TERRA România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane euro

MEq
By MEq februarie 16, 2024 16:52

TERRA România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane euro

Pentru TERRA România Utilaje de Construcții, companie membră a grupului austriac TERRA Holding, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de construcții din Europa de Est, 2023 a fost cel mai bun an din istoria sa pe piața autohtonă, înregistrând un număr record de utilaje vândute: peste 800 de unități. Anul trecut, TERRA România Utilaje de Construcții a raportat afaceri de 94 milioane de euro, în creștere cu peste 77% față de cele 53 de milioane de euro înregistrate în 2022.

„Proiectele cu finanțare europeană sunt principalul motiv al creșterii pieței de utilaje de construcții în 2023, cu aproximativ 50% față de 2022, ajungând până la aproximativ 4.000 de echipamente noi. O creștere importantă se datorează și accelerării proiectelor de infrastructură finanțate, în principal, prin PNRR.

TERRA România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane euroCea mai mare pondere a avut-o vânzarea de utilaje noi JCB, dar și din business-ul pe care îl avem prin celelalte branduri comercializate de către TERRA, respectiv Sennebogen, Rubble Master și Dynapac, care au crescut semnificativ față de anul anterior. Acestea au făcut din 2023 cel mai bun an din istoria companiei pe piața românească. O astfel de creștere a presupus o planificare foarte bună a stocurilor, comenzilor și resurselor, atât umane, cât și financiare”, a spus Victor Vasluian, CEO-ul TERRA România Utilaje de Construcții.

Compania a câştigat cotă de piaţă la toate categoriile de utilaje pe care le comercializează „cu precădere pe cele de volum, buldoexcavatoare și mini/midi excavatoare, care reprezintă circa 50% din piața totală de utilaje noi. Cu peste 40% cotă de piață la buldoexcavatoare, suntem numărul 1 în România în această categorie de utilaje.”

„Chiar dacă a atins un nivel record în 2023, piața de utilaje noi de construcții se situează la un nivel normal, ținând cont de suprafața și gradul de dezvoltare al țării. Alte țări din regiune mai mici și cu infrastructură mai dezvoltată au o mărime a pieței apropiată de cea din România”, explică CEO-ul companiei.

„Activăm într-o piață cu o evoluție greu predictibilă și mizăm pe nevoia reală de dezvoltare a infrastructurii din România, care presupune utilizarea de utilaje noi, performante. Totuși, estimăm că, în absența finanțării prin fonduri europene a achiziției de utilaje de construcții, piața va scădea în 2024. Cu cât anume, este dificil de estimat, probabil în jur de 20-30%.”

Cu o echipă de 115 angajați, mai mare cu 10% față de anul precedent, TERRA România își continuă planurile de dezvoltare în 2024. Dacă la finele lui 2023, compania a deschis un nou punct de lucru la Iași, în contextul în care zona Moldovei absoarbe multe utilaje, în 2024, focusul va fi pe dezvoltarea punctelor de lucru din Brașov și Timișoara, care presupun construcția unor noi sedii, moderne, echipate la cele mai înalte standarde.

„Suntem în faza finală a etapei de proiectare și avizare, estimăm să începem lucrările propriu-zise în această primăvară. Va urma apoi dezvoltarea punctului de lucru din Turda, de asemenea foarte important în strategia noastră de dezvoltare. Investițiile totale se ridică la aproximativ 6 milioane de euro în următoarele 12 luni”, a încheiat Victor Vasluian.

MEq
By MEq februarie 16, 2024 16:52