Caterpillar introduce la Conexpo 2023 un nou motor de 13 litri pentru aplicații grele off-highway

MEq
By MEq martie 14, 2023 16:09

Caterpillar introduce la Conexpo 2023 un nou motor de 13 litri pentru aplicații grele off-highway

Caterpillar a anunțat dezvoltarea noii platforme de motor diesel Cat C13D, de 13 litri, concepută pentru a obține cea mai bună densitate de putere, cuplu și eficiență a consumului de combustibil pentru optimizarea performanței aplicațiilor grele off-highway. Noul motor este prezentat în premieră la Conexpo 2023

Proiectat conform standardelor de fiabilitate și productivitate Caterpillar, motorul Cat C13D cu șase cilindri în linie va oferi opt puteri nominale de la 456 la 690 hp (340 la 515 kW) cu un cuplu maxim de până la 3.200 Nm. Pachetele de posttratare și răcire montate pe motor vor fi, de asemenea, disponibile din fabrică pentru a reduce costurile de instalare și validare. C13D va îndeplini standardele de emisii ale piețelor reglementate mai înalte, cum ar fi EU Stage V, U.S. EPA Tier 4 Final, China Non-road IV, Korea Stage V și Japonia 2014, cu modele disponibile pentru piețele mai puțin reglementate.

Furnizând o putere și un cuplu comparabile cu platformele actuale de motoare Caterpillar de 13, 15 și single-turbo 18 litri, motorul Cat C13D le oferă producătorilor de echipamente originale (OEM) oportunitatea de a veni cu un motor cu dimensiuni mai reduse și de a simplifica proiectarea, asamblarea și cerințele lanțului de aprovizionare în mai multe aplicații. Această consolidare poate reduce, de asemenea, întreținerea, componentele și complexitatea instruirii tehnice pentru utilizatorii finali.

Disponibil pentru OEM începând din 2025 și programat pentru producție în 2026, motorul Cat C13D vizează o gamă largă de utilaje off-highway, inclusiv concasoare, stații de sortare și tocătoare; trenchere; tractoare agricole, combine și pulverizatoare autopropulsate; tocătoare de masă lemnoasă; utilaje pentru manipularea materialelor; pompe industriale mari.

Conceput special pentru performanțe robuste și de durată în aplicații off-highway
Platforma de motor Cat C13D a fost proiectată pentru a oferi performanța, durabilitatea, instalarea și ușurința de întreținere cerute atât de producătorii, cât și de cumpărătorii de utilaje off-highway.

Noul motor oferă o creștere cu până la 20% a puterii și cu până la 25% mai mult cuplu la o turație redusă, comparativ cu generația anterioară de motoare Cat din clasa sa de putere. Este proiectat să poată lucra la altitudini de până la 3600 m (dublu față de motoarele Cat vechi) și la temperaturi ambientale extreme de până la +60 ºC / -40 ºC.

Inginerii au proiectat motorul Cat C13D pentru calitate, fiabilitate și întreținere mai ușoară printr-o serie de îmbunătățiri, inclusiv integrarea componentelor și reducerea numărului de îmbinări cu peste 45%. Împreună, upgrade-urile au ca rezultat un consum mai mic de fluide și intervale de service extinse de până la 1.000 de ore, reducând costurile de operare și timpii de nefuncționare.

Motorul Cat C13D permite utilizarea combustibililor regenerabili, cum ar fi 100% HVO, B100 Distilled Biodiesel și chiar B100 Standard Biodiesel (însă la recomandarea dealerului local Cat). Mai mult, arhitectura sa de bază este proiectată pentru dezvoltarea viitoare a capacităților de funcționare pe gaz natural și hidrogen.

MEq
By MEq martie 14, 2023 16:09