Noul încărcător subteran diesel-electric Cat R2900 XE este mai rapid, mai eficient și mai puternic

MEq
By MEq mai 5, 2023 11:20

Noul încărcător subteran diesel-electric Cat R2900 XE este mai rapid, mai eficient și mai puternic

Story Highlights

  • Caterpillar
  • Cat R2900 XE
  • încărcător subteran diesel-electric Cat
  • underground mining
  • camion subteran Cat AD63
  • Bergerat Monnoyeur Romania
  • Cat load-haul-dump (LHD)
  • MineStar

Related Articles

Primul încărcător subteran (LHD) diesel-electric de la Caterpillar, noul Cat R2900 XE LHD, răspunde nevoilor industriei miniere subterane pentru sarcini utile mai mari, încărcare mai rapidă și emisii reduse. Construit pe platforma celui mai popular încărcător minier subteran Caterpillar, noul LHD a optimizat brațul de ridicare și geometria componentelor, adăugând un sistem hidraulic cu senzor de sarcină, pentru a îmbunătăți forța de rupere cu 35% comparativ cu modelul Cat R2900G.

R2900 XE lucrează mai rapid în condiții dificile, asigurând o accelerație mai rapidă cu 52% și un răspuns îmbunătățit față de R2900G. Încărcătorul accelerează de la 0-24 km/h în 6,4 secunde și atinge o viteză cu 7% mai mare în pantă. Pompele cu piston variabil au debite mai mari pentru cicluri mai rapide ale cilindrilor hidraulici și forțe puternice de ridicare. Cu o sarcină utilă mai mare, de 18,5 tone, și având timpi de încărcare mai rapizi, noul LHD poate încărca din 3 până la 4 treceri cu camionul subteran Cat AD63. Combinate, aceste caracteristici îi oferă lui R2900 XE o creștere a productivității cu 20%.

Cupele reproiectate sunt disponibile în patru dimensiuni, cu capacități cuprinse între 7,4 și 9,8 m3, pentru a se potrivi nevoilor de densitate a materialelor, într-o varietate de condiții de încărcare, transport și descărcare. Oferind un echilibru optimizat între productivitate și durata de viață a cupei, gama completă de elemente de uzură Cat (GET) include blindaje atașate mecanic Modular Weld-on, Bolt-on Half Arrow și Durilock. Pentru a proteja și mai mult cupa, e disponibilă o gamă de saboți, plăci de uzură și bare, sudate sau atașate mecanic.

Fiabilul și durabilul motor Cat C15 oferă o varietate de opțiuni de reducere a emisiilor și posttratare, incluzând configurații EU Stage V/U.S. Configurație EPA Tier 4 Final și un filtru de particule diesel. Utilajul dezvoltă puterea necesară – până la 335 kW (449 hp) – cu o eficiență crescută a consumului de combustibil cu peste 31% comparativ cu R2900G. Turația redusă a motorului are ca rezultat reducerea consumului de combustibil, de căldură, zgomot, vibrații și emisii de evacuare, asigurând însă o creștere a puterii și a productivității.

Transmisie electrică de înaltă eficiență
Cu o experiență de zeci de ani în transmisii electrice, noul R2900 XE LHD dispune de un sistem electric cu reluctanță variabilă. Este proiectat, integrat, validat și susținut de Caterpillar, iar controlul continuu al turației sale oferă putere și timpi de ciclu îmbunătățiți. Fără sarcini de șoc pe traseul grupului motopropulsor, permite o schimbare mai lină a direcției și include trepte virtuale pentru un control optim al utilajului. Comenzile automate de retarding mențin viteza în pantă. Sistemul de transmisie previne deplasarea în treapta neutră și lucrează împreună cu funcția anti-rollback pentru a crește și mai mult siguranța de operare.

Noul design de punte permite o dimensiune mai mare a componentelor și, împreună cu transmisiile cu reductor final cu angrenaje planetare, cu patru trepte, oferă o rezistență mai mare și o exploatare mai lungă. Rulmenții mai mari ale roților și dimensionarea crescută a frânei cresc și mai mult durata de viață a transmisiei. Jantele cu flanșă permit schimbări mai sigure ale anvelopelor. Construite pentru a rezista forțelor mare de cuplu și sarcinilor de impact, diferențialele și reductoarele finale asigură o multiplicare mare a cuplului pentru a reduce stresul la nivelul transmisiei. Sistemul de control al tracțiunii reduce patinarea anvelopelor în condiții dificile de teren, pentru a îmbunătăți productivitatea, a crește durata de viață a anvelopei și a reduce costurile consumabilelor.

Confortabil și productiv
Mediul operatorului este construit pe platforma de succes a modelului R1700, încorporând cele mai recente îmbunătățiri în materie de productivitate, siguranță și confort. Designul închis al cabinei asigură o bună circulație a aerului, este presurizată, permite controlul temperaturii și are aer condiționat, sporind confortul și reducând oboseala operatorului. Montate elastic pe cadru, structurile ROPS/FOPS țin departe operatorul de vibrații, pentru o deplasare mai confortabilă. Designul cabinei încorporează două ieșiri de urgență, în timp ce camerele video disponibile ajută la îmbunătățirea vizibilității în jurul mașinii, pentru siguranța operatorilor și a altor lucrători.

Combinând mai multe funcții (selecția direcției, treptele virtuale și direcția) într-un singur joystick, controlul integrat al direcției și transmisiei STIC, ca dotare standard, oferă sensibilitate maximă și control. Comenzile cu joystick cu efort redus includ funcții simultane de ridicare și înclinare, pentru a optimiza eficiența operațională. Construcția cu două pedale facilitează un control mai eficient.

Funcția opțională ride control îmbunătățește timpii de ciclu și retenția materialului, atunci când lucrează în teren accidentat. Prin cuplarea/dezactivarea sistemului ride control la viteze prestabilite, acesta atenuează automat forțele cupei și stabilizează utilajul, reducând mișcarea de inclinare înainte și înapoi. Utilajul încorporează un acumulator hidraulic cu azot în circuitul de ridicare pentru a acționa ca amortizor de șocuri.

Soluții tehnologice scalabile
Noul încărcător subteran R2900 XE vine din fabrică echipat gata pentru soluțiile Cat MineStar, cea mai extinsă suită de tehnologie din industrie. De la monitorizarea sănătății utilajelor până la ciclurile complet automatizate de transport și descărcare, nivelurile scalabile de tehnologii pot fi adaptate pentru a satisface nevoile unice ale fiecărui sit minier. Tehnologia standard Product Link Elite sporește conectivitatea utilajului, permițând încărcătorului să colecteze și să transmită informații de monitorizare a stării de sănătate și a stării în aplicații găzduite local sau în cloud.

Exploatările miniere pot alege dintr-o gamă de tehnologii MineStar disponibile, inclusiv:
Command for underground – permite operarea de la distanță a utilajelor LHD, în campul vizual sau în autonomie deplină, permițând operatorilor să fie mutați într-o locație sigură și confortabilă pentru a îmbunătăți productivitatea, eficiența și siguranța.
Detect for underground – folosește detectarea de proximitate peer-to-peer pentru a reduce riscul interacțiunilor neintenționate între oameni și mașini, „văzând” în întuneric.
Fleet for underground – oferă acces în timp real la informații precise, precum timpii de ciclu, sarcina utilă, poziția mașinii și alți parametri operaționali cheie; urmărește și înregistrează automat datele pe lanțul valoric.
Health – colectează și transmite datele necesare pentru serviciile de întreținere proactivă și analiza predictivă a utilajelor.

Noua tehnologie Autodig optimizează încărcarea prin automatizarea părților importante ale ciclului de săpare. Combinată cu tehnologia Command for underground, Autodig oferă cu adevărată un utilaj automatizat, asigurând deplasarea automată cu viteză mare și autonomia completă a ciclului. Tehnologia integrată de cântărire a sarcinii utile, Cat Payload Management (CPM), permite managementul materialului încărcat, numărarea ciclurilor, înregistrarea timpilor și capabilități wireless de raportare a detaliilor de producție. Monitorizarea opțională a presiunii în anvelope este complet integrată în R2900 XE, permițând operatorilor să determine din mers dacă anvelopele sunt umflate corespunzător.
Pentru informații suplimentare, contactați reprezentantul oficial Caterpillar în România.

MEq
By MEq mai 5, 2023 11:20