Premieră Liebherr la Bauma 2022: un excavator pe șenile cu motor pe hidrogen

MEq
By MEq noiembrie 14, 2022 22:34

Premieră Liebherr la Bauma 2022: un excavator pe șenile cu motor pe hidrogen

La Bauma 2022, Liebherr a prezentat un excavator pe șenile dezvoltat de Liebherr-France SAS la Colmar (Franța), echipat cu un motor cu ardere internă pe hidrogen. Modelul expus al motorului H966 instalat este dezvoltat de Liebherr Machines Bulle SA în Elveția.

Modificările climatice necesită măsuri ample pentru protejarea mediului și în special pentru reducerea emisiilor de poluanți, iar una dintre sarcinile producătorilor de utilaje de construcții este găsirea de soluții cu emisii scăzute. Liebherr lucrează la diverse variante de propulsie în diferite segmente de produse, cu o abordare deschisă a tehnologiei, pentru a contribui la reducerea emisiilor. Acestea includ motoarele cu ardere internă care funcționează cu hidrogen.

Motorul pe H2 de pe acest excavator pe șenile nu necesită o sursă permanentă de energie și emite niveluri extrem de scăzute de NOx și CO2. În funcție de metoda de evaluare utilizată în fiecare caz, și dacă se ia în considerare întregul ciclu de viață al utilajului, motorul cu ardere internă cu hidrogen poate reduce semnificativ emisiile de CO2.

Motorul H966 – inima utilajului
Primul motor cu hidrogen Liebherr, H966, este inima noului excavator R 9XX H2. Acesta este un motor conceput atât pentru demonstrație, cât și pentru testele de teren și se bazează pe o tehnologie de injecție în poarta supapei (cunoscută și sub denumirea PFI – port fuel injection). Rezultatele obținute oferă dovezi ale unui potențial mare în propulsia cu hidrogen și pledează în favoarea utilizării unor astfel de motoare și pentru aplicații off-road.

[Prin injecție este mărită viteza jetului de combustibil în raport cu aerul, iar pentru pulverizarea combustibilului prin injecție se utilizează injectoare]

Grupul și-a prezentat experiența vastă împreună cu primul produs rezultat. În plus, divizia de componente lucrează la alte tehnologii de acționare pe bază de hidrogen, cum ar fi injecția directă de H2. Aceasta din urmă permite o densitate de putere mai mare decât injecția H2 în poarta supapei (injecție indirectă) și este, prin urmare, potrivită în special pentru aplicații grele în medii de lucru solicitante, cum ar fi industria construcțiilor și mineritul.

Excavatorul pe șenile R 9XX H2
R 9XX H2 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate. Designul său are la bază generația a 8-a de excavatoare pe șenile. Cu acesta, R 9XX H2 împărtășește un focus mai mare pe utilizarea mai confortabilă și mai eficientă. Excavatorul atinge aceleași performanțe generale ca și omologul său cu motor diesel, atât în ceea ce privește puterea de ieșire, cât și dinamica motorului și răspunsul. Potrivit pentru șantiere în condiții cu temperaturi extreme, șocuri și praf intens, R 9XX H2 (cu o masă operațională de 50 t) poate deveni în viitor o soluție la fel de robustă pentru aplicațiile terasiere și de carieră ca și excavatoarele pe șenile Liebherr cu motor convențional (diesel). Singurele diferențe sunt în termeni de alimentare a utilajelor: Alimentarea rapidă și sigură este asigurată prin intermediul comunicației în infraroșu între excavator și stația de realimentare, unde utilizatorii beneficiază de un protocol standardizat de mare viteză.

„Testele desfășurate în Colmar au fost extrem de convingătoare. Această tehnologie ne promite mai multe avantaje în viitor, în special în cele mai dificile aplicații”, a spus Henrik Weitze, project manager, Liebherr-France SAS.

MEq
By MEq noiembrie 14, 2022 22:34