Impactul Internet of Things (IoT) asupra vehiculelor off-highway
Related Articles
Propunerea pentru Internet of Things (IoT) în domeniul utilajelor miniere și pentru construcții cuprinde creşterea productivităţii, reducerea timpilor de inactivitate și un profit mai bun. Iar ultimele studii arată că până în 2020 numărul utilajelor interconectate va creşte semnificativ. | Marius Iancu
Internet of Things (IoT) se referă la interconectarea prin internet a dispozitivelor inteligente încorporate pe utilajele de generaţie nouă, permițându-le să transmită și să primească date. În industria utilajelor pentru construcții, termenul general este ”telematics” (sisteme telematice).
Producătorii de utilaje grele răspund potențialului pieței IoT prin soluții care să le permită clienților să utilizeze date importante pentru a aduna informaţii despre echipamentele de pe șantier. Adoptarea și încorporarea tehnologiei care colectează date cheie poate ajuta companiile de construcții să-şi îmbunătățească business-ul prin creșterea eficienței, reducerea perioadelor de nefuncționare și, în final, creşterea profitului, care este unul dintre obiectivele principale ale oricărui proiect de construcții.
Întrucât companiile caută modalități de îmbunătățire a eficienței și a utilizării echipamentelor, trebuie să găsească și o metodă de monitorizare și măsurare a datelor, care, în cele din urmă, va sta la baza deciziilor luate. Pe măsură ce utilajele integrează tot mai mulți senzori, cantitatea de date disponibile creşte exponenţial. Acest lucru duce la creșterea ratelor de eșantionare pentru eficienţa monitorizării, înregistrării și controlului.
Monitorizare în timp real
Prin utilizarea datelor și a analizelor predictive, conectivitatea IoT îmbunătăţeşte productivitatea şantierului, ceea ce înseamnă o mai mare disponibilitate și, totodată, o mai mare rentabilitate.
În această industrie iau naştere parteneriate care combină competențele de bază în colectarea, traducerea și folosirea acestor date. Datele individuale sau eșantionarea pe un singur criteriu nu reprezintă neapărat ceva foarte valoros. Adesea sunt necesare date cumulate. Iar identificarea măsurătorilor cheie reprezintă punctul în care aceste parteneriate aduc valoare adăugată.
Colectarea datelor referitoare la performanțele utilajelor nu este o practică nouă. IoT permite companiilor să monitorizeze totul în timp real și să facă schimbări din mers. Datele corect utilizate pot ajuta la scăderea costurilor de exploatare prin reducerea cheltuielilor cu combustibilii și eliminarea orelor neproductive ale mașinilor care cresc costurile de reparație și întreținere.
Trecerea de la sistemele de comunicații satelit la cele celulare (mobile) a permis o disponibilitate mai ieftină și mai mare a lățimii de bandă. Sistemele satelit timpurii erau eficiente, dar costisitoare, greu de implementat și nu întotdeauna de încredere. Acum, smartphone-urile, tabletele și aplicațiile asociate acestora fac transferul de date mai rapid, mai ușor și mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor.
Factorul limitator al sistemelor telematice au fost întotdeauna sistemele de comunicații. De exemplu, la început (generațiile timpurii) erau transmise temperatura maximă, minimă și medie a uleiului de motor pentru o perioadă de 20 de ore (trei puncte de date). Acum, noile generații pot capta și comunica parametrii uleiului de motor la fiecare secundă. Rata de eșantionare a senzorului nu s-a schimbat prea mult, însă capacitatea de a obține date wireless direct de la utilaj s-a îmbunătățit drastic.
Producătorii de utilaje s-au orientat spre un model de business bazat pe servicii, oferind astfel clienților soluții care îi pot ajuta să determine ce trebuie să facă cu datele furnizate de noile echipamente. Componentele hardware și software special concepute pentru sistemele de monitorizare de la distanță sunt practic incluse ca standard pe utilajele de construcții și miniere ale multor companii.
Ca în orice industrie, obiectivul este creșterea eficienței și reducerea pierderilor. Când vine vorba de utilaje grele, producătorii implementează soluții pentru rezolvarea unor provocări mai aparte, unice chiar. O tendință este aceea de a oferi mai multe modalități de accesare a datelor – de ex. o aplicație sau un site web.
Fleet management
Contribuția esențială a IoT este potențialul mare de creștere a productivităţii echipamentului în teren. Adesea, clienții se întreabă cum ar putea obține cea mai mare eficiență și productivitate posibilă. Ei bine, unele avantaje ale instalării și monitorizării senzorilor pe mașini sunt capacitatea de a vizualiza activitatea operațională și tiparele de uzură asociate. Această vizualizare reflectă modul în care este folosit echipamentul și performanțele acestuia.
Sistemele de monitorizare de la distanță permit utilizatorilor să rămână informați cu privire la locația mașinii, schimbările precum starea combustibilului și performanțele mașinii sau necesităţile de întreținere. Abilitatea de a aduna cu ușurință date importante, precum efortul de lucru și timpul de relanti, îi ajută pe operatori să-şi îmbunătățească eficiența – să lucreze mai mult, dar să „ardă” mai puțin combustibil. Aceste date oferă cunoștințele necesare pentru luarea deciziilor strategice de afaceri. Utilizate corect, pot duce la creșterea productivității și disponibilității – decizii proactive și un management mai inteligent.
Pe un şantier realmente conectat, ce include o flotă monitorizată, un antreprenor poate îmbunătăți productivitatea parcului de utilaje, beneficiind de rapoarte periodice despre utilizarea mașinilor (timpii inactivi, eficiența consumului de combustibil, datele despre localizare și multe altele). Datele pot fi folosite și combinate cu alte informații vitale, precum performanța operatorului și productivitatea şantierului. Acestea pot arăta cât de eficient este un utilaj specific cu un anume operator.
Capacitatea de a menține productivitatea odată cu reducerea numărului de utilaje la fața locului este un alt beneficiu derivat din monitorizarea de la distanţă a unei flote de mașini.
Analize predictive
Monitorizarea programelor de întreținere este convenabilă, dar un alt obiectiv este capacitatea de a anticipa intervalele de întreținere. În timp ce defecțiunile reprezintă o componentă inevitabilă a procesului, capacitatea de a monitoriza echipamentele în timp real poate reduce în mod semnificativ aceste situații și face posibilă oprirea utilizării echipamentului, expedierea piesei în teren și executarea reparațiilor necesare. Acest lucru poate împiedica, de asemenea, avariile suplimentare cauzate de efectul în cascadă al daunelor, ceea ce reduce în cele din urmă timpul de inactivitate și costurile de reparații și menține proiectele „în grafic”.
Diagnosticarea „on-bord” oferă posibilitatea de a face schimbări în timp real. Senzorii pot monitoriza modelele unice de uzură în funcție de mediu și de diferitele condiții de lucru. De exemplu, un depozit de deșeuri va dezvolta tipare de uzură diferite faţă de o carieră de minereu. Astfel, analiza predictivă poate maximiza timpul de funcționare și reduce costurile totale care vor continua să crească piața sistemelor telematice off-road.
Siguranță și vehicule autonome
Nu în ultimul rând, siguranța operatorului este o preocupare principală în proiectele de construcții sau miniere. Abilitatea de a programa, monitoriza și controla de la distanță utilajele devine un avantaj semnificativ pentru siguranța operatorului. Capacitățile complet autonome ale unor astfel de utilaje permit continuarea operațiunilor fără a necesita un operator, asta pe lângă îmbunătățirea siguranței și a eficienței.
Autonomia este o direcție interesantă spre care se îndreaptă această industrie. Aspectul privind siguranța controlului și managementului echipamentelor în medii potențial periculoase, fără prezența unui operator, este tot mai atractiv pentru constructorii de utilaje. Abilitatea de a accesa și controla vehiculele de la distanță este o realizare uimitoare din perspectiva siguranței. De pildă, Caterpillar are o echipă dedicată de securitate pentru proiectele autonome.
Pe măsură ce aceste utilaje grele devin tot mai conectate, necesitatea colectării și folosirii datelor este o provocare care a adus laolaltă producătorii și marile companii de date. Posibilitatea monitorizării și controlului de la distanță al echipamentelor grele care operează în medii aspre sau în condiții extreme oferă siguranță operatorilor, precum și o mai bună înțelegere a costurilor generale de operare și a capacității de a lua decizii importante.