Caterpillar dezvoltă un prototip electric pe baterii de încărcător subteran (LHD)

MEq
By MEq ianuarie 29, 2018 21:39

Caterpillar dezvoltă un prototip electric pe baterii de încărcător subteran (LHD)

Grupul Underground Mining din cadrul companiei Caterpillar Inc. a livrat un prototip electric al conceptului de încărcător subteran (LHD) cu baterii către o exploatare minieră din Canada. Testarea inițială privind construcția și validarea acestei unități de probă R1300G a demarat la începutul lui 2017, la centrul de testare Caterpillar Peoria Proving Grounds, iar acum continuă într-o mină canadiană, unde ajută la îndepărtarea pământului.

Utilajul testat este un prototip al unui concept de soluție de stocare a energiei pe bază de litiu pe care Caterpillar intenționează să o aducă pe piața LHD-urilor. Conceptul Cat R1300G nu reprezintă designul final care va intra pe piață. În urma testelor, Caterpillar va lansa un program de introducere a unui produs complet nou, care va fi precedat de un proces aprofundat și riguros de design și validare.

„Clienții noștri au proiecte miniere ce presupun adâncimi tot mai mari, cu temperaturi ridicate ale mediului înconjurător, unde costurile cu ventilația sunt esențiale pentru a face exploatarea viabilă”, a declarat Jay Armburger, manager de produs responsabil pentru tehnologie subterană. „Un mijloc pentru reducerea necesităților privind ventilația este electrificarea echipamentului minier de exploatare.”

Cu peste 250 de brevete în domeniul transmisiilor electrice și al stocării energiei, dar și cu produse precum buldozerul D7E, seria F de finisoare de asfalt, camioanele miniere mari 794 AC și 795F AC, încărcătorul frontal pe roți 988K XE (recent introdus) și chiar tehnologia microgrid, Caterpillar dispune de tehnologia complet integrată de transmisii electrice și de componentele necesare pentru implementarea pe utilajele subterane.

Standarde de înaltă performanță
Programul a demarat cu un studiu complet de producție și cu o analiză de date ale unui utilaj diesel, pentru a stabili o linie de referință. Odată realizat acest lucru, a început transformarea modelului R1300G într-un concept-prototip electric pe baterii. Modificările au inclus înlăturarea motorului termic, a transmisiei și a convertizorului de cuplu, apoi reconfigurarea șasiului pentru a găzdui incintele pentru baterii și pentru motoarele electrice. Rezultatul este o transmisie electrică pe baterii ce antrenează un tren de rulare convențional (arbori și osii).

Conceptul R1300G este un utilaj mai vechi fără avantajul eficientului sistem electrohidraulic. Designul noului încărcător va spori durata de viață a bateriilor prin utilizarea sistemului hidraulic cu senzor de sarcină, acționat de pompe cu piston precum cele de pe noul Cat R1700.
Caterpillar se focusează pe încărcarea rapidă a bateriilor, astfel încât utilajul să poată fi încărcat într-un interval de timp echivalent unei pauze de lucru a operatorului. În plus față de dezvoltarea încărcătorului în sine, programul a testat și un prototip de stație de încărcare robustă. Tehnologia din spatele stației de încărcare este unică pentru Caterpillar și utilizează tehnică și componente Cat.

MEq
By MEq ianuarie 29, 2018 21:39