Top 10 „stories” în 2021

MEq
By MEq ianuarie 3, 2022 19:02

Top 10 „stories” în 2021

Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul destul de interesant pentru industria utilajelor, în ciuda contextului pandemic care tine în șah economiile lumii. Chiar și așa am avut parte de mișcări interesante în piață – produse inovatoare, acorduri de colaborare, fuziuni/preluări de companii sau abordarea unor noi segmente de produse. | M. Equipment

Am selectat 10 dintre materialele din 2021 care prin conținutul lor au arătat că industria utilajelor pentru construcții e în continuă transformare. Se fac si se dezleagă alianțe, tehnologiile avansează, gamele se diversifică, se caută niveluri maxime de productivitate si surse de propulsie alternative.

Noutățile au fost numeroase, iar noi am încercat să nu ratăm nimic important din ceea ce se întâmplă în industria utilajelor, însă aici am ales doar 10 dintre ele. Le vom enumera aleatoriu si cu trimitere (hyperlink), pentru cei interesați de mai multe detalii.

1. Achiziția Doosan Infracore de către Hyundai Heavy Industries a devenit oficială în august, deși zvonuri despre posibila preluare apăruseră încă din 2020. Doosan Infracore, cunoscuta acum sub numele de Hyundai Doosan Infracore, a devenit o subsidiară a noului grup Hyundai Genuine, în care Hyundai Construction Equipment este, de asemenea, o filială. De altfel, ambele filiale de construcții, Hyundai și Doosan, vor funcționa independent și vor concura în cadrul noului grup. Obiectivul este de a deveni unul dintre producătorii top 5 la nivel mondial.
Tot aici ar mai fi de menționat “the new movement” al Doosan în sectorul utilajelor “earthmoving”: ca parte a noului grup, Doosan va lansa începând cu Q3 al lui 2022 prima sa linie de buldozere. Pentru început este vorba de două buldozere de clasă mică. Primul model, DD100, este în prezent în stadiul de prototip, iar cel de-al doilea va fi disponibil în 2023.

2. Terex Trucks devine Rokbak. Producătorul scoțian a dezvăluit noul brand în cadrul unui eveniment digital de lansare, pe 1 septembrie. Noul nume al camioanelor articulate Terex Trucks reprezintă un nou viitor interesant și reflectă progresele semnificative pe care organizația le-a făcut în ultimii ani, precum și noile sale priorități strategice. Ca parte a lansării noului brand, camioanele vin acum în culorile și cu emblema Rokbak. Ca parte a grupului Volvo, Rokbak a cunoscut o evoluție constantă în ultimii șapte ani, evoluție deosebit de importantă în patru domenii-cheie: proiectarea produselor, durabilitatea, siguranța și resursa umană.

3. Cat valorifică puterea și eficiența transmisiei electrice pe cel mai mare buldozer al său, D11 XE, prezentat în premieră la MINExpo. Având în spate peste 20 de ani de experiență în dezvoltarea transmisiei electrice Cat, buldozerul D11 XE se alătură celorlalte utilaje din seria XE. Odată ce va intra în producția de serie, acest model Cat va fi cel mai mare, mai puternic și mai eficient buldozer din lume cu transmisie electrică și tren de rulare cu pinion de antrenare ridicat.

Tot în seria XE, au fost introduce și noile încărcătoare frontale medii, 980 XE și 982 XE, cu transmisie continuu variabilă (CVT) proiectată și fabricată de Caterpillar, ce oferă o eficiență crescută a consumului de combustibil cu până la 35% și costuri de întreținere mai reduse cu până la 25%, comparativ cu modelele seriei M. Acestora li se adaugă modelele 966 XE și 972 XE, împreună cu 988K XE, lansate de Cat în decembrie.

4. Cu o istorie de peste 60 de ani în aceasta clasă de utilaje, CASE Construction Equipment a lansat noua Serie SV de buldoexcavatoare ce vine să înlocuiască Seria ST. Case CE a fabricat primul buldoexcavator în serie în 1957, urmat îndeaproape de primul model cu motor diesel, în 1959. Noua SV Series este cea mai performantă, productivă, economică și fiabilă gamă de buldoexcavatoare de până acum a producătorului american. Îmbunătățirile sunt consistente, începând de la motor, continuând cu gradul de confort al operatorului si încheind cu câștigurile de productivitate si control al utilajului.

5. In zona de camioane, IVECO și-a completat gama de mare capacitate IVECO WAY cu noul camion off-road, conceput pentru cele mai dure misiuni în condiții extreme, preluând ștafeta de la legendarul TRAKKER. Este vorba despre noul Iveco T-WAY, lansat in luna mai a lui 2021. Camionul se bazează pe moștenirea robusteții și fiabilității vehiculelor off-road de top tradiționale pentru brand și introduce soluții tehnologice de ultimă generație. T vine de la Tough. Gama Iveco WAY oferă acum vehicule grele de primă mână pentru orice misiune de transport: S-WAY, X-WAY si T-WAY.

6. Sistemul inteligent de control al brațului IBC de la John Deere, deja un reper în tehnologia utilajelor forestiere, în versiunea 3.0, introduce noi funcții de asistență pentru operator, care îl ghidează către metodele corecte de lucru, cresc productivitatea și îmbunătățesc valoarea de revânzare a utilajului. IBC este disponibil pe toate utilajele forestiere pe roți John Deere ce folosesc metoda de recoltare cut-to-length. Funcțiile de asistență pentru operator și cele care ghidează operatorii către metodele de lucru corecte protejează utilajul împotriva daunelor externe și reduc costurile de întreținere și îmbunătățesc valoarea de revânzare a utilajului. IBC 3.0 este disponibil pentru harvesterele 1270G (cu capete de recoltare H425, H425HD și H424) și 1470G (cu capete de recoltare H425 și H425HD).

7. Bobcat a pășit pe un nou teritoriu odată cu lansarea noii game de utilaje ușoare de compactare, dezvoltata in colaborare cu Grupul Ammann. Noua linie de produse Light Compaction face parte din strategia de diversificare a produselor, sub umbrela motto-ului inovator “Next is Now”. Gama Bobcat Light Compaction include: maiuri vibratoare, plăci vibro-compactoare nereversibile, plăci vibro-compactoare reversibile, plăci hidrostatice, cilindri compactori cu operator pedestru, cilindri compactori pentru șanțuri.

8. Daimler Trucks se concentrează pe dezvoltarea pilelor de combustibil alimentate cu hidrogen pentru electrificarea vehiculelor sale. La sfârșitul lunii aprilie, producătorul a început testarea riguroasă a prototipului îmbunătățit Mercedes-Benz GenH2. Camionul GenH2 a fost reproiectat din temelii si are componente complet noi, care includ sistemul cu pile de combustie, sistemul de propulsie complet electric și toate sistemele asociate.

9. În august 2021, după mai bine de 30 de ani, Hitachi Construction Machinery a anunțat încetarea și dizolvarea acordului de asociere comună (joint venture) cu Deere & Co. Acordul era în vigoare încă din 1988 si viza fabricarea, importul și distribuția excavatoarelor hidraulice pentru piețele din America de Nord, Centrala si de Sud. Pe viitor, Hitachi intenționează să producă excavatoare, încărcătoare frontale și utilaje miniere în Japonia, apoi să le importe în America. La rândul sau, Deere va prelua fabricile de excavatoare (13 – 47 t) din British Columbia, Canada si Brazilia, unde va continua sa producă excavatoare sub marca Deere.

10. Pentru ultima poziție a topului nostru am păstrat două momente aniversare din 2021. Începem cu centenarul Komatsu, companie care pentru cunoscătorii domeniului utilajelor nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare. Încă de la înființarea sa în orașul Komatsu, prefectura Ishikawa, Komatsu s-a dezvoltat si remarcat prin calitate și fiabilitate. Cu ocazia celebrării a 100 de ani, Komatsu Ltd. a oferit câteva detalii despre mini-excavatorul de 3 tone complet electric (non-hidraulic) și controlat de la distanță, alimentat de la baterii litiu-ion. Din 2022, Komatsu intenționează să introducă în Europa mini-excavatoare electrice (transmisie hidraulică) cu un sistem de baterii litiu-ion.

Un alt moment aniversar – de data aceasta local – este reprezentat de împlinirea a 10 ani de activitate pe piața românească pentru Titan Machinery – reprezentant oficial al marcilor Case CE, Wacker Neuson, Kovaco Electric etc. Titan Machinery România a început ca o companie mică, cu 30 angajați și două puncte de lucru. În acest moment, întreaga echipă Titan Machinery România numără aproape 300 de angajați, cu specializări pe fiecare segment profesional de deservire, cu locații și sisteme de lucru moderne care au ridicat calitatea serviciilor oferite în topul celor mai bune din piață.

MEq
By MEq ianuarie 3, 2022 19:02