Cat GRADE cu 3D aduce un plus de utilitate, versatilitate și eficiență buldozerelor D3K2, D4K2 și D5K2

MEq
By MEq decembrie 21, 2018 12:27

Cat GRADE cu 3D aduce un plus de utilitate, versatilitate și eficiență buldozerelor D3K2, D4K2 și D5K2

Noua tehnologie Cat GRADE cu sistem 3D (ghidare tridimensională) pentru buldozerele pe șenile D3K2, D4K2 și D5K2 este un sistem automatizat de control care utilizează tehnologia GNSS (Global Navigation Satellite System) pentru poziționarea precisă a lamei utilajului, fără intervenția operatorului, de la prima tăiere până la finisarea finală. Pentru o utilitate suplimentară, tehnologia GRADE cu 3D încorporează opțiunea Cat AccuGrade Ready, care permite utilizarea unei stații totale robotizate universale și referințe laser pentru controlul automatizat. Noul sistem ajută operatorii, indiferent de nivelul de calificare, să obțină anumite finisaje mai rapid și mai precis, comparativ cu metodele convenționale, reducând totodată costurile de jalonare și economisind cheltuielile de reluare a unui proces efectuat, pe cele de combustibil, dar și orele de funcționare.

Cat GRADE cu 3D este un sistem opțional, instalat din fabrică și integrat în designul mașinii. Antenele GNSS sunt montate în siguranță pe cabină, eliminând necesitatea instalării lor pe pilonii amplasați pe lamă, odată cu cablurile aferente. Receptoarele GNSS și stația radio de date sunt, de asemenea, adăpostite în structura acoperișului cabinei. Trei unități de măsură inerțiale monitorizează orientarea utilajului, iar cilindrii hidraulici cu senzor de detectare a poziționării urmăresc poziția lamei. Instalarea integrată a acestor sisteme elimină necesitatea demontării componentelor la sfârșitul zilei de lucru.

În modul GNSS, GRADE cu 3D poate oferi o precizie milimetrică prin utilizarea tehnologiei de poziționare cinematică în timp real, care integrează mai multe semnale prin satelit cu informații de la un receptor al stației de bază de pe șantier sau de la alt dispozitiv de corecție. Sistemul compară poziția mașinii și poziția vârfului lamei în raport cu un plan de design afișat pe monitor, apoi poziționează automat lama prin intermediul unui modul integrat electrohidraulic de comandă a valvei.

Sistemul afișează această informație operatorului în cabină. Display-ul color tactil de 10 inch este încorporat în panoul de bord și oferă imagini multiple, configurabile, care îi oferă operatorului o imagine de ansamblu a planului șantierului și a lucrărilor în desfășurare. Pentru mai multă comoditate, butoanele de comandă pentru activarea sistemului sunt integrate în levierele joystick-ului.

Atunci când GRADE cu 3D este activat, controlează automat mișcarea lamei utilajului, atât înălțimea cât și înclinarea, pentru a se conforma planurilor digitale ale șantierului. Singura sarcină a operatorului este să conducă utilajul; astfel, controlul total manual este redus cu aproximativ 80%. Noul sistem este optimizat pentru a lucra și cu alte funcții Caterpillar de deplasare a pământului, precum AutoCarry, concepută pentru a-l ajuta pe operator să atingă și să mențină sarcina optimă în lamă, în diferite condiții de la sol, reducând totodată alunecarea șenilei. GRADE cu 3D are potențialul de a crește productivitatea cu până la 50% în anumite proiecte.

Ca alternativă la tehnologia GRADE cu sistem 3D instalat din fabrică, utilajele pot fi comandate doar cu opțiunea AccuGrade Ready (care include sistemul Cat Slope Assist, senzorii, procesorul și cablurile). La nevoie, SITECH – distribuitor Cat – poate upgrada această tehnologie prin instalarea componentelor GRADE cu 3D, inclusiv antene, receptoare, radio de date, display și cheiea Software Enabled Attachment (furnizată de SITECH). Această abordare flexibilă și ușor de upgradat permite un cost mai mic de achiziție pentru clienții care ar putea dori să utilizeze nivelurile tehnologiei grade control pe măsura ce nevoile și considerentele lor bugetare se modifică.

MEq
By MEq decembrie 21, 2018 12:27