Buldoexcavator sau Excavator pe Roți? Ce alegi?

MEq
By MEq august 20, 2022 19:36

Buldoexcavator sau Excavator pe Roți? Ce alegi?

Să vorbim despre două dintre cele mai cunoscute și întâlnite utilaje de pe șantierele urbane: buldoexcavatorul și excavatorul pe roți. Două utilaje similare în unele privințe – ca mod de deplasare, de exemplu, sau ca funcție de excavare –, dar diferite într-altele. Utilaje atât de comune în aproape orice flotă și pe care producătorii continuă să le îmbunătățească de la o generație la alta. | Marius Iancu

Mulți clienți de buldoexcavator optează pentru acest tip de utilaj datorită mobilității sale și modului în care se comportă ca utilaj 2 în 1 (excavator și încărcător), dar și deoarece tipul de lucrări pe care îl fac de obicei nu justifică folosirea unui excavator pe roți.

Un alt aspect pe care l-am observat tine de obișnuința clienților de pe anumite piețe în ceea ce privește folosirea acestor utilaje. Cineva îmi spunea odată ca buldoexcavatoarele sunt apanajul piețelor mai puțin dezvoltate. I-aș da dreptate, dar nu integral.

Totuși, afirmația lui e susținută de faptul că, în țările dezvoltate din vestul Europei, constructorii apelează tot mai mult la utilaje specializate – de genul miniexcavator, sau miniîncărcător, sau excavator pe roți, sau încărcător compact – în dauna unui buldoexcavator.

Pe piețele foarte dezvoltate, unde se lucrează tot mai mecanizat, iar componenta financiară este solidă, perechea excavator compact (pe roți sau pe șenile) – încărcător compact (pe roți) s-a impus deja în fața buldoexcavatorului.
Iată câteva considerații de care clienții pot tine cont atunci când își evaluează opțiunile.

Capacitatea de deplasare
Este unul dintre punctele comune ale celor două utilaje, întrucât se pot deplasa cu ușurință pe șosele sau pe distanțe lungi, între șantiere (nu necesită în mod expres sa fie transportate pe o semiremorcă). În mediile urbane și periurbane, le vom întâlni mereu, datorită versatilității lor și capacității de deplasare.

Buldoexcavator sau Excavator pe Roți? Ce alegi?Puterea motorului și forța de săpare
Iau ca reper două utilaje Cat, de exemplu. Între excavatorul pe roți M314 și buldoexcavatorul cu roți egale 444 (cel mai mare dintre cele 4 modele noi), lansate recent de Caterpillar, în termeni de putere (motor C4.4 vs. C3.6), balanța înclină în favoarea excavatorului pe roți. Însă acesta are atât o masă operațională mai mare, cât și un motor mai puternic (110 kW vs. 76 kW).

Apoi, la buldoexcavator, numărul de cai putere nu reflectă puterea de săpare la capătul brațului de excavare. De asemenea, sunt de luat în considerare adâncimile maxime de săpare diferite pe care le au cele doua utilaje. În mod normal, excavatorul s-ar detașa (5290 mm). Totusi, dacă buldoexcavatorul vârf de gamă vine cu braț extensibil E-stick, adâncimea maximă de săpare ajunge la 6218 mm (de la 4826 mm).

Raza de lucru și capacitatea de repoziționare
În spații înguste, este posibil să fie mai dificil să manevrezi un buldoexcavator, care are o rază de lucru (a brațului) de cca. 180 de grade, comparativ cu raza de 360 de grade a excavatorului. Plusul de flexibilitate permite mai multe opțiuni de descărcare și încărcare a materialului.

De asemenea, la săparea unui șanț, operatorul trebuie să reașeze mereu buldoexcavatorul în poziție potrivită. Prin contrast, la excavatorul pe roți doar calci pedalele de deplasare și poți continua să sapi.

Dimensiunea compactă a excavatorului pe roți îi permite să lucreze în locuri unde un buldoexcavator nu poate. În lucrări rutiere, de exemplu, excavatorul poate folosi lățimea unei benzi de circulație; astfel, pe banda opusă (sau pe banda 2), se poate circula în continuare. În plus, datorită razei de lucru de 360 de grade, rareori e nevoie de repoziționarea lui pentru a termina lucrarea.

Buldoexcavator sau Excavator pe Roți? Ce alegi?Uneltele de lucru pentru braț
Aici, ambele utilaje permit folosirea unei game extinse unelte de lucru, de la cupe de diferite tipuri până la plăci compactoare sau ciocane hidraulice. Totuși, un buldoexcavator are aici unele limitări ce țin de greutatea uneltelor de lucru sau de debitul hidraulic.

Echiparea cu un rotor basculant (tiltrotator) va crește semnificativ mobilitatea brațului. Acest tip revoluționar de atașament e compatibil cu ambele utilaje, însă capacitatea de pivotare a unui excavator pe roți în combinație cu multitudinea de posibilități de mișcare oferite de un rotor basculant și configurația de braț din 2 piese vor surclasa un buldoexcavator.

Veți spune: buldoexcavatorul are, pe lângă brațul de excavare, și braț de încărcare, ce-i permite să folosească o cupă de încărcare, o perie hidraulică sau furci. Și așa e. Dar la fel de adevărat e că excavatoarele pe roți pun tot mai mare accent pe capacitatea lor de a se deplasa în tandem cu o remorcă. Aceasta le sporește mult versatilitatea, putând încărca în ea pământ sau materiale de construcții, sau putând transporta diferite tipuri de unelte de lucru pe care să le folosească pe șantier.

Care e mai potrivit?
Excavatorul? În orice configurație a sa, nu va depăși niciodată abilitatea buldoexcavatorului de utilaj 2-in-1. Totuși, excavatorul pe roți este o alternativă bună și rentabilă la un excavator pe senile, dacă aveți nevoie de mobilitate ridicată. Oferă un acces mai bun în zone restrânse, timpi de ciclu rapizi și operează la costuri mici.

Buldoexcavatorul? Cu abilitatea sa de a folosi echipamentele de pe ambele părți ale utilajului – și brațul de excavare, și brațul de încărcare – este un adevărat „workhorse”. Pe piață, acest tip de utilaj are viitor, iar principalii producători au înțeles asta, modernizând și diversificând gamele (vezi exemplele Case, Cat, JCB, Komatsu etc.). Motoarele sunt aduse la zi în termeni de norme de emisii, iar mediul operatorului tine pasul cu tehnologia moderna și cu confortul de lucru.

În definitiv, nu este vorba despre a înlocui un utilaj cu altul. Fiecare constructor își cunoaște cerințele de șantier, iar factorul financiar adesea dictează în favoarea achiziționării unui tip de utilaj sau a altuia. Nu în ultimul rând, mana de lucru calificata face diferența când vine vorba de operarea acestor utilaje; un operator bine instruit, care își cunoaște utilajul și capacitățile lui, va avea un randament superior, atât în termenii productivității muncii, cat și ai consumului și întretinerii.

MEq
By MEq august 20, 2022 19:36