Dumpere electrice cu emisii zero de CO2 pentru șantierele urbane

MEq
By MEq August 1, 2023 14:22

Dumpere electrice cu emisii zero de CO2 pentru șantierele urbane

Story Highlights

  • Dumpere electrice cu zero emisii de CO2
  • AUSA, Bergmann, HG, JCB, Mecalac, Thwaites, Wacker Neuson
  • dumpere de santier
  • dumpere pe roti

Related Articles

Pentru ca munca să fie mai eficientă și mai sigură pe șantiere, ideal este să se folosească utilajul potrivit pentru fiecare activitate specifică. În prezent, unul dintre vehiculele cu o cerere tot mai mare pe șantierele de construcții este dumperul. Dar pentru că în majoritatea lucrărilor, aceste utilaje sunt folosite în mediul urban, unde se urmărește reducerea la maximum a emisiilor de CO2 și poluarea fonică, electrificarea este pasul firesc pe care îl fac toți producătorii pentru acoperirea cererii tot mai crescute din piață. | Marius Iancu

Popularitatea dumperelor crește dincolo de industria construcțiilor. Atunci când e vorba de cantități de material ce trebuie îndepărtate, constituie un obstacol sau întârzie îndeplinirea sarcinilor, treaba unui dumper este să mute acest material în siguranță. În Europa, constructorii obișnuiți cu șantierele de dimensiuni compacte, apreciază mult avantajele dumperelor de șantier.

Ce sunt dumperele de șantier?
Sunt utilaje articulate, de dimensiuni compacte spre medii, ce includ o benă (acționată în principal cu ajutorul sistemului hidraulic și a cărei capacitate este un criteriu important în alegerea unui dumper) și un post de operare (care poate fi o cabină deschisă, eventual cu pavilion, sau una complet închisă, oferind condiții optime de lucru, similare utilajelor mari).

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Aceste utilaje sunt, în general, propulsate pe motoare diesel, însă dezvoltarea soluțiilor electrice de propulsie din ultimii ani nu a ocolit nici această clasă de vehicule de șantier. În plus, dacă în trecut benele aveau capacități reduse, progresele tehnologice de azi au făcut posibilă creșterea semnificativă a sarcinii lor maxime.

În teren neregulat și spații limitate
Capacitatea ridicată de deplasare în condiții de teren neregulat, ușurința în utilizare și siguranța sunt factori esențiali pentru fiecare dumper, motiv pentru care soluțiile de tren de rulare pot fi pe roți sau pe șenile (tema articolului de față sunt dumperele pe roți). Cât despre aplicabilitate, dumperele își găsesc locul în ofertele companiilor de închirieri sau al contractorilor din construcții, agricultură, municipalități / amenajări peisagistice etc.

Designul compact și amprenta de operare mai limitată le sporesc eficiența. Mecanismele de basculare a benei (înainte și pivotante) le permit acestor utilaje să aibă o amprentă redusă pe șantier și să îmbunătățească siguranța. Spre deosebire de alte utilaje folosite la transportul de material (adesea, skid steere), majoritatea dumperelor pot roti și descărca bena fără a fi nevoie să repoziționeze întreaga mașină. Acest lucru permite operarea în spații mai înguste și minimizează manevrele suplimentare.

Ușurință în utilizare
Dumperele de șantier concepute cu o atenție precisă la detalii maximizează siguranța și stabilitatea în timpul deplasării în zone accidentate, în noroi sau în terenuri instabile, iar acest lucru înseamnă un risc redus de răsturnare și o deplasare ușoară.

Dacă adăugam deficitul actual de forță calificată de muncă, se poate spune că un avantaj al dumperelor este ușurința în utilizare și comenzile intuitive. Antreprenorii înclină spre modele cu comenzi ușor de folosit, care beneficiază de siguranță și permit o curbă de învățare mai mică pentru operatori, indiferent de nivelul de experiență.

Pentru unii producători, dumperele reprezintă un segment de bază al business-ului lor, motiv pentru care investițiile în dezvoltare au condus la extinderea și diversificarea gamei de produse. Printre cei mai cunoscuți producători sunt: AUSA, Bergmann, HG, JCB, Mecalac, Thwaites, Wacker Neuson.

Electric power
Și pentru că pe șantierele urbane, există un trend tot mai pronunțat în favoarea utilajelor electrice, fără emisii de noxe și zgomot, am să încep cu ultimele noutăți electrice din segmentul dumperelor pe roți.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Anul trecut, producătorul spaniol AUSA a expus la Bauma noul D151AEG – primul său dumper electric, cu o sarcină utilă de 1.500 kg. Echipat cu un motor electric de 7,6 kW cu un vârf maxim de 17,3 kW, dumperul are tracțiune integrală permanentă (4WD) cu capacități excelente în orice teren.

D151AEG a fost proiectat cu un interval de operare de cel puțin o zi de lucru tipică pentru un vehicul din categoria sa, având o capacitate a bateriei de până la 12,3 kWh. Regenerarea energiei la eliberarea pedalei de accelerație sau la coborârea pantei permite, de asemenea, extinderea autonomiei de lucru. Ori de câte ori este necesar, utilajul poate fi conectat direct la rețea sau la un generator (cablul este inclus). Bateriile dumperului electric D151AEG se încarcă de la 20 la 80% în doar 2 ore, când se folosește o sursă de 230 V.
Cât privește gama de modele diesel, aceasta este una destul de ofertantă, cu dumpere cu capacități între 1 și 10 tone.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Tot la Bauma 2022 am putut vedea și primul dumper electric Thwaites de 3 tone. Versiunea pentru piața largă este disponibilă începând cu anul acesta. Pe dumper sunt instalate patru baterii litiu-ion (dry cell), fără întreținere, cu durată lungă de exploatare, care funcționează la 48 V. Fiecare este evaluată la 5,75 kWh, asigurând puterea de conducere a utilajului. Două motoare electrice foarte eficiente (unul pentru tracțiune, unul pentru sistemul hidraulic) oferă operatorului controlul și manevrabilitatea așteptate de la un dumper Thwaites.

Dumperul electric are o masă similară cu versiunea cu motor diesel și transmisie hidrostatică. Pachetul principal de baterii și componentele transmisiei sunt situate în șasiul spate, coborând centrul de greutate (comparativ cu modelul cu transmisie hidrostatică) și îmbunătățind stabilitatea utilajului. Pachetul de acumulatori suportă 8 ore de „funcționare normală în regim de șantier” cu o singură încărcare. Încărcătorul standard de 3,4 kW poate încărca pachetul de la 0 la 100% în 8 ore. Încărcătoarele opționale de 7kW (monofazat) și 22kW (trifazat) au timpi de încărcare de 4 ore, respectiv 2 ore.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane În eforturile sale de reducere a emisiilor, Bergmann a dezvoltat dumperul electric C804e. De altfel, în viitor, dumperele Bergmann cu tracțiune integrală, cu o sarcină utilă de până la 4 t, vor încorpora trenul de rulare dezvoltat de producătorul german în acest scop. Pe lângă unitățile modulare de baterii litiu-fier-fosfat (LFP) – fabricate in-house – cu o capacitate totală de 24 kWh, sistemul de gestionare a bateriei este inima gamei de vehicule electrice.

Pentru sectorul construcțiilor, modelul C804e este oferit ca dumper pentru transportul materialelor vrac și generale sau ca vehicul cu platformă robustă, cu basculare pe trei părți. Punctul forte al lui C804e este sarcina sa maximă de 3,5 t. Cele două cadre masive din oțel, conectate între ele printr-o articulație rotativă pivotantă, îi confer utilajului o construcție robustă. Datorită dimensiunilor compacte, cu o înălțime totală de sub 2 m, C804e își arată calitățile mai ales pe șantierele compacte din mediul urban, în zonele sensibile (în preajma spitalelor, a școlilor, a centrelor turistice etc.). Bergmann este un producător exclusiv de dumpere pe roți și pe șenile pentru sectoarele municipal și de construcții.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane În noiembrie 2020, JCB lansa primul său dumper electric cu baterii li-ion – un model de 1 tonă, cu basculare frontală, conceput pentru a lucra în medii indoors, în subteran sau în zone sensibile la emisiile de noxe. Modelul 1T-E este un utilaj compact, cu benă completă din oțel și șasiu articulat. Utilajul înlocuiește motoarele individuale ale roților de pe modelul hidrostatic 1T-2 cu axe directoare convenționale și cutie de transfer, pentru a oferi tracțiune integrală permanentă. Un motor hidraulic de 7 kW asigură transmisia către cutia de transfer, în timp ce o a doua pompă hidraulică este folosită pentru alimentarea circuitului hidraulic standard al utilajului, pentru direcție și bascularea benei.

Energia este furnizată de două baterii litiu-ion de 5 kWh, capabile să asigure operarea pe durata unei ture de lucru complete, în condiții normale de utilizare. Bateriile pot fi reîncărcate de la o sursă de electricitate convențională, folosind cabluri de 110 V și 230 V. Opțional, poate fi utilizat încărcătorul universal (Universal Charger) JCB pentru încărcarea rapidă a bateriilor.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Wacker Neuson se mândrește cu o experiență de 50 de ani în domeniul dumperelor. Anul trecut, la Bauma, vizitatorii zonei „Meet Green” de la standul WN au putut afla mai multe despre oferta „zero emission” a producătorului german, ce a inclus și noul dumper electric DW15e.

DW15e este primul dumper cu roți complet electric de la Wacker Neuson. Display-ul clar ce afișează nivelul de încărcare, cele două motoare separate ale sistemului de propulsie și sistemul hidraulic asigură eficiența și confortul de operare.

Cu un timp maxim de încărcare de numai 8 ore, dumperul poate fi încărcat peste noapte la o priză, iar dimineața este gata de utilizare, fără restricții de performanță. Munca 100% fără emisii protejează atât mediul, cât și operatorul, iar intervalele mari de service și bateria care nu necesită întreținere completează raportul costuri-beneficii. Transmisia E-drive electrică nu este în niciun fel inferioară modelelor convenționale cu motor diesel. Wacker Neuson are, probabil, cea mai extinsă gamă de dumpere de pe piață, iar acestui prim model electric sigur îi vor urma în viitor și de altele, ca urmare a tendinței electrificării utilajelor din clasa medie.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Unul dintre reperele pieței de dumpere de șantier este Mecalac. Sub logo-ul M-power, Mecalac deschide calea către șantierul urban inteligent, silențios și fără emisii de noxe. M-Power este o soluție mobilă de alimentare de mare putere. Cu o capacitate de stocare de 300 kWh, înlocuiește motoarele diesel, oferind o soluție de încărcare a bateriei oriunde. Ecosistemul electric Mecalac este un „game-changer” ce permite reducerea drastică a emisiilor de CO2 pe șantierele de construcții.

În acest ecosistem electric, Mecalac include trei utilaje cu emisii zero (excavatorul e12, încărcătorul articulat es1000 și dumperul ed6), care lucrează împreună pe același șantier urban și economisesc în medie 64 de tone de CO2 (pe care echivalentele lor diesel le-ar emite într-un an!). Oferta Mecalac cu emisii zero este un răspuns la limitarea poluării fonice și oferă noi capacități de lucru indoors. Noua „gamă e” a Mecalac și soluția sa de încărcare a bateriei la fața locului deschid calea pentru șantierele inteligente, curate și silențioase. Dumperul electric ed6 de 6 tone a fost expus la Bauma 2022. Cât privește oferta Mecalac de dumpere cu motorizare diesel, aceasta a fost supusă în ultimii ani unui upgrade total la nivel de design și echipare, gama fiind una dintre cele mai cuprinzătoare de pe piață.

Dumpere electrice cu zero emisii de CO2 pentru șantierele urbane Cu o notorietate mai redusă, dar cu ambiții mari, producătorul danez HG a lansat anul acesta dumperul 100% electric de 2 tone capacitate, HG E2000. Vehiculul are o autonomie efectivă de până la 12 ore, ceea ce îi permite să lucreze o zi întreagă. În plus, acceptă toate tipurile de încărcare folosind un charger intern care se poate conecta la o priză de mașină sau la una obișnuită de 220 V. Dumperul se încarcă rapid, având nevoie de aproximativ 3,5 ore pentru o încărcare de la 0 la 100%, și de 2 ore, de la 20 la 80%.

Noul dumper HG E2000 a fost testat pe șantiere și poate face față provocărilor din aceste medii de operare. Are tracțiune integrală, inclusiv cuplu individual pe toate roțile, ceea ce îl face capabil pentru deplasarea în medii off-road.

Pe măsură ce beneficiile dumperelor de șantier – capacitatea, eficiența, siguranța și întreținerea redusă – devin tot mai evidente, creșterea pieței acestoru utilaje va crește, fără îndoială. Voi reveni curând pe tema dumperelor cu modelele pe șenile.

MEq
By MEq August 1, 2023 14:22