Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituri

MEq
By MEq ianuarie 11, 2024 21:38

Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituri

După mai bine de un deceniu pe piață, harvesterul pentru rărituri Nisula seria N a fost complet reproiectat pentru a răspunde mai bine nevoilor de operare. Principiul de bază al noului design a fost acela de a dezvolta un harvester pentru rărituri care să fie cât mai practic posibil și complementar harvesterelor obișnuite.

În urmă cu mai bine de 5 ani, prezentam aici modelul N5 al producătorului finlandez Nisula. Între timp, utilajul a trecut la o nouă generație, cu upgrade-uri la nivelul șasiului, motorului și capetelor de procesare. Presiunea la sol a harvesterului cu șase roți este suficient de scăzută încât să permită utilizarea lui chiar și vara. Astfel, noul N6 este un adevărat harvester pentru rărituri atât în ceea ce privește caracteristicile sale, cât și dimensiunile fizice și greutatea.

Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituriStructura
N6 are o structură simplă, complet reproiectată. Șasiul ranforsat și garda mare la sol permit o mobilitate agilă și eficientă în terenuri extrem de dificile. Noul N6 este o alegere ideală pentru toate tipurile de recoltare de rărire, incluzând pădurile cu sol moale (turbă) și rărirea normală de vară și de iarnă. N6 are o rigiditate excelentă în toate condițiile.

Articulația centrală rotativă, unghiul de 42° al articulației centrale și unghiul mare de înclinare fac din noul N6 un harvester potrivit pentru toate tipurile de teren. Noul design al șasiului permite blocarea activă a articulației, pentru cea mai bună stabilitate posibilă când utilajul este mutat într-o noua locație.

Cabina
Extrem de silențioasă, cabina lui N6 asigură confortul optim al operatorului în timpul lucrului. Pentru a fi productiv în aplicațiile de rărire, este important ca operatorul să fie alert în orice moment al zilei.

Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituriGeamurile mari asigură o vizibilitate excelentă asupra împrejurimilor utilajului, de la vârful arborilor și până la pământ. Operatorul beneficiază de un scaun de înaltă calitate și nu are nevoie să se extindă în poziții incomode, lucru ce îmbunătățește productivitatea.
Comenzile sunt situate ergonomic. Mini-joystick-urile Nisula Easy+ facilitează controlul tuturor mișcărilor necesare recoltării.

Transmisia și motorul
Transmisia hidromecanică a lui N6 cu blocarea diferențialului asigură o deplasare lină și sigură chiar și în terenuri grele. Manevrarea este precisă și controlată.

N6 este echipat cu un motor AGCO Power 4.9 LFTN în patru cilindri, cu o putere de 140 kW (aprox. 190 hp). Cu un cuplu de până la 800 Nm, motorul are un volant greu care asigură stabilitate în toate condițiile. Motorul Stage V a fost atent personalizat pentru nevoile lui N6, pentru o economie excelentă de combustibil. Rezervorul de combustibil este suficient pentru o durată de funcționare de aproximativ 35 de ore.

Capacitatea hidraulică necesară este atinsă la o turație de 1300-1500 rpm, în funcție de zona de lucru și de capul de recoltare, ceea ce asigură un consum extrem de redus de combustibil.

Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituriNisula N6E – un utilaj, mai multe posibilități
Noul harvester Nisula N6E vine echipat cu un braț de macara Palfinger S110F96, cu o deschidere de 10 m, ce face ca utilajul să fie versatil atât în lucrări forestiere, cât și pentru întreținerea drumurilor. Împreună cu capul de recoltare Nisula 500, este un harvester excelentă pentru rărituri. Echipat cu noul cap de procesare Nisula 335E +, noul N6E devine un harvester cu adevărat rentabil și productiv. Modelul N6E poate fi disponibil și cu cositoare pentru întreținerea drumurilor, oferind și alte opțiuni de utilizare.

Șasiu față/spate reproiectat
N6 are o structură complet reproiectată a șasiului frontal. Designul în formă de V asigură utilajului capabilități excelente chiar și pe cele mai grele terenuri. Rezervoarele de combustibil de 370 de litri sunt situate în partea din față a utilajului, împreună cu bateriile, o pompă de realimentare și o cutie de depozitare a uneltelor. Dimensiunea rezervorului de uree este de 60 de litri. Noul radiator este ușor de accesat și de curățat. Capota poate fi ridicată prin apăsarea unui buton, iar la deschidere, compartimentul motor este iluminat eficient.

Șasiul spate a fost și el reproiectat. Noul N6 este construit în jurul unei soluții simple, dar funcționale. Cilindrii roților suplimentare mențin permanent distribuția longitudinală optimă a greutății utilajului, la deplasarea utilajului. În timpul lucrului (recoltării), cilindrii sunt blocați în funcție de profilul terenului. Această soluție patentată menține șenilele tensionate în orice moment.

Nisula N6 – un harvester de nouă generație pentru rărituriOpțiuni de capete de recoltare
Capetele de recoltare Nisula sunt recunoscute pentru productivitatea și calitatea lor și au funcții ce fac operarea graiferului simplă și fără efort. Designul și proprietățile capetelor de recoltare au fost rafinate încontinuu. Modelul de cap de recoltare recomandat pentru macaraua harvesterului N6 este Nisula 555H, cu o masă de aprox. 800 kg. Pe durata procesului de antrenare și tăiere, debitul hidraulic de aprox. 200 l/m este asigurat de o pompă Kawasaki de 140 cc.

Ușor și compact, capul poate fi poziționat cu ușurință la baza arborelui selectat pentru rărire, fără a deteriora copacii din apropiere. Capul de recoltare 555H poate tăia cu ușurință tije cu un diametru de 55 cm, fiind cel mai eficient în tăieri de rărire primară și secundară. Alte opțiuni de capete de procesare compatibile cu N6 includ modelele Nisula 500H și Nisula 335E+.

MEq
By MEq ianuarie 11, 2024 21:38