Cum ar putea arăta viitorul inteligent din construcții? Prototipul Volvo LX03 pășește în acel viitor

MEq
By MEq octombrie 28, 2021 16:46

Cum ar putea arăta viitorul inteligent din construcții? Prototipul Volvo LX03 pășește în acel viitor

Prototipul complet autonom pe baterii electrice de la Volvo CE este primul exemplu real al unui concept de încărcător frontal capabil să ia decizii, să îndeplinească sarcini și să interacționeze cu oamenii. De asemenea, este pentru prima dată când un model LEGO Technic se transformă într-un utilaj real. Deși nu sunt disponibile comercial, inginerii Volvo se așteaptă ca informațiile valoroase de la LX03 să fie introduse în aplicațiile actuale și viitoare.

Inspirat de un concept realizat de inginerii și designerii Volvo CE și LEGO Technic, Volvo LX03 este un reper ce deschide noi orizonturi în tehnologia inteligentă din construcții. Reprezintă atât următoarea etapă în explorarea domeniului inteligenței mașinilor, cât și determinarea de a decarboniza industria construcțiilor.

Melker Jernberg, Președintele Volvo CE, a spus: „Trebuie să transformăm industria construcțiilor, venind cu soluții inteligente și mai sustenabile, care vor avea un impact la scară globală. Lansarea prototipului LX03 reprezintă tocmai asta – și este o dovadă a expertizei incredibile a inginerilor noștri și a angajamentului nostru față de o schimbare pozitivă. Împreună cu Grupul LEGO, depășim granițele atât ale tehnologiei, cât și ale imaginației, iar rezultatul depășește orice s-a văzut până acum.”

Ceea ce a început ca un proiect captivant pentru designerii și inginerii celor două companii, pentru a explora potențialul industriei viitoare a construcțiilor, a evoluat în timp cu sprijinul unei echipe de copii până la lansarea cu succes a încărcătorului frontal ZEUX 42081 LEGO Technic Concept.

„Cele două companii s-au bucurat de un parteneriat extrem de reușit de-a lungul anilor în care am colaborat la mai multe modele LEGO Technic. Dar aceasta este prima dată când facem un utilaj adevărat bazat pe un model, și nu invers – iar asta face ca acest proiect să fie cu adevărat unic”, a spus Niels Henrik Horsted, șeful de produs al Grupului LEGO pentru LEGO Technic.

Prototipul LX03 a fost construit de o echipă dedicată de ingineri și programatori de la uzinele Volvo CE din Eskilstuna, Suedia și Konz, Germania, în colaborare cu echipa de proiectare din Göteborg, Suedia. Este un încărcător frontal de 5 tone care a fost dezvoltat ca un concept modular, având capacitatea de a fi mai mare sau mai mic cu doar una sau două modificări ale procesului de fabricație. De asemenea, împărtășește același grup propulsor cu încărcătorul frontal compact L25 Electric, ceea ce face din el un utilaj cu emisii zero și zgomot redus, cu o autonomie de operare de până la 8 ore, în funcție de aplicația în care lucrează.

Este conceput pentru a fi un utilaj inteligent și sigur, dotat cu un „creier” care are capacitatea de a se adapta la diferite scenarii, de a lua decizii în timp real și, cel mai important, de a colabora cu oamenii. Poate fi programat de către clienți pentru a îndeplini sarcini grele, repetitive sau periculoase, reducând nevoia prezentei unui om la fața locului.

MEq
By MEq octombrie 28, 2021 16:46