AK 48e este prima automacara complet electrică Böcker cu braț din oțel-aluminiu

MEq
By MEq aprilie 17, 2023 12:45

AK 48e este prima automacara complet electrică Böcker cu braț din oțel-aluminiu

Anul trecut, la Bauma, Böcker a prezentat prima automacara complet electrică cu braț din oțel-aluminiu. Montată pe un autoșasiu Mercedes eActros de 27 t, noua macara AK 48e lucrează complet electric – atât în modul macara, cât și modul platformă –, putându-se deplasa între șantiere folosind exclusiv pachetul integrat de baterii.

Autoacaraua complet electrică deschide o nouă eră în mobilitatea electrică pe șantiere. Instalată pe un șasiu de camion Mercedes eActros de 27 de tone, automacaraua poate funcționa exclusiv electric în modul macara și platformă prin intermediul acționării auxiliare E-PTO. Prin deplasarea sa silențioasă, protejează locuitorii în zonele urbane sensibile. Datorită unei capacități puternice a bateriei de 336 kWh, automacaraua electrică poate parcurge distanțe de aproximativ 300 km fără a opri pentru reîncărcare.

Autonomia depinde de relief, de modalitatea de condus a șoferului și de temperatura exterioară. Timpul de încărcare este, de asemenea, impresionant – e nevoie de doar o oră și 15 minute pentru a încărca bateria de la 20% la 80%.

Puternică și fără emisii, automacaraua AK 48 sau AK 48e poate ridica sarcini utile de până la 3 t (opt. 6 t) și oferă lungimi de extensie a brațului de până la 49 m (opt. 52). Are o rază de operare de 15,40 m la 3 t, cu o înălțime de ridicare de până la 30 m.

Ca platformă de lucru la înălțime, noua automacara este proiectată pentru o sarcină de până la 600 kg, datorită catargului său stabil. Sistemul hidraulic puternic asigură extinderea rapidă a brațului macaralei, o viteză la cârlig de 60 m/min și rapiditate în operare. Sistemul de catarg, realizat din oțel de înaltă rezistență, garantează o stabilitate mare și permite o geometrie inovatoare a catargului. Catargul poate fi ridicat complet vertical la un unghi de 90 de grade față de vehicul. În plus, vârful (jib) pliabil din aluminiu, extensibil hidraulic, de peste 14 m se poate ridica într-o poziție de 180 de grade cu articulația complet extinsă.

Cu funcția de macara turn, noua macara poate ridica și încărca sarcini direct în interiorul unei clădiri, datorită poziționării vârfului în unghi drept. În alegerea conceptului de propulsie sunt disponibile mai multe variante. Noua automacara AK 48 nu este disponibilă doar complet electrică, montată pe un șasiu de camion electric. Este disponibilă și pe șasiu de camion cu motor diesel cu transmisie PTO (power take-off) sau într-o versiune hibridă (motor diesel + motor electric de 400 V).

MEq
By MEq aprilie 17, 2023 12:45