Caterpillar va dezvolta o soluție hibridă de propulsie cu hidrogen pentru vehicule off-highway

MEq
By MEq noiembrie 23, 2023 18:09

Caterpillar va dezvolta o soluție hibridă de propulsie cu hidrogen pentru vehicule off-highway

Caterpillar a anunțat lansarea unui program de trei ani pentru dezvoltarea unei soluții hibrid avansate de propulsie pe bază de hidrogen, construită pe noua platformă de motor Cat C13D. Începând cu primul trimestru al lui 2024, Caterpillar va dezvolta un sistem intermediar capabil pentru aplicații off-highway. Proiectul va demonstra modul în care sistemele de control de ultimă generație și componentele electric-hibride pot ajuta motoarele alimentate cu hidrogen să atingă sau să depășească densitatea de putere și performanța tranzitorie a motoarelor diesel tradiționale.

Caterpillar va fi antreprenor principal al proiectului, asigurând cercetarea și dezvoltarea motoarelor, precum și integrarea sistemului. Pe măsură ce proiectul va progresa, se vor alătura programului și alți colaboratori din industrie și din mediul academic pentru a oferi expertiză suplimentară de specialitate. Inițiativa va fi furnizată unităților de producție Caterpillar din Chillicothe, IL și San Antonio, TX.

Odată cu începerea cercetărilor în 2024, proiectul va fi susținut și finanțat parțial de Biroul de Tehnologii pentru Vehicule (VTO – Vehicle Technologies Office) al Departamentului de Energie al SUA (DOE) prin intermediul Biroului pentru Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă (EERE). Programul este inclus într-un set de 45 de proiecte (din 18 state plus Washington, D.C.) care primesc finanțare pentru a promova cercetarea, dezvoltarea, demonstrarea și implementarea în mai multe domenii esențiale cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în sectorul transporturilor.

Proiectul demonstrativ hidrogen-hibrid este cel mai recent dintr-o serie de inițiative ce valorifică cei 35 de ani de experiență ai companiei Caterpillar în domeniul combustibililor pe bază de hidrogen.
„Fiecare aplicație off-highway are cicluri unice de funcționare, cerințe ale ciclului de exploatare și așteptări de performanță, iar această complexitate conduce dezvoltarea unei game largi de soluții de propulsie pentru tranziția energetică”, a declarat Steve Ferguson, vicepreședinte senior Caterpillar Industrial Power Systems. „O singură dimensiune nu se potrivește tuturor, motiv pentru care propunem o tehnologie flexibilă pe motorul C13D pentru a servi ca platformă pentru viitor.”

Noile platforme de motoare Caterpillar, gata pentru combustibilii viitorului
Prezentate în martie la CONEXPO-CON/AGG 2023, versiunile diesel ale motorului Cat C13D oferă opt niveluri de putere nominală, de la 456 la 690 hp (340 la 515 kW), cu un cuplu maxim de până la 3.200 Nm. Oferă o creștere a puterii cu până la 20% și un cuplu cu până la 25% mai mare la turații reduse, comparativ cu generația anterioară de motoare diesel Cat din clasa lor de putere.

Motorul Cat C13D cu șase cilindri în linie permite utilizarea combustibililor regenerabili, precum HVO 100%, biodiesel distilat B100 și chiar până la biodiesel standard B100, prin colaborarea cu dealerul local Cat. Pe lângă utilizarea hidrogenului, arhitectura de bază a platformei motorului va fi proiectată pentru dezvoltarea viitoare a capabilităților de folosirea a gazului natural cu aprindere prin scânteie.

Disponibil pentru proiecte pilot OEM începând cu anul 2025 și programat pentru intrarea în producție în 2026, motorul Cat C13D vizează o gamă largă de utilaje off-highway, precum: stații de concasare și sortare; săpătoare de șanțuri (trenchere); tractoare agricole, combine, pulverizatoare autopropulsate și tocătoare de biomasă; utilaje de manipulare a materialelor; pompe industriale mari.

MEq
By MEq noiembrie 23, 2023 18:09