O nouă dimensiune în controlul macaralei

MEq
By MEq iulie 21, 2021 17:55

O nouă dimensiune în controlul macaralei

Controlată de operator sau automatizată? În mod tradițional, Demag oferă două variante pentru controlul macaralelor de proces. Recent, compania a introdus o a treia tehnologie de operare. Stația de operare la distanță Demag (Remote Operating Station sau ROS) îi permite operatorului să controleze convenabil macaraua din orice mediu de lucru. Prin decuplarea sistemului de macara de la stația operatorului, siguranța operatorilor poate acum fi sporită, iar costurile de șantier pot fi reduse la minimum.

Care este cea mai bună poziție pentru operarea unei macarale rulante? Timp de decenii, răspunsul a fost de pe podul macaralei, deoarece aici operatorul are cea mai bună imagine de ansamblu. Cu toate acestea, în multe aplicații, controlul radio (adesea suplimentar) s-a impus. Acesta oferă condițiile pentru manipularea sensibilă a sarcinii. Pentru macaralele controlate manual în medii agresive de operare, cum ar fi depozitele de ardere a deșeurilor, stațiile de control pot fi instalate și în cabine închise (cu geamuri). Acum însă, operatorul poate alege o altă opțiune: stația de operare la distanță Demag (ROS).

În termeni simpli, ROS este o stație de operare completă, independentă de locație. Operatorul are acces la toate elementele de comandă care sunt instalate în mod normal într-o cabină de macara. La fel ca în cabină, unitatea de comandă poate fi adaptată în mod optim la nevoile operatorului. Însa, cu ROS, proprietarul poate decide unde se află cabina „virtuală”.

Pe stația de operare la distanță (ROS), toate elementele de comandă sunt integrate compact și ergonomic într-un panou consolă, a cărui înălțime poate fi reglată astfel încât macaraua – oriunde este amplasată – să poată fi acționată fie din poziție așezată, fie în picioare. În plus față de joystick-urile obișnuite cu cotiere reglabile, un panou tactil sau – sau dacă utilizatorul alege – o tabletă poate fi utilizată ca interfață om-mașină, prin intermediul căreia operatorul poate solicita informații suplimentare.

Un monitor cu ecran lat asigură vizualizarea procesului, primind imagini în timp real de la mai multe camere. Layout-ul ecranului, ce poate afișa până la opt imagini individuale, poate fi configurat de către operator, după nevoi. Un tablou de bord cu informații relevante despre proces poate fi afișat, astfel încât să poată fi văzut dintr-o privire în partea de jos a ecranului. Boxele integrate în monitor fac mediul de operare și mai realist. Operatorul primește feedback acustic din cadrul procesului de lucru, ceea ce îl sprijină în operarea sistemului și permite o mai bună evaluare a eventualelor defecțiuni ale procesului.

În comparație cu o cabină de macara obișnuită, Demag ROS oferă operatorului o vedere și mai bună. Asta, datorită faptului că aceste camere video pot „vedea” și acolo unde câmpul vizual normal este restricționat. Sunt posibile, de asemenea, funcții de zoom (prin intermediul unui joystick suplimentar) sau de afișare a informațiilor suplimentare (sub formă de grafic). Iar posibilitatea de a salva capturi de ecran sau videoclipuri digitale și de a le pune la dispoziția unor terțe părți facilitează – de exemplu – instruirea personalului.

O aplicație tipică pentru această nouă tehnologie de operare este pentru macaralele ce manipulează materiale vrac (de ex. în reciclarea deșeurilor). Manipularea deșeurilor, inclusiv alimentarea liniilor de incinerare, poate fi astfel realizată dintr-o poziție sigură și convenabilă. În alte medii de lucru, cum ar fi depozitele pentru bobine, containere sau alte bunuri, sistemul Demag ROS poate fi, de asemenea, utilizat la încărcarea și descărcarea camioanelor. Acest lucru oferă nu doar un nivel ridicat de confort pentru operator, dar este si o bază bună pentru o muncă sigură și concentrată. Totodată, reduce semnificativ costurile de investiții și de operare, deoarece nu trebuie instalate cabine pe macarale, iar accesul la cabină nu mai este necesar.

Demag vede stația de operare la distanță ca pe o cabină de macara virtuală pretabila pentru aplicații, în principal, în medii nefavorabile. În afara sectoarelor ce au legătură cu managementul deșeurilor (stații de ardere a deșeurilor, biomasă / stații de compostare), exemplele pot include producția și prelucrarea metalelor (precum turnătorii și oțelării). În principiu, nu există limite pentru utilizarea ROS în orice aplicație sau mediu. Este de la sine înțeles că atât ROS, cât și transmisia de date (la distanță) îndeplinesc toate cerințele de siguranță relevante pentru sistemele de control al macaralei.

Experiența anterioară cu Demag ROS a relevat că acest nou tip de control la distanță al macaralei nu numai că sporește productivitatea macaralei, dar reduce și costurile. Macaralele operate prin intermediul ROS lucrează la un nivel foarte ridicat de siguranță și cu un risc redus de deteriorare, deoarece operatorul are întotdeauna cea mai bună vizibilitate asupra procesului și poate lucra într-un mediu ergonomic și confortabil.

MEq
By MEq iulie 21, 2021 17:55