HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabil

MEq
By MEq septembrie 15, 2023 18:51

HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabil

HIAROM Invest, companie 100% românească ce derulează activități în domeniul suprastructurilor, macaralelor personalizate și echipamentelor pentru construcții feroviare, și-a deschis porțile cu ocazia evenimentului „Open Day”. Inaugurarea noului sediu, extinderea gamei de produse și accentul tot mai mare pe sustenabilitate au fost o oportunitate excelentă pentru toți invitații (clienți și membri ai presei de specialitate) de a afla mai multe despre evoluția companiei, dar și despre ambițiile și proiectele sale de viitor.

HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabilIstoria HIAROM Invest a început în 2007, ca importator al mărcii suedeze HIAB, membră a grupului Cargotec. Cu un nucleu format din ingineri români, absolvenți ai Universității Tehnice de Construcții din București, compania a reușit chiar din primii ani de activitate să se impună prin produse de înaltă calitate, un departament de service aflat permanent la dispoziția clienților și o filozofie de business modernă.

Încă din anul fondării, HIAROM a reușit să stabilească un nou standard pe piața macaralelor, atrăgând numeroși clienți și având rezultate mult peste așteptări pentru o firmă aflată la început de drum, într-un segment de piață foarte specializat și competitiv.

Debutul crizei financiare mondiale (care, în 2008, a redus semnificativ piața camioanelor din România și, în consecință, pe cea a vehiculelor specializate) a oferit HIAROM șansa de a-și orienta activitatea și către alte domenii, sărind etapele de dezvoltare propuse inițial, și devenind carosier.

HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabilPiața foarte nișată și aflată în continuare în criză a împins HIAROM către accelerarea ritmului de dezvoltare și abordarea unor noi domenii de activitate, precum importul, în România, al produselor Goldhofer (companie germană producătoare de semiremorci pentru transport agabaritic) și KH Kipper (cel mai mare producător polonez de basculante peste 12 tone).

În 2010, HIAROM a proiectat, asamblat și livrat primele remorci forestiere, iar în 2012 a început dezvoltarea unui vehicul specializat șină-șosea, care a deschis calea către industria feroviară.

Croindu-și propriul drum, HIAROM a continuat să-și utilizeze capitalul uman foarte performant (specializat în mecanică, hidraulică, automatizări, confecții metalice etc.), iar în 2013 a livrat un camion șină-șosea capabil să transporte echipamente pentru sudura căii ferate. Realizat după un proiect propriu, vehiculul a îndeplinit cu succes cerințele beneficiarului. A făcut-o atât de bine, încât acesta (o mare companie franceză din industria feroviară) a revenit cu noi comenzi destinate șantierelor pe care le are în diferite țări din întreaga lume.

HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabilApreciată pentru calitatea produselor, proiectele unice și flexibilitatea în abordarea proiectelor speciale, HIAROM a devenit tot mai căutată de către companiile din sectorul feroviar. Portofoliul de clienți s-a extins rapid către companii mari și foarte mari, odată cu extinderea gamei de produse. Astfel a început producția și livrarea de drezine, shuntere și vehicule multifuncționale (VMS) cu dimensiuni și specializări diferite, mai întâi către companii din afara României și, ulterior, către tot mai multe firme de pe piața internă, inclusiv Căile Ferate Române (CFR).

Pe măsură ce transportul feroviar din România se modernizează și se extinde, tot mai multe companii apelează la specialiștii HIAROM pentru realizarea de vehicule și echipamente dedicate instalării, întreținerii și reparării șinelor de cale ferată. Prin această dezvoltare a activităților din domeniul feroviar și prin deschiderea de noi șantiere, HIAROM are posibilitatea de a colabora cu tot mai mulți constructori români, oferindu-le utilaje specializate de cea mai bună calitate, după proiecte proprii, care se pliază pe cerințele acestora.

Mai mult decât atât, HIAROM își extinde competențele și către realizarea de macarale portuare. Demarat în 2015 cu o macara amplasată la Cernavodă, acest sector de business devine tot mai important de la un an la altul. Pentru șantierul naval din Varna, HIAROM a livrat deja o macara portic, configurată după cerințele clientului, iar în 2022 a fost pusă în funcțiune o a treia macara portuară, la Mangalia.

În 2023, HIAROM a produs și livrat către CFR o drezină rapidă (80 km/h), unul dintre puținele astfel de utilaje produse în România după 1990. Tot anul acesta au fost incluse în oferta companiei produsele GT Trailers (un mare producător polonez de suprastructuri tip prelată culisantă pentru transportul de marfă voluminoasă) și France Elevateur (FE) – producător francez de nacele de lucru la înălțime montate pe autoșasiu.

Toate produsele HIAROM sunt realizate în colaborare cu firme cu tradiție în domeniile lor de activitate, de la autocamioane, capete tractor, brațe telescopice și sisteme hidraulice până la piese și componente pentru sisteme de rulare, transport și ridicare.

HIAROM Invest – un nou sediu, o gamă extinsă de produse, un viitor sustenabilDin dorința de a impune noi standarde în domeniile sale de activitate, HIAROM investește major și în sustenabilitate. În ultimii ani, sediul companiei a fost dotat cu 400 de panouri fotovoltaice care generează 210 kWh, un sistem de încălzire cu pompe de căldură, iar, în curând, va avea o cabină de vopsit cu panouri radiante alimentate cu electricitate. În plus, flota de vehicule proprii (18 la număr) înglobează an de an noi mașini electrice pentru încărcarea cărora au fost instalate 20 stații dedicate.

Pe viitor, HIAROM vizează extinderea activității de producție atât către sectorul feroviar, cât și către cel al macaralelor și vehiculelor rutiere specializate, menținând la cote înalte activitatea de import, întreținere și reparații pentru produsele HIAB, Goldhofer și KH Kipper. De asemenea, vor fi accelerate investițiile pentru ca HIAROM să devină o companie care se autosusține din punct de vedere energetic.

În cadrul evenimentului HIAROM Open Day, din 14 septembrie, compania și-a deschis porțile către clienți, parteneri, presă și pasionați de utilaje industriale performante, invintându-i să descopere cele mai noi produse „made in Romania”, dar și noul sediu cu facilitățile sale de proiectare, dezvoltare și producție.

Pentru participanți au fost expuse în incinta sediului: automacaraua telescopică AT-40 (de producție proprie), montată pe un camion MAN 8×6, ce poate ridica de 40 t și are un braț telescopic de 37 m; trailere modulare Goldhofer (unul dintre ele fiind printre cele mai mari comercializate vreodată în România); autobasculante KH-Kipper 8×4; diverse echipamente de ridicare și transport produse de compania suedeză HIAB; camionul șină-șosea Volvo cu cinci axe – o premieră pentru HIAROM – echipat cu container pentru sudarea automată a șinelor; moderna drezină dotată cu benă basculabilă și macara telescopică (un utilaj destinat lucrărilor de întreținere a căilor ferate); echipamente ale celor mai noi parteneri HIAROM – France Elevateur (parte a grupului Versalift) și GT Trailers (o nacelă de lucru la înălțime, respectiv un ansamblu de transport format dintr-un camion Volvo și o remorcă tandem cu prelată).

MEq
By MEq septembrie 15, 2023 18:51