Green-G și Webasto propun un camion electric pentru aplicații municipale

MEq
By MEq iulie 20, 2021 22:46

Green-G și Webasto propun un camion electric pentru aplicații municipale

În contextul schimbărilor climatice și al accentului tot mai mare pus pe durabilitate, Green-G, o filială a companiei italiene Goriziane Holding S.p.A., se axează pe dezvoltarea vehiculelor și a sistemelor electrice. Luna aceasta, camionul electric ecarry Green-G a avut premiera. În proiectul dezvoltat de compania italiană, Webasto a oferit tehnologia bateriilor și a sistemului de aer condiționat.

Camionul electric ecarry a fost special dezvoltat pentru companiile de servicii municipale. Domeniile adecvate includ, de exemplu, servicii de colectare a deșeurilor, amenajări peisagistice, logistică urbană și distribuție urbana. Vehiculul are aproximativ dimensiunile unei autoutilitare obișnuite (unui van), fiind ușor de manevrat.

Acest camion ușor are o omologare de tipul N1, cântărește maximum 3,5 t și atinge viteze de până la 80 km/h. Versiunea standard a lui ecarry este echipată cu o baterie litiu-nichel-mangan-cobalt de 35 kWh de la Webasto. Modelul premium ecarry funcționează pe baza a două baterii, cu un total de 70 kWh. În funcție de numărul de baterii instalate (una sau două), ecarry poate parcurge peste 250 km fără a necesita reîncărcarea.

Green-G se bazează pe tehnologia Webasto si în ceea ce privește sistemul de aer condiționat pentru interiorul noului ecarry. Un sistem electric de încălzire de înaltă tensiune este folosit pentru cabina mașinii. Acesta convertește curentul continuu în căldură fără aproape nicio pierdere. Sistemul de clima integrat asigură răcirea necesară în interiorul vehiculului. Întrucât toate funcțiile asociate managementului termic (încălzire sau răcire) consumă, în general, multă energie, inginerii Webasto au dezvoltat o strategie specială de control pentru ca vehiculul să economisească mai multă energie – în funcție de condițiile meteo. O unitate de control integrata în noul ecarry controlează toate dispozitivele HVAC (ventilator, suflantă, pompa lichidului de răcire și dispozitive de înaltă tensiune) în funcție de modul de operare necesar.

Cu noul camion electric ecarry, ambele companii contribuie la reducerea nivelurilor de poluare și zgomot în zonele de acțiune ale vehiculului comunal. Iar ecarry este doar începutul. Vor urma si ale vehicule electrice. „Vrem să propunem soluții tehnologice inovatoare care sunt în armonie cu sustenabilitatea ecologică. În Webasto avem un partener în domeniul bateriilor și al managementului termic, care ne convinge prin calitatea înaltă a produselor și serviciilor sale”, a explicat Alessandro Della Torre, lider de proiect la Green-G.

MEq
By MEq iulie 20, 2021 22:46