La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape

MEq
By MEq februarie 17, 2023 20:12

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape

Story Highlights

  • BKT Tires
  • fabrica de anvelope BKT din Bhuj
  • anvelope OTR
  • cifra de afaceri de 2 mld USD pana in 2026
  • productie anuala totala de 600.000 MT
  • fabrica de negru de fum din Bhuj, India

Related Articles

Odată cu extinderea celei mai strategice fabrici pe care o deține, BKT își anunță planul de afaceri: înregistrarea în 2026 a unei cifre de afaceri de 2 miliarde de dolari și atingerea unei producții anuale totale de 600.000 MT.

Călătoria BKT spre viitor începe aici. Sau, mai bine spus, continuă de aici, deoarece prin intermediul acestei fabrici de la Bhuj (inaugurată în 2015), multinaționala din India a fost capabilă să-și planifice anii următori, datorită infrastructurii și veniturilor robuste, unice în sectorul global al anvelopelor Off-Highway.

Iar acesta nu este un proiect vag, ci, din contră, un plan de dezvoltare bine conceput și foarte semnificativ, care, datorită îmbunătățirilor de la Bhuj, are ca scop o producție anuală de 600.000 de tone metrice (MT) de anvelope și preconizează înregistrarea unei cifre de afaceri de 2 miliarde de dolari în trei ani.

Știm prea bine cât de mult îndrăgește BKT să accepte o provocare. Dacă piața își schimă direcția, BKT găsește cel mai bun mod de a ține pasul. Pandemia paralizează logistica globală? BKT își revine înaintea tuturor. Planeta solicită companiilor să își asume responsabilitatea? BKT își demonstrează angajamentul prin proiecte concrete, deoarece o astfel de atitudine reflectă pur și simplu mediul cultural din care provine.

Așadar, următorii trei ani, care sunt atât de clari în viziunea BKT, nu reprezintă altceva decât continuarea unui traseu construit cu prevedere și dedicare, prin observarea cu atenție a tendințelor pieței, dar și datorită rezervelor nelimitate de pasiune și curaj.

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape
Bhuj 2012–2023: creștere cu 262,60% a suprafeței în hectare
Atunci prima anvelopă ieșea de pe linia de producție de la Bhuj, în 2012, fabrica ocupa o suprafață de 123 ha. A urmat apoi o investiție de 500 de milioane USD. Înainte de începerea lucrărilor, peisajul deșertic era complet arid, neexistând nici apă și nici electricitate. Însă, după montarea conductelor de apă potabilă și a rețelei de alimentare cu energie electrică pe distanțe de kilometri, fabrica a crescut exponențial: 126 ha în 2016, 131 ha în 2019, 137 ha în 2021, 258 ha în 2022. Până la sfârșitul anului 2023, previziunea este ocuparea unei suprafețe totale de 323 ha, borna de 283 ha fiind deja atinsă.

Așadar, mai mult spațiu înseamnă mai multe posibilități pentru instalarea de noi utilaje, amenajarea mai multor zone de testare, creșterea volumelor și toate celelalte lucruri asociate cu acestea. Se preconizează o dezvoltare care nu se oprește și care, din contră, este fundamentală pentru a satisface creșterea cererii. Ca să menționăm doar cele mai recente tendințe, activitatea comercială a BKT a crescut cu 49% comparativ cu perioada anterioară pandemiei, un apogeu remarcabil ce demonstrează faptul că multinaționala indiană este mereu pregătită pentru oportunități și provocări noi. În cifre, de la îndepărtata producție de 92 MT/zi în 2015, Bhuj a încheiat anul 2022 cu cel mai bun rezultat de până acum, 436 MT/zi.

Utilaje mai eficiente = producție sporită, siguranță îmbunătățită
În prezent, la Bhuj sunt instalate utilaje mai eficiente, cu caracteristici ce fac posibil un lucru mai rapid și mai eficient, sporind cantitatea producției și calitatea produsului finit. Aceasta înseamnă reducerea cantității de deșeuri generate de produse, sporind sustenabilitatea procesului de fabricație și, în consecință, micșorând costurile de producție; de asemenea, procesele devin din ce în ce mai fiabile și, cel mai important pentru BKT, riscurile profesionale sunt drastic reduse, iar confortul lucrătorilor este îmbunătățit.

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape
Negru de fum produs pe cont propriu.
O altă alegere strategică făcută de BKT a fost investiția în propria fabrică de producție a negrului de fum. Fabrica a fost dată în exploatare în 2017, an în care au fost produse primele 65.000 MT/PA de negru de fum de duritate ridicată (tipul de negru de fum utilizat în mod special la benzile de rulare ale anvelopelor). În anul următor, producția a crescut de la 65.000 la 110.000 MT și a fost adăugată producția de negru de fum de duritate redusă, utilizat la compusul pentru carcasă, pentru a-i îmbunătăți rezistența și durabilitatea, generând mai puțină căldură. În 2021, producția totală a acestor două tipuri de negru de fum a atins 138.000 MT/an, iar anul trecut a crescut până la 165.600 MT/an.

Obiectivul pentru 2023 este de 198.600 MT/an. În plus, Departamentul de cercetare și dezvoltare plănuiește să adauge un al treilea tip de negru de fum, „Negru de fum de specialitate”. Acesta este un tip de negru de fum cu proprietăți unice în comparație cu cel utilizat în cadrul compușilor de cauciuc, cum ar fi o rezistență superioară la colorare, un nivel ridicat de puritate, un nivel redus de cenușă și un nivel foarte redus de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care îl fac potrivit pentru utilizarea în aplicații specifice, cum ar fi în compoziția vopselelor, a maselor plastice și a cernelurilor.

Bunăstarea „familiei BKT”
Extinderea fabricii înseamnă o creștere a capacității de producție, dar a fost îmbunătățită semnificativ și logistica operațională, care a permis introducerea de noi lucrători specializați și creșterea flexibilității fluxurilor de producție și depozitare.
Apropo de muncă, construcția de noi unități a marcat și o îmbunătățire a condițiilor de siguranță ale angajaților; comunitatea care își desfășoară astăzi activitatea în fabrica BKT de la Bhuj era, la sfârșitul lui 2022, de 4.776 de persoane.

În fiecare an, BKT dedică investiții importante bunăstării comunității sale, de exemplu, prin extinderea zonei care găzduiește familiile angajaților (acum locuiesc acolo aproape 1.000 de persoane), prin îngrijirea sănătății acestora și prin asigurarea educației copiilor. Pe scurt, o veritabilă „uzină comunitară” completă, care rămâne un model etic printre primele din lume în sectorul de producție.

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape
O bună utilizare a resurselor
Pentru BKT, bunăstarea oamenilor înseamnă și bunăstarea mediului înconjurător, o condiție esențială care astăzi trebuie să facă parte din strategiile tuturor companiilor care se autodefinesc ca fiind responsabile.

Bhuj este un model. Centrala electrică internă a fost construită încă din 2013, pentru a avea la dispoziție o sursă de energie electrică fiabilă și controlată. Astăzi, la producerea autonomă a energiei contribuie atât panourile solare, cât și instalația de cogenerare; în 2022, instalația de cogenerare a fost extinsă, de la 20 MW la 40 MW, și există în continuare proiecte în desfășurare pentru a crește puterea resurselor regenerabile produse pe cont propriu.

La baza căii etice a BKT spre sustenabilitate se află inclusiv apa. Principiul Zero Liquid Discharge (ZLD – Deversare zero a lichidelor) a fost adoptat încă din 2019, ceea ce înseamnă că nu există deșeuri lichide eliberate în afara fabricii. Toată apa utilizată în fabrică este tratată, purificată și reutilizată. Obiectivul principiului ZLD este conservarea resurselor de apă, reducerea impactului ecologic al deversărilor de ape reziduale și îmbunătățirea eficienței și sustenabilității generale ale fabricii.

Producție mai sustenabilă a negrului de fum
BKT a introdus, de asemenea, o nouă abordare în ceea ce privește producția de negru de fum, făcând întregul proces mai sustenabil. În primul rând, transportul negrului de fum: BKT a înlocuit sacii de depozitare în vrac cu silozuri mobile. Aceasta înseamnă că fabrica de producție a anvelopelor primește negrul de fum de la fabrica de producție a acestuia cu ajutorul silozurilor mobile, care sunt transportate pe roti direct la platforma de depozitare. În acest mod, BKT face economii în ceea ce privește materialele de ambalare, anume 100.000 de saci de depozitare în vrac în următorii câțiva ani.

În plus, întregul sistem de transport este proiectat să reducă utilizarea și consumul de energie, prezentând și o calitate superioară. Fiecare sistem de transfer este controlat în funcție de greutate și de energia utilizată. Iar obiectivul pentru viitor este ambițios: reducerea consumului de energie cu până la 70%. Aceasta reprezintă o reducere cu peste 2 mil. kg a emisiilor de CO2 pe an, care sunt comparabile cu emisiile a 5.000 apartamente de 100 de mp fiecare.

În același timp, gazul utilizat la fabricarea negrului de fum ajunge acum într-o instalație de cogenerare capabilă să reutilizeze 75.000 de metri cubi de gaz pe an. Aceasta înseamnă economii de 215.000 MT de cărbune pe an.

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape
Cercetarea deschide viitorul
Divizia de cercetare și dezvoltare a BKT a fost creuzetul care a permis fabricii de la Bhuj să ajungă la dimensiunile din prezent și care i-a ghidat inovația și dezvoltarea, extinzându-i în permanență limitele și confruntându-se cu provocările ivite. Înființat în 2017, acest centru dezvoltă atât produse, cât și procese, pentru a asigura menținerea poziției de lider la nivel internațional a companiei. Condusă de o echipă specializată de cercetători și analiști, rămâne una dintre cele mai importante și mai moderne centre de cercetare din lume din sectorul anvelopelor.

Căutarea celei mai potrivite soluții înseamnă și testarea acesteia. Din acest motiv, în 2017 a fost inaugurată o pistă de testare specială. Cu 6 piste diferite, acest circuit include piste pentru teste de performanță a anvelopelor în condiții uscate și umede, o pistă de asfalt și o pistă de beton înclinată. Datorită unei largi varietăți de teste, aici pot fi măsurate numeroase caracteristici importante, cum ar fi tracțiunea, manevrabilitatea, confortul, compactarea solului și multe altele, cu ajutorul instrumentelor și dispozitivelor de înaltă precizie.

La Bhuj, orizontul nu a fost niciodată atât de aproape
Înapoi în viitor
„Au fost persoane care m-au întrebat dacă toate acestea au fost cu adevărat necesare, atât de multe într-un timp atât de scurt,” a spus Rajiv Poddar, Director general adjunct la BKT. „Obiectivele pe care ni le-am stabilit singuri atunci când am decis să deschidem fabrica de la Bhuj au fost proporționale cu soliditatea financiară de la momentul respectiv, dar, mai presus de toate, cu o viziune care este măreață și practică în egală măsură.

Analizarea pieței și anticiparea acesteia, cu pasiune și prevedere, este ceea ce am făcut în toți acești ani. Dezvoltarea a fost întotdeauna în ritmul cererii, nu fără – ca să fiu sincer – curaj și creativitate, dar niciodată fără ca obiectivele și investițiile noastre să aibă baze solide.

Cererea de anvelope la nivel global este în creștere și nu vedem niciun semn că s-ar putea reduce în următorii 5 ani. Aceasta este o cerere care a început să crească în timpul pandemiei din 2020 și care astăzi a depășit nivelurile anterioare Covid. Va fi dificil? Va fi o provocare? Viziunea noastră este simplă, de aceea este foarte practică. Călătoria pe care am început-o la Bhuj în 2012 nu a fost niciodată una din care să ne întoarcem, ci una care să ne pregătească să descoperim viitorul.”

MEq
By MEq februarie 17, 2023 20:12