Fii în siguranţă în timp ce operezi un stivuitor cu furci!
Related Articles
Accidentele au implicații neplăcute, iar în cele mai ghinioniste scenarii sunt chiar mortale. Din păcate, ele se întâmplă şi, adesea, au drept cauză eroarea umană. Totuşi, creşterea gradului de conştientizare şi grija pentru siguranță pot face ca accidentele la locul de muncă să fie reduse, iar tragediile, prevenite.
Marius IANCU
Întrucât stivuitoarele cu furci lucrează în depozite de mărfuri, cu un flux mare de operaţiuni de încărcare/descărcare/stivuire şi cu personal uman în preajmă, riscul accidentelor de munca este ridicat. Iată mai jos cinci moduri în care puteți îmbunătăți siguranța stivuitorului la locul de muncă:
1. Condu responsabil. Operatorii de stivuitoare trebuie să fie instruiţi în toate procedurile de conducere corespunzătoare, cum ar fi reducerea vitezei înainte de a vira, pentru a preveni răsturnarea. Menținerea stabilităţii sarcinii și la joasă înălţime ajută vehiculele să rămână în poziție verticală. Stivuitoarele nu ar trebui încărcate peste limita maximă. Aveţi mare grijă la sarcinile cu forme ciudate, neregulate; încărcăturile instabile nu ar trebui mutate. Autoritățile de supraveghere trebuie să descurajeze conducerea lor hazardată și să interzică utilizarea de căști pentru ascultat muzică, a telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice care pot distrage atenţia. Siguranţa este prioritară la locul de muncă!
2. Atenţie la siguranța pietonilor! Șoferii de stivuitor sunt responsabili pentru protecţia altor lucrători din zonă și a pietonilor/persoanelor din jur. Pentru o mai mare vizibilitate în jur în timpul operațiunilor, instalaţi pe stivuitoare camere video pentru mersul în spate/vedere în spate. Angajații care activează în aria de operare a unui stivuitor ar trebui să fie instruiți să nu treacă niciodată pe sub furcile ridicate, aflate în sarcină. Mai mult, nu trebuie să fie în contact cu o sarcină în timp ce stivuitorul este în mișcare.
3. Asigurați suficient spațiu! Autoritatea de supraveghere trebuie să atribuie căi de deplasare separate pentru pietoni și pentru traficul stivuitoarelor. Manipulatoarele au nevoie de culoarele largi, lipsite de aglomeraţie și dezordine. Căile și ușile de acces trebuie să nu aibă obstacole, iar volumul de trafic să fie limitat. Supraveghetorii trebuie, de asemenea, să gestioneze condițiile de la locul de muncă, precum zgomotul, materialele periculoase, iluminatul neadecvat etc.
4. Întreţinerea maşinii. Operatorii de stivuitor și managerii de flote ar trebui să verifice în mod curent funcţiile maşinii: frâna, direcţia, ambreiajul, transmisia și defecțiunile de asamblare/cuplare la arborele de ridicare. De asemenea, emisiile de noxe ar trebui să fie la niveluri sigure, netoxice. Operatorii trebuie să fie conștienți de unghiurile moarte și să aleagă dispozitivele de siguranță corespunzătoare pentru a-şi îmbunătăți vizibilitatea, cum ar fi oglinzi sau camere video retrovizoare.
5. Instruirea continuă. Procedurile de siguranţă ar trebui revizuite de cel puţin două ori pe an pentru a menţine proaspete regulile atât în memoria operatorilor de stivuitor, cât şi a celorlalţi angajaţi din depozite.
Procedurile de siguranţă nu sunt nişte „noutăţi depăşite”. Evaluările periodice și instruirea permanentă ajută şi se pot adresa direct problemelor întâmpinate la locul de muncă. Este extrem de important ca toți angajații să înțeleagă riscurile implicate de operarea unui stivuitor cu furci sau de lucrul în preajma unui astfel de utilaj, pentru a reduce numărul accidentelor periculoase.