, specializată în extracția sării geme în stare solidă. Mina este o filială a Societății Naționale a Sării (SALROM), unul dintre primii 10 producători de sare din Europa. Societatea are șapte operațiuni miniere și a dezvoltat atracții turistice în cinci dintre ele – în Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica și Salina Ocnele Mari Râmnicu Vâlcea.

În ultimul deceniu, SALROM a achiziționat aproape 40 de utilaje CASE, într-un parteneriat strategic pe termen lung între grupul de extracție a sării, Titan Machinery România și CASE CE.
În Transilvania, exploatarea sării a fost o componenta importanta de comerț încă din Evul Mediu târziu. În acea perioadă, extracția sării se făcea sub formă de camere subterane conice, paralelipipede sau trapezoidale și presupunea munca manuală, cu dalta și ciocanul.
Astăzi, procesul de extragere a sării este la fel de impresionant, dar cu mijloace diferite. Pereții de sare sunt mai întâi detonați, iar apoi procesul este mecanizat în mare măsură prin intermediul echipamentelor de măsurare și extracție, în cadrul instalațiilor de procesare.

Utilajele CASE, prin dealerul local Titan Machinery, stau la baza exploatării sării în salinele din RomâniaEvoluția utilajelor și a proceselor de extracție
„Îmi amintesc ca în vechea mină lucram folosind autobasculante cu remorci cu autoîncărcare; acele mașini românești erau folosite pentru transport. La nivel subteran, pentru extracția sării am avut chiar și o mașină brevetată, inventată de un fost director al Salina Ocna Dej – o instalație de perforat denumita „Rada Dej”. Era ancorată de un utilaj și, astfel, era mobilă. Se deplasa dintr-o poziție în alta și executa găuri pentru încărcarea cu exploziv. În 1992 și 1993 au apărut primele instalații moderne de foraj, care au reprezentat o mare evoluție. Se deplasau singure și erau electrice – una dintre ele o folosim si azi, iar pe cealaltă am oferit-o minei Slănic”, explică Francisc Torpenyi, Directorul tehnic al Salinei Ocna Dej.

Flotă de utilaje CASE
O parte a acestei evoluții s-a făcut si prin folosirea utilajelor CASE, atât în subteran, cât și la suprafață. Primele utilaje CASE au fost achiziționate în 2011, după o licitație generală la nivelul companiei, unde au fost achiziționate 12 încărcătoare frontale – modelele 821 și 1221. „De atunci au fost cumpărate mai multe utilaje CASE. În 2014 am achiziționat două încărcătoare frontale CASE 821, iar în 2017 am achiziționat alte patru încărcătoare frontale, 921F și 921G, pentru lucru în subteran, și un miniîncărcător frontal CASE SR160. În 2016 și 2020, au fost achiziționate două excavatoare pe șenile CASE CX210D pentru utilizare în subteran. Apoi, flota de utilaje a fost completată cu încă două încărcătoare frontale CASE 1121 pentru suprafață, în 2017 și 2019”, a adăugat Torpenyi.

Utilajele CASE, prin dealerul local Titan Machinery, stau la baza exploatării sării în salinele din RomâniaEvaluând performanța utilajelor, șeful Serviciului Tehnic de la Salina Ocna Dej, Gabriel Racz, a spus: „Comparativ cu utilajele pe care le-am folosit anterior, utilajele CASE sunt foarte eficiente, mult mai productive, mai economice și mai avansate tehnologic. Dacă ar fi sa comparăm utilajele CASE cu altele de aceeași clasă, consumul utilajelor CASE este la jumătate. În ceea ce privește mobilitatea, forța și capacitatea de desfășurare, suntem foarte mulțumiți.”

Folosirea utilajelor si relația cu Titan Machinery
„Oamenii noștri s-au specializat în aceste utilaje. Deoarece sunt operate printr-un joystick, aceasta le-a permis să își dezvolte abilitățile și productivitatea. De exemplu, în operațiunea subterană de copturit – ce presupune curățarea tavanelor și a pereților de sare care tind să cadă – folosim o freză specială pe noul excavator CASE CX210D; și, deși nu efectuam această operațiune de mult timp, operatorii s-au deprins deja cu abilități foarte eficiente de lucru” – a mai spus Torpenyi.

Operațiunile miniere sunt mecanizate în proporție de 80-90%, utilajele CASE conducând la o creștere a productivității și a eficienței. Ca urmare, odată cu trecerea anilor, a fost achiziționat un număr din ce în ce mai mare de utilaje CASE. Într-adevăr, pe lângă calitatea înaltă și performanța lor, un motiv-cheie pentru care Salina Ocna Dej a achiziționat atât de multe utilaje CASE a fost si relația cu Titan Machinery România. „Colaborarea a evoluat foarte bine, direct proporțional cu dezvoltarea parteneriatului. Suntem mulțumiți pentru că totul merge foarte bine. Când apare o problemă, răspunsul este prompt, iar soluția vine la timp. Comunicarea este excelentă și asta ne dă încredere”, a spus Torpenyi.

Utilajele CASE, prin dealerul local Titan Machinery, stau la baza exploatării sării în salinele din RomâniaDirectorul de vânzări pentru utilaje de construcții din cadrul Titan Machinery România, Adrian Călina, a spus: „Pentru noi, SALROM este unul dintre cei mai importanți parteneri. Ca și în cazul celorlalți clienți din portofoliul nostru, dorim să venim întotdeauna cea mai bună ofertă posibilă, astfel încât să putem continua colaborarea.”

Spusele lui sunt confirmate si de Bogdan Marian, manager zonal pentru utilaje de construcții la Titan Machinery România: „Comunicarea este una dintre cele mai importante caracteristici ale parteneriatului nostru. Răspunsurile la solicitări sunt întotdeauna rapide, iar soluțiile la problemele care apar nu sunt niciodată întârziate. Sunt încrezător că, menținând utilajele în stare de funcționare constantă, împreună cu cele mai bune oferte, colaborarea va continua si pe viitor.”

În încheiere, Torpenyi a adăugat: „Ca orice exploatare – indiferent că este de sare sau de cărbune – are un termen de viață. Din punctul de vedere al perspectivelor de investiții, căutăm și încercăm să propunem tehnologii de ultimă generație pentru a reduce costurile și a crește fiabilitatea. Nu există utilaje fabricate strict pentru a lucra cu sarea. Acestea sunt adaptate de alte activități, cum ar fi construcțiile, exploatarea cărbunelui, excavarea solului etc. Iar găsirea unui utilaj optim este o problemă, chiar și când vine vorba de freze sau benzi transportoare. Desigur, strategia noastră pe termen lung este legată de cerere, care este relativ constantă. Cel puțin cererea de sare alimentară este constantă, fiecare persoană consumând între trei și șapte grame de sare pe zi. Încercăm să ținem pasul cu tehnologia și, în funcție de nevoi și operațiuni, reușim.”

MEq
By MEq iulie 29, 2021 14:48