HSM va expune la Elmia 2017 un utilaj combinat de tipul skidder-forwarder

MEq
By MEq mai 30, 2017 22:57

HSM va expune la Elmia 2017 un utilaj combinat de tipul skidder-forwarder

HSM (Hohenloher Spezial-Maschinenbau GmbH) produce utilaje forestiere de 50 de ani. Ultima sa prezenţă în Suedia a avut loc la Elmia Wood în 2013, când a expus harvestere și forwardere pentru metoda cut-to-length.

Forwarderul combinat vine în trei tipuri de bază: HSM 208, 805 și 904. La rândul său, fiecare vine în diverse versiuni, inclusiv cu patru sau șase roți. În toate versiunile, zona de încărcare poate fi rapid adaptată pentru a transforma transportorul într-un skidder. Macaraua are, de asemenea, un atașament cu eliberare rapidă (quick-release), astfel încât operatorul poate comuta între un graifer și un cap de recoltat. Cu alte cuvinte, sunt trei mașini într-una.

Utilajele vin, de asemenea, cu două tipuri de trolii pentru montare în față sau în spate, cu o forță de tracțiune de 7 sau 15 tone. Troliile sunt concepute pentru a face față pe pante abrupte, unde buștenii trebuie traşi înainte ca un transportator (forwarder) sau un tractor articulat (skidder) să poată să le scoată la drum.

O soluție unică de proiectare este aceea că lățimea punţilor roților este mai mică decât la utilajele echivalente. Avantajul este acela că lasă spațiu pentru utilizarea de anvelope late de 900 mm, fără a depăși lățimea maximă permisă a mașinii pe drumurile publice, care este de 3 metri.
Combinaţia de skidder-forwarder poate fi un utilaj străin pentru industria forestieră din ţările nordice, însă în alte ţări (precum Germania) oferă flexibilitate şi multifuncţionalitate.

MEq
By MEq mai 30, 2017 22:57