Putere instantanee

MEq
By MEq noiembrie 20, 2017 19:07

Putere instantanee

MTU a achiziționat de la G+L innotec drepturile exclusive de utilizare pentru o nouă tehnologie de alimentare asistată electric a motoarelor cu ardere internă off-highway din gama de puteri de peste 450 kW. Noua invenție a furnizorului de servicii de proiectare și dezvoltare din Laupheim, din sudul Germaniei, este brevetată și nu a fost disponibilă pe piață până în prezent.

MTU intenționează să își echipeze motoarele cu această tehnologie începând din 2021. „Alimentarea asistată electric reprezintă o bornă importantă în calea hibridizării motoarelor. Folosind această tehnologie, vom putea să dezvoltăm motoare agile și cu consum redus”, a declarat Dr. Johannes Kech, director de dezvoltare Turbocharging & Fluid Systems la MTU. MTU și G+L innotec vor finaliza următoarele etape de dezvoltare în baza unui parteneriat.

Tehnologia de alimentare asistată electric
Sistemul de alimentare asistat electric cuprinde o unitate electrică combinată cu un turbocompresor tradițional dezvoltat și fabricat de MTU. Ca rezultat, turbocompresorul poate fi accelerat electric, iar presiunea de alimentare, crescută mai din timp. În condiții de funcționare, când în mod normal puterea necesară pentru o presiune de încărcare mai rapidă a turbinei nu ar fi suficientă, este posibilă creșterea ei cu ajutorul dispozitivului de acționare electric. Folosind tehnologia dezvoltată de G+L innotec, producătorul MTU va putea să mărească astfel capacitatea de accelerare a motoarelor. În plus, va fi posibilă reducerea consumului de carburant și a emisiilor într-o varietate de aplicații diferite. Această tehnologie se potrivește ideal motoarelor diesel și pe gaz.

Principiul de funcționare al unității electrice de la G+L innotec
Pentru a asigura asistență electrică turbocompresorului, este instalat un magnet permanent înaintea elicei compresorului, iar bobina electrică este integrată în carcasa compresorului. În această arhitectură, aerul aspirat de compresor nu este obstrucționat și, în același timp, componentele electrice sunt răcite de aer. Caracteristica specială a acestui aranjament este spațiul mare dintre magnet și bobină. Acest tip de motor (așa-numit media gap motor – motor sincron cu magnet permanent sau PMSM) necesită un sistem electronic de acționare special proiectat.

Primele aplicații
Pe baza unui acord de colaborare cu G+L innotec, MTU a echipat turbocompresoarele cu această unitate acționată electric și a efectuat teste de componente pentru a determina potențialul său. În etapa următoare, cele două companii partenere vor pregăti noile produse pentru producția de serie, astfel încât, începând cu 2021, MTU va putea lansa pe piață motoare echipate cu această tehnologie. Primele domenii de aplicabilitate pentru aceste motoare includ navele, generatoarele de avarie și vehiculele terestre.

MEq
By MEq noiembrie 20, 2017 19:07