Noile electrostivuitoare Linde oferă nivelul de performanță al stivuitoarelor cu motor cu combustie internă
Related Articles
Noile modele de electrostivuitoare Linde X20 – X35, cu o capacitate de încărcare cuprinsă între 2,0 și 3,5 t, sunt primele electrostivuitoare cu aceeași performanță și robustețe ca și transmisiile hidrostatice Linde, oferind în același timp beneficiile suplimentare pentru mediu datorită funcționării cu baterii. Împreună cu noile electrostivuitoare pentru utilizări standard (Linde E20 – E35), acestea au la bază aceeași platformă ca și stivuitoarele cu motor termic Linde H20 – H35, lansate la sfârșitul anului 2019. Acest lucru asigură timpi de livrare mai scurți, opțiuni ușor disponibile și un concept de operare aproape identic pentru operator.
Din ce în ce mai multe companii apelează la stivuitoarele electrice pentru ca sistemul lor intralogistic să fie cât mai durabil și mai neutru din punct de vedere climatic. Aceste utilaje alimentate cu baterii nu degajă emisii în timpul funcționării și nu produc CO2 atât timp cât energia electrică este generată din surse regenerabile, precum eoliene, solare sau biomasă. Singurul neajuns al acestui tip de transmisie este faptul că, pentru anumite utilizări, stivuitoarele cu motor cu combustie internă oferă încă performanțe superioare.
Așa a fost până de curând. „Mulți dintre clienții noștri erau dornici să treacă la electrostivuitoare, dar nu erau dispuși să renunțe la performanțele cu care s-au obișnuit, la garda la sol, robustețe, cabinele decuplate ale operatorilor și caracteristicile ergonomice oferite de transmisiile hidrostatice Linde”, spune Björn Walter, Senior Product Manager Counterbalance Trucks în cadrul Linde Material Handling. În plus față de durabilitate, celelalte motive care fac atractivă utilizarea electrostivuitoarelor includ electricitatea auto-generată, de exemplu, care permite operarea stivuitoarelor în mod rentabil, sau motoarele silențioase care împiedică poluarea fonică în zonele aflate în apropiere.
Cu toate acestea, când a venit vorba de dezvoltarea unui electrostivuitor puternic și robust, Linde Material Handling și-a dat seama rapid că nu ar fi posibil să se obțină rezultatele dorite prin simpla creștere a puterii de ieșire. „De aceea am decis să proiectăm o serie complet nouă de modele care combină caracteristicile bune ale stivuitoarelor noastre cu motor cu combustie internă cu avantajele electrostivuitoarelor tradiționale. Acestea reprezintă o alternativă reală pentru clienții noștri mai atenți, în special pentru cei din sectoarele materialelor de construcții, băuturilor, oțelului și fierului, hârtiei, lemnului și reciclării, în care utilizările sunt extrem de solicitante”, relatează Björn Walter. „În același timp, electrostivuitorul standard aflat la bază trebuie să fie extrem de manevrabil și echipat, desigur, cu toate noile funcționalități ale conceptului de platformă.” În acest sens, Linde oferă în prezent două modele de electrostivuitoare cu o capacitate de încărcare cuprinsă între 2,0 și 3,5 t – seria standard Linde E20 – E35 – și gama X deosebit de robustă și puternică – Linde X20 – X35.
Noua ecuație: E = V
Stivuitoarele Linde din seria X20 – X35 reușesc să îndeplinească standardele de performanță acolo unde electrostivuitoarele convenționale ajung la limitele capacității lor. Acestea includ, printre altele, controlul asupra pantelor mari, atingerea unor rate de manipulare ridicate pe termen lung și funcționarea în condiții dificile, cu mult praf și murdărie.
Pentru a atinge acest nivel de performanță, motoarele bazate pe tehnologia reluctanței sincrone (SRM) sunt utilizate la ambele serii de modele. Acest lucru îmbunătățește eficiența motoarelor de tracțiune și a motoarelor de ridicare cu până la 5%, oferind eficiență sporită proporțional la nivel general. Alte două aspecte tehnice ridică seria Linde X20 – X35 la nivelul de performanță al unui stivuitor cu motor cu combustie internă: în primul rând, motoarele sunt echipate suplimentar cu magneți de neodim și, în al doilea rând, răcirea cu apă a modulelor de putere asigură performanțe pe o perioadă lungă de timp, fără restricții, de exemplu în cazul funcționării în mai multe schimburi.
Testele comparative bazate pe testul de performanță certificat TÜV dezvoltat de Linde MH au oferit două rezultate-cheie: „Pe de o parte, seria Linde X20 – X35 a fost la fel de puternică ca seria Linde H20 – H35 în ceea ce privește manipularea mărfurilor, iar pe de altă parte, a oferit rezultate semnificativ mai bune decât toate echipamentele concurente în ceea ce privește timpul și costurile de manipulare pentru fiecare palet deplasat”, subliniază Björn Walter.
În cazul utilizărilor în exterior, prezintă importanță faptul că stivuitoarele Linde X20 – X35 pot face față unor soluri foarte denivelate, la fel ca stivuitoarele cu motor cu combustie internă. Acest lucru este posibil datorită ampatamentului lung, anvelopelor mari și rulmenților cu inel din elastomer utilizați ca amortizoare pe puntea față. Acestea împiedică transmiterea către operator a vibrațiilor și a șocurilor generate de solul denivelat prin intermediul roților. În general, acest lucru reduce solicitarea fizică, astfel încât atât operatorul, cât și utilajul să poată oferi un nivel ridicat de performanță de lucru în mod constant. Unitățile complet sigilate sau încapsulate în compartimentele pentru baterie și pentru motor nu permit pătrunderea murdăriei și a particulelor de praf. Energia suficientă este asigurată de sistemul litiu-ion dezvoltat de Linde Material Handling – ce constă din baterii de înaltă performanță, rezistente la șocuri, și încărcătoare de dimensiuni diferite, toate concepute pentru a fi excepțional de sigure.
Avantajele multiple ale conceptului de platformă
Dacă este nevoie de un electrostivuitor pentru utilizare în interior, pe pardoseli industriale netede, sau dacă culoarele înguste dintre rafturi îngreunează manipularea materialelor, versiunea tradițională a noului electrostivuitor este disponibilă. Dimensiunile compacte ale modelelor Linde E20 – E35 și axa directoare combinată dezvoltată de Linde Material Handling permit manevrele de rotire cu cea mai mică rază. În plus, se poate alege dintr-o gamă de opțiuni de surse de alimentare: baterie plumb-acid, baterie litiu-ion sau sisteme cu pile de combustie. Bateriile existente se pot utiliza în continuare. Este nevoie doar de un transpalet pentru a schimba din lateral bateria.
Atât seria de electrostivuitoare, cât și stivuitoarele cu motor termic din gama actuală de modele se bazează pe același concept de platformă. Aceasta înseamnă că operatorii beneficiază de o vizibilitate excelentă printre secțiunile catargului, în lateral, în spate și în sus. La fel ca și cabina de protecție împotriva intemperiilor cu uși complet vitrate, majoritatea celorlalte opțiuni ale stivuitorului cu motor cu combustie internă sunt disponibile și pentru electrostivuitoare. Sistemul opțional de aer condiționat complet integrat, cu sistem de ventilație cu opt duze, oferă răcire și încălzire puternice pentru a asigura confortul operatorului și, prin urmare, o productivitate ridicată în toate condițiile ambientale, în timp ce sistemul opțional de asistență pentru operator „Linde Motion Detection” oferă o siguranță mai mare: senzorii înregistrează mișcarea din spatele stivuitorului și împiedică mersul înapoi dacă există persoane sau alte stivuitoare în apropiere.
Generația de stivuitoare 12XX stabilește, de asemenea, standarde în ceea ce privește disponibilitatea operațională. Cerințele de întreținere pentru modelul robust sunt scăzute datorită susceptibilității reduse la uzură, iar ansamblurile esențiale funcționează fără uzură. Procesele de service în rețea și noul sistem de gestionare a stării stivuitoarelor bazat pe transmisia fără fir a datelor echipamentului cresc și mai mult disponibilitatea acestuia.
Piesele interschimbabile și asamblarea combinată creează avantaje
Conceptul de platformă și numărul mai mare rezultat de piese interschimbabile creează avantaje suplimentare, variind de la asamblarea pe un transportor comun combinat, simplificând astfel logistica și oferind o flexibilitate mai mare în caz de fluctuații de producție, până la posibilitatea schimbării componentelor între diferite modele și modernizarea rapidă a stivuitoarelor de închiriat. Toate cele trei tipuri de stivuitoare au o dispunere aproape identică a elementelor de comandă, ceea ce înseamnă că operatorii nu simt aproape nicio diferență când trec de la un stivuitor la altul. Nu în ultimul rând, opțiunile noi vor fi disponibile simultan pentru toate modelele din fiecare clasă de capacitate de încărcare. După cum concluzionează Björn Walter: „Linde Material Handling este primul producător care oferă clienților săi electrostivuitoare alternative fără compromisuri alături de stivuitoarele sale cu motor cu combustie internă, care sunt în continuare cele mai puternice de pe piață!”