Neuson Forest – harvestere compacte de înaltă calitate

MEq
By MEq mai 29, 2019 22:18

Neuson Forest – harvestere compacte de înaltă calitate

Înființată în 1995, compania austriacă Neuson Forest a debutat pe piață cu harvestere forestiere pe șenile, în scurt timp ajungând să ofere utilaje pentru rărituri primare și secundare. În 2001 a lansat primul său harvester (18002HVT) pentru tăieri finale, urmat de modelele 242HV / HVT (de 24 t). Gama existentă include opt harvestere forestiere: 103HV / HVT, 104HV / HVT, 164HVT (care-l înlocuiește pe 133HVT), 183HVT și 243HV / HVT. Modelele în a căror denumire de produs se regăsește litera „T” (Tilt) au cabină înclinabilă, pentru operarea în pante. | Marius IANCU

Design compact
Având un design simplu și compact, aceste utilaje forestiere pot procesa aproape toate tipurile de arbori. Utilajele Neuson se folosesc din plin de avantajele lor, în special în pădurile cu o cantitate mare de puiet (de exemplu, în pădurile de molid și carpen). Datorită manevrabilității lor, arborii tineri pot fi tăiați, chiar dacă, adesea, din pricina dimensiunilor mici, sunt îndoiți.

Șasiul superior foarte compact (cu consolă redusă) se poate roti încontinuu la 360°, motiv pentru care harvesterele Neuson Forest se descurcă excelent în zone strâmte și pot recolta arbori chiar din spatele mașinii, fără dificultate și fără a vira șenilele. Aceste utilaje sunt extrem de manevrabile datorită lățimii lor mici; în plus, oferă operatorului o vizibilitate perfectă. Macaraua forestieră puternică, cu o rază de lucru între 10 și 14 m, mărește productivitatea acestor harvestere, care se adaptează foarte ușor oricărui tip de teren și facilitează eficiența muncii chiar și în condiții dificile.

Tăieri finale
Dimensiunile compacte, stabilitatea mare și puternica macara paralelă sunt elemente distinctive ale acestui utilaj atunci când vine vorba de recuperarea de masă lemnoasă deteriorată. Pentru recoltarea copacilor scoși din rădăcini (din cauze naturale), în cea mai mare parte este posibilă doar recuperarea trunchiurilor într-o manieră eficientă din punctul de vedere al costurilor: utilizând un lanț de recoltat. Însă folosirea unui utilaj cu o rază de pivotare de 360° este un avantaj esențial. Trenul de rulare de înaltă performanță și garda bună la sol disting harvesterele Neuson Forest, iar lama frontală face lucrul mult mai ușor și poate nivela o cale de acces pentru deplasarea ulterioară a unui forwarder.

Pentru o tăiere clară este nevoie de o macara paralelă puternică. Șasiul superior cu rotire infinită, precum și vizibilitatea perfectă asupra capului de recoltare reprezintă, de asemenea, avantaje pentru utilizarea economică a harvesterelor Neuson Forest. Brațul de macara are o putere completă de pivotare datorită capacității de nivelare a șasiului superior al utilajului, pentru ca operatorul să se poată focusa exclusiv asupra lucrărilor. Nu în ultimul rând, utilizarea economică și siguranța sunt cerințele primare pentru produsele Neuson Forest.

Soluri moi
Datorită amprentei mari, a presiunii scăzute la sol și distribuției simetrice a masei utilajului, harvesterela pe șenile Neuson Forest se descurcă ideal în zonele împădurite umede. Pentru a reduce și mai mult compactarea solului, sunt disponibile șenile speciale pentru lucrul în zonele umede: șenile extra-late (până la 800 mm) și șenile offset (cu laterale rotunjite) – acestea reduc presiunea la sol de mai multe ori. Astfel, utilajele pot lucra chiar și în condiții de ierni blânde.

Forța de tracțiune, care este mai mare decât masa proprie a utilajului, se remarcă în teren umed, mlăștinos sau subțire. Cu alte cuvinte, starea precară a terenului și pantele abrupte nu ridică vreo problemă utilajelor. Prin urmare, harvesterul poate lucra din același loc o perioadă mai lungă de timp, iar în combinație cu o macara cu deschidere mare poate lucra pe suprafețe sensibile fără a afecta solul.

Pante abrupte
În ceea ce privește pantele abrupte, utilajele Neuson Forest s-au specializat, comportându-se eficient și fiabil. Cu un sistem de compensare a pantei de + 25° în față și +/- 15° lateral (pe fiecare parte), întregul șasiu superior poate fi nivelat. Iar datorită lamei, stabilitatea este îmbunătățită în teren abrupt. Prin urmare, arborii pot fi îndepărtați fără dificultate chiar dacă raza macaralei este mare.

Centrul de greutate scăzut al mașinii și sistemul de compensare a pantei înseamnă o mai mare stabilitate atunci când se lucrează în pante abrupte. Totodată, contragreutatea mare a macaralei și amprenta mare la sol fac ca utilajul să-și mențină stabilitatea și să nu se răstoarne atunci când macaraua este extinsă la o rază maximă de până la 12,5 m. Stabilitatea poate fi sporită și mai mult în teren abrupt sau stâncos prin utilizarea unor șenile speciale.

În lucrări de rărituri, aceste utilaje sunt extrem de manevrabile, grație lățimii reduse, adaptându-se foarte ușor terenului și lucrând eficient în condiții grele. Toate modelele sunt echipate cu motoare John Deere 4045 și 6068, cu puteri începând de la 77 kW (105 hp) până la 184 kW (250 hp), iar macaralele paralele ce utilează aceste mașini forestiere sunt de producție proprie. Ca tonaj, modelele Neuson Forest se încadrează între 12 și 24,7 t.

Pentru ușurarea lucrărilor de service, toate mașinile au cabine înclinabile și platforme de service proiectate în mod adecvat. Datorită spațiului disponibil și dispunerii clare a tuturor componentelor, lucrările de service pot fi efectuate ergonomic, rapid și în siguranță. Cu peste 25 de ani de experiență, Neuson Forest a făcut din utilajele sale una dintre cele mai performante și mai rentabile soluții pentru recoltarea mecanizată a masei lemnoase.

MEq
By MEq mai 29, 2019 22:18