BKT dezvăluie legătura directă dintre greutatea unei anvelope și performanța sa

MEq
By MEq mai 26, 2022 13:12

BKT dezvăluie legătura directă dintre greutatea unei anvelope și performanța sa

Story Highlights

  • BKT Tires
  • anvelope BKT
  • anvelope Earthmax
  • anvelope Off-Highway
  • anvelope OTR

Related Articles

La prima vedere, întrebarea „cât cântărește o anvelopă?” este una simplă. „Are o greutate mai mare, înseamnă că este mai solidă și mai fiabilă”. Oare această ecuație este corectă? Tehnicienii BKT – unul dintre cei mai importanți producători de anvelope Off-Highway din lume – dezvăluie detaliile și parametrii care influențează greutatea unei anvelope.

Auzim frecvent ideea conform căreia „o anvelopă cu cât este mai grea, cu atât este de o calitate mai bună, deoarece este fabricată folosind mai multe materiale și, în consecință, este mai durabilă”. Într-adevăr, poate exista o legătură între greutate și calitate, însă numai atunci când considerăm greutatea ca fiind suma – justificată și calculată – a fiecărei componente individuale.

Pe scurt, nu ar trebui să ne surprindă faptul că o anvelopă pentru sarcini mari, de aceeași dimensiune cu alte modele, poate fi mai grea: elementele suplimentare folosite pentru a conferi rezistență structurii afectează greutatea totală.

Anvelopele pentru utilaje, fie că vorbim de tractoare sau încărcătoare în cariere, trebuie să garanteze performanțe extrem de variate. În funcție de utilizarea prevăzută, structura poate include diferite componente, astfel încât pot exista diferențe semnificative de greutate pentru același model.

Cel mai mare procent din greutate într-o anvelopă este reprezentat de calea de rulare, însă trebuie luate în considerare și alte elemente, precum banda, muchia, talonul și carcasa, pe care fiecare producător le testează și modifică pentru a găsi echilibrul perfect între performanță și costuri.

Unul dintre punctele forte ale BKT este, de exemplu, cantitatea mai mare de material folosită pentru talonul anvelopelor sale. Sunt doar câteva grame în plus, dar acestea previn apariția rupturilor.

Totuși, cât cântărește o anvelopă? Pentru a vă face o idee și a vă satisface curiozitatea, vă prezentăm câteva exemple din cele mai bine vândute game de la BKT:

Cea mai grea anvelopă din gama OTR este EARTHMAX SR 468, un gigant de dimensiunea 40.00 R 57, cu o greutate totală de 3.819,80 kg, concepută pentru basculante rigide, cu structură realizată în întregime din oțel, care oferă carcasei rezistență sporită și protecție împotriva loviturilor. Caracteristicile câștigătoare ale modelului EARTHMAX SR 468 sunt designul special și compusul benzii de rulare, ambele create pentru a limita căldura generată. Adâncimea E-4 a benzii de rulare furnizează o rezistență extremă în condiții foarte dificile.

Printre anvelopele de mici dimensiuni, în segmentul AG regăsim modelul LG 306, cu dimensiunea 11X4.00-5 și o greutate din categoria pană, de numai 1,17 kg: o anvelopă pentru spații verzi, concepută pentru mașini de tuns și, în anumite dimensiuni, adecvată și pentru tractoare mici. Designul specific al benzii de rulare asigură un contact delicat cu solul, facilitând utilizarea în timpul diferitelor manevre.

În final, cea mai mică anvelopă din gama industrială este LIFTMAX LM 81, având o dimensiune de 150/75 R 8 și o greutate de 9,25 kg: special proiectată și concepută pentru stivuitoare și tractoare de operațiuni portuare, are o bandă de rulare durabilă și robustă care, împreună cu un compus antistatic exclusiv, asigură rezistență excelentă la uzură și o durată lungă de viață.

Alte exemple cu greutate
În gama de anvelope OTR, de exemplu, unul dintre cele mai populare produse este EARTHMAX SR 30, care cântărește 241,6 kg la dimensiunea 20.5 R 25. Este ideală pentru încărcătoarele mici și medii folosite pe drumuri neasfaltate.

BKT este recunoscută ca unul dintre cei mai importanți producători de anvelope Off-Highway din lume, datorită implicării într-o gamă extrem de largă de domenii: agricultură, industrie, lucrări terasiere, minerit, porturi, grădinărit și ATV-uri. Fiecare anvelopă este concepută în funcție de utilizare, și anume de activitatea realizată de vehiculul pe care îl echipează. Robustețea, viteza, autocurățarea, rezistența la perforare, acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile urmărite de cei care achiziționează anvelope.

Cu excepția unor procese specifice, precum activitatea în cariere, unde este încă un parametru fundamental pentru evaluare, în prezent greutatea este unul dintre punctele centrale ale procesului de dezvoltare de noi anvelope. Din acest motiv, BKT investește în cercetare și în dezvoltarea de tehnologii care să permită crearea unor anvelope cu o greutate tot mai mică. De exemplu, o anvelopă mai ușoară va dezvolta o rezistență mai mică la rulare, ceea ce duce la reducerea consumului și astfel a impactului negativ asupra mediului, pe lângă reducerea costurilor cu materialele folosite, atât în ceea ce privește intervalele de greutate cât și greutatea specifică a componentelor individuale.

Balkrishna Industries Ltd. (BKT) este un producător de anvelope cu sediul în India. Grupul BKT oferă o gamă amplă și modernă de anvelope Off-Highway, proiectate special pentru vehicule din domeniul agricol, industrial, terasier, minier, portuar, ATV și grădinărit.

MEq
By MEq mai 26, 2022 13:12