GM și Komatsu vor colabora în dezvoltarea unui camion minier cu pile de combustie cu hidrogen

MEq
By MEq decembrie 13, 2023 15:45

GM și Komatsu vor colabora în dezvoltarea unui camion minier cu pile de combustie cu hidrogen

Story Highlights

  • General Motors
  • Komatsu
  • camion minier Komatsu 930E cu transmisie electrică
  • dezvoltarea unui camion minier cu pile de combustie cu hidrogen
  • hydrogen fuel cell-powered mining truck
  • HYDROTEC

Related Articles

General Motors și Komatsu vor dezvolta împreună un modul de propulsie bazat pe pile de combustie cu hidrogen pentru camionul minier Komatsu 930E cu transmisie electrică, cel mai bine vândut camion rigid de ultra-clasă. Cei doi giganți ai industriei, GM (lider în tehnologia pilelor de combustie cu hidrogen) și Komatsu (producător global de top în domeniul utilajelor pentru minerit și construcții), vor proiecta și valida împreună tehnologia de pe acest camion.

Ușoare și rapid de alimentat, pilele de combustie cu hidrogen sunt ideale pentru electrificarea aplicațiilor în care se folosesc în mod tradițional motoare diesel. Hidrogenul este o metodă eficientă de a înmagazina cantități mari de energie la bordul vehiculului, fără a compromite capacitatea sarcinii utile.

În plus, pilele de combustie sunt o soluție excelentă de a avea zero emisii de evacuare pentru vehiculele cu cerințe extreme de transport, precum camionul minier Komatsu 930E, cu o sarcină utilă nominală de 320 de tone. Aceste vehicule lucrează, de obicei, într-o singură exploatare minieră pe tot parcursul ciclului lor de viață, ceea ce simplifică provocările legate de dimensionarea și implementarea unei infrastructuri eficiente de realimentare cu hidrogen pentru deservirea flotei de vehicule.

„La GM, credem că pilele de combustie pot juca un rol esențial într-un viitor cu zero emisii, ajutând la electrificarea aplicațiilor grele, dincolo de vehiculele de transport public”, a declarat Charlie Freese, director executiv al diviziei Global HYDROTEC de la GM. „Camioanele rigide miniere sunt printre cele mai mari și mai capabile vehicule utilizate în orice industrie și credem că celulele de combustibil cu hidrogen sunt cele mai potrivite pentru a asigura o propulsie cu emisii zero în aceste aplicații solicitante.”

Camioanele miniere Komatsu propulsate cu celule de combustibil vor deschide un nou capitol în acest parcurs spre decarbonizare, dincolo de soluțiile de încărcare bazate pe tehnologia cu pantograf sau cu pachet de baterii încorporat, fără a necesita o infrastructură suplimentară de încărcare în cariere de suprafață.

Komatsu și-a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor globale cu 50% până în 2030 și un obiectiv provocator de a atinge neutralitatea de carbon până în 2050. Planurile pentru atingerea acestor obiective includ reducerea și eliminarea emisiilor din oferta de produse a companiei, precum și din fabricile companiei. De asemenea, Komatsu colaborează strâns cu clienții săi pentru reducerea și eliminarea emisiilor pe durata utilizării produselor, prin programe de optimizare susținute de tehnologia și soluțiile de service Komatsu.

Obiectivul GM este de a deveni complet neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2040, atât la nivelul produselor, cât și al operațiunilor.
„Găsirea de noi modalități de propulsie a utilajelor de care clienții noștri au nevoie pentru a-și face treaba în minerit și construcții este o parte esențială a angajamentului nostru pentru un viitor mai sustenabil”, a declarat Dan Funcannon, vicepreședinte al departamentului de inginerie și dezvoltare pentru America de Nord al Komatsu. „Este o sarcină esențială care necesită o colaborare între industrii și suntem încântați să lucrăm cu GM la această soluție pentru o ofertă de transport fără emisii.”

General Motors și Komatsu intenționează să testeze primul prototip de vehicul minier HYDROTEC-powered la jumătatea acestui deceniu, la centrul de cercetare și dezvoltare Komatsu Arizona Proving Grounds (AZPG). Vehiculul va încorpora unități de acționare HYDROTEC care vor dezvolta o putere de peste 2 megawați.

GM desfășoară activități de cercetare și dezvoltare de produse pe bază de pile de combustie de mai bine de 50 de ani și este una dintre singurele companii cu platforme tehnologice avansate, atât pentru bateriile litiu-ion, cât și pentru celulele de combustibil cu hidrogen. GM și Komatsu consideră că aceste tehnologii complementare pot contribui la stimularea adoptării de soluții de mobilitate cu emisii scăzute și pot ajuta alte industrii să își atingă obiectivele de sustenabilitate.

MEq
By MEq decembrie 13, 2023 15:45