IRUM a lansat noua versiune cu motor Stage V a consacratului TAF 690

MEq
By MEq octombrie 4, 2021 18:43

IRUM a lansat noua versiune cu motor Stage V a consacratului TAF 690

După o serie de investiții masive în tehnologie, IRUM, prin Centrul de cercetare și dezvoltare iFOR a introdus pe piață noua versiune a celui mai iubit utilaj forestier românesc, TAF 690. Noul TAF 690 S5 va fi destinat atât pieței din Româna, cât și celor din restul Europei și America.

Skidderul autohton vine cu un design nou și propriu, cu o cabină regândită pentru un confort cât mai bun pentru operator și, bineînțeles, pentru siguranța acestuia, dar și cu multe îmbunătățiri în zona tehnică.

Noul motor Perkins de 3.6 l în patru cilindri, conform cu standardul de emisii Stage V, e mai puternic cu 40% decât precedenta versiune, dezvoltând o putere de 100 kW (136 hp) @ 2200 rpm și un cuplu maxim de 550 Nm @ 1500 rpm. Tot nouă este și transmisia, care este disponibilă în două opțiuni, și anume: automată Allison 6+1 sau manuală Eaton 5+1. Nu în ultimul rând, tractorul articulat folosește și punți performante (NAF), regăsite pe cele mai consacrate modele de utilaje din lume.

Cu un unghi maxim de virare de 36˚, noul TAF dispune de frâne multidisc în baie de ulei, are diferențial blocabil si punte fata pe cadru oscilant. În echiparea standard, folosește anvelope de dimensiunea 18.4×26. Iar ca echipamente speciale poate dispune de: troliu cu radiocomandă, gheare de prindere pentru lama frontală, lumini de lucru suplimentare, cuplă de remorcare si sistem de frânare a remorcii.

Nu în cele din urmă, cabina este omologată ROPS/OPS/FOPS. Este montată pe amortizoare din cauciuc si izolată fonic, are geamuri din policarbonat, rezistente la zgârieturi, are încălzire, aer condiționat si scaun cu suspensie pneumatică, pentru confortul operatorului indiferent de condiții.

Toate acestea sunt posibile datorită investițiilor masive din ultima perioadă, făcute în zona de producție. Investiția de peste 7.000.000 de euro în retehnologizarea cu utilaje de ultimă generație a dus la creșterea semnificativă a productivității și calității pieselor.

De asemenea, nivelul de performanță al noului utilaj forestier se datorează unei serii de parteneriate cu unii dintre cei mai mari jucători la nivel mondial în domeniul proiectării de subansambluri, dar și muncii a peste 30 de ingineri IRUM care au reproiectat și testat toate noile componente ale skider-ului românesc TAF 690 S5.

Încă de la începutul acestui proiect, un obiectiv foarte important a fost acela de a păstra un raport calitate-preț foarte avantajos pentru client. Astfel, o foarte mare realizare este aceea că, deși performanțele utilajului au fost îmbunătățite considerabil, consumul este similar cu cel al vechiului model.

Utilajul a trecut cu brio toate testele făcute pe diferite standuri pentru anduranță, atât cele de tip Dyno pentru motor, cât și cele pentru utilaj în sine. După acestea a urmat o perioadă de testare efectivă la lucru, în pădure, în mai multe zone din țară, unde a efectuat peste 1.000 de ore, în cele mai vitrege condiții de exploatare.

Noul TAF 690 S5 a fost lansat vineri, 01 octombrie 2021, în cadrul Zilei Forestierului, eveniment organizat de ASFOR. Precomenzile se pot face începând cu luna noiembrie, iar producția de serie va începe în ianuarie 2022.

MEq
By MEq octombrie 4, 2021 18:43