A 3-a ediție a târgului forestier în aer liber Forest România

MEq
By MEq septembrie 14, 2019 18:44

A 3-a ediție a târgului forestier în aer liber Forest România

La începutul lui septembrie, la Zizin, comuna Tărlungeni, județul Brașov s-a desfășurat ce-a de-a treia ediție a târgului forestier în aer liber Forest România. Evenimentul a reprezentat o platformă optimă de comunicare a noilor tendințe și inovații în silvicultură, aducând în fața vizitatorilor cele mai actuale tehnologii, echipamene și utilaje de exploatare forestieră de la noi din țară.

Peste 60 de firme expozante din 9 țări (România, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveţia, Germania, Italia, Slovenia, Ungaria) au participat anul acesta la singurul târg forestier românesc cu demonstraţii practice, în aer liber, prezentând peste 100 de mărci cu utilitate în domeniul forestier. Cei 2.830 de vizitatori au avut ocazia să se informeze asupra tehnologiilor forestiere şi soluţiilor de gestionare durabilă propuse de fimele participante din următoarele domenii: regenerarea, protecţia, conservarea şi managementul pădurii; exploatarea lemnului; depozitarea, transportul şi manipularea lemnului; construcţia şi mentenanţa drumurilor forestiere; prelucrarea primară a lemnului; tehnologia informaţiei; topografie; management şi telecomunicaţii în domeniul forestier; securitatea şi protecţia muncii; vânătoare.

Tema centrală a ediţiei 2019 a fost „Gestionarea durabilă a pădurilor – contribuţie activă la protejarea climei”, fiind organizate o serie de evenimente menite să informeze publicul vizitator. Astfel, Forest Romania a devenit locul de întâlnire pentru un public specializat, format din experţi și reprezentanţi din domenii precum: cercetare, industrie, asociaţii de profil, dar şi autorităţi publice.

Pe parcursul celor trei zile de târg, vizitatorii au avut parte de un amplu program de demonstraţii practice, putând participa şi la dezbateri interactive, pe teme de actualitate, în cadrul secţiunii ”Forum”.

Evenimente
În spațiul dedicat ”Logging Arena”, vizitatorii au asistat la prezentări de tehnologii de recoltare, manipulare şi transport al lemnului, vedete fiind utilajele forestiere: forwarderul Komatsu 855, skidderul Hittner 55V, căluțul mecanic KAPSEN 18, forwarderul John Deere 1510G, tractorul forestier John Deere 6400 cu troliu, încărcător și graifer hidraulic sau tractorul forestier IRUM TAF 2012 SB.

În zona amenajată pentru demonstraţii cu instalaţii cu cabluri, companiile Savicom ASIG şi Wyssen Funiculare au prezentat zilnic publicului specializat echipamentele de instalaţii cu cabluri.

Vizitatorii au putut asista și la prezentări de metode de împădurire și strategii privind împădurirea. De asemenea, s-au putut informa asupra posibilităţii de măsurarea manuală a pieselor, prin aplicaţia de cubare a cherestelei dezvoltată de Fordaq. Totodată, Dendro Tools a susţinut zilnic demonstraţii cu clinometru electronic cu ultrasunete şi laser. Iar compania Davtrax Industrial a prezentat soluţii pentru drumuri temporare cu montare rapidă, pentru exploataţiile forestiere.

În cadrul Pavilionului oficial al Germaniei au fost realizate zilnic demonstraţiile DLG Special – Safe Harvesting: Securitate şi protecţia muncii, cu echipament pus la dispoziţie de compania Stihl. Companiile germane prezente la stand (Oehler Maschinen Fahrzeugbau GmbH, Hohenloher Spezialmaschinenbau Gmbh&Co. KG, Latschbacher GesmbH, Pfanzelt Maschinenbau) au promovat produse şi servicii inovatoare către sectorul forestier românesc.

Forum, conferinţe, întâlniri
Împreună cu partenerii Forest Romania, în cadrul expoziţiei au fost organizate conferinţe şi dezbateri pe teme de actualitate din sectorul forestier. În deschiderea oficială a târgului, DLG InterMarketing a organizat dezbaterea interactivă cu tema „Provocări pentru sectorul forestier românesc, într-o lume în schimbare”, la dezbatere participând ca invitaţi factori de decizie şi lideri de opinie din domeniu.

Tot în cadul deschiderii oficiale au fost decernate „premiile Forest Romania Produsul Anului 2019” pentru produsele inovatoare care pot fi considerate adevarate modele în domeniul forestier din România, comisia anunţând următorii câştigători:
– HSM: Forwarder 208F 14to HVT
– IRUM: Tractor Articulat Forestier românesc, TAF 2012 SB
– Timflow: Sistemul integrat Timflow Woodtracking

Forest Romania 2019 a beneficiat și de vizita unor oficialități de stat de rang înalt. Iar în cadrul conferinţei susţinute de către RNP Romsilva, au fost expuse teme precum ”Pădurile României în contextul actual al schimbărilor climatice” și ”Soluții de punere în valoare a masei lemnoase”. A doua parte a programului de Forum a fost marcată de conferinţa ASFOR, care a celebrat (în cadrul târguui) cei 25 de ani de activitate în domeniu.

Ziua Forestierului
Organizată în fiecare an de către Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR, Ziua Forestierului a avut loc Vineri, 6 septembrie, eveniment care a debutat cu Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici. Tot cu ocazia evenimentului Ziua Forestierului 2019, ASFOR a organizat și dezbaterea cu tema ”Sectorul forestier în contextul schimbărilor climatice”, cu participarea unor oameni importanți din domeniu.

Finala Campionatului Naţional STIHL Timbersports
În premieră la Forest Romania, a avut loc concursul naţional al tăietorilor de lemne, STIHL Timbersports. Participanţii și-au demonstrat abilităţile de mânuire a toporului, joagărului şi motoferăstrăului. Echipa României ne va reprezenta la Praga, în cadrul concursului mondial.

MEq
By MEq septembrie 14, 2019 18:44