Noul Mercedes-Benz Citan: o ofertă grandioasă în segmentul vehiculelor comerciale mici

MEq
By MEq august 26, 2021 10:33

Noul Mercedes-Benz Citan: o ofertă grandioasă în segmentul vehiculelor comerciale mici

Noul Mercedes-Benz Citan este un adevărat all-rounder: însoțește comercianții, ducându-i pe ei și uneltele lor pe șantiere. Autovehiculul comercial combină dimensiunile compacte cu un spațiu imens. În diferite versiuni și dotări, acesta acoperă o gamă largă de utilizări posibile și oferă o încărcare deosebit de confortabilă, datorită ușilor glisante cu deschidere largă și podelei joase a compartimentului de încărcare.

Citan va fi lansat pe piață ca Furgon și Tourer. Ulterior vor mai fi lansate variante cu ampatament lung, precum și o versiune Mixto. Chiar și în varianta cu ampatament scurt, Citan oferă mult mai mult spațiu în comparație cu modelul precedent – în Furgon, de exemplu, capacitatea de încărcare este de până la 2,9 m3 conform normei VDA. Ușile glisante cu deschidere largă (disponibile opțional pentru Furgon) pe părțile laterale ale vehiculului, precum și podeaua joasă a compartimentului de încărcare permit accesul confortabil la interior și încărcarea ușoară a vehiculului.

„Sprinter și Vito ne reprezintă cu succes în segmentele de autovehicule comerciale de dimensiuni mari și mijlocii. Iar noul Citan din segmentul autovehiculelor comerciale de dimensiuni mici ne va completa portofoliul. A fost complet reproiectat de către profesioniști pentru profesioniști”, a spus Marcus Breitschwerdt, Head of Mercedes-Benz Vans. „În același timp, Citan este și ultimul proiect de autovehicule noi care utilizează un motor cu ardere internă. Toate autovehiculele viitoare vor fi disponibile exclusiv cu o unitate electrică. Un pas logic al acestei electrificări consistente este, astfel, noul eCitan.”

Noul Citan este disponibil cu până la două uși glisante. Acestea oferă o deschidere largă pe ambele părți ale autovehiculului, măsurând 615 mm. Înălțimea deschiderii compartimentului de încărcare este de 1059 mm (ambele cifre reprezintă spațiul liber). Și în spate, compartimentul de încărcare este ușor accesibil: podeaua compartimentului de încărcare al autovehiculului comercial se află la o înălțime de 59 cm.

Tourer vine deja ca standard cu un hayon cu lunetă. Ca alternativă, este disponibil și cu ușile din spate. Bancheta din spate poate fi rabatată, cu fracționare 1/3 : 2/3. Numeroase spații și compartimente de depozitare facilitează utilizarea de zi cu zi a Citan. Furgon și Tourer vor fi, de asemenea, disponibile în liniile de echipamente BASE și PRO. Cu Linia BASE, clientul primește o variantă funcțională entry-level cu toate echipamentele de bază necesare. PRO Line combină un design reprezentativ cu funcționalități suplimentare.

Motoare moderne și economice
Gama de motoare a noului Citan va fi formată din trei variante diesel și două pe benzină. Punctele forte comune ale tuturor acestora sunt elasticitatea excelentă, chiar și la turații scăzute, și valorile de consum. Pentru o accelerație și mai rapidă, de exemplu la depășire, versiunea de 85kW a motorului diesel disponibilă pentru Furgon are o funcție overpower/overtorque. Până la 89 kW de putere și 295 Nm de cuplu pot fi accesați pentru scurt timp.

Motorizările îndeplinesc normele de emisii Euro 6d. Toate motoarele sunt combinate cu o funcție ECO start/stop. Pe lângă transmisia manuală cu șase trepte, cele mai puternice modele diesel și pe benzină sunt disponibile și cu o transmisie cu dublu ambreiaj (DCT) cu șapte trepte.

eCitan-ul se va lansa în a doua jumătate a anului 2022. Această variantă de model complet electrică a Citan va extinde portofoliul de vehicule comerciale alimentate electric alături de eVito și eSprinter. Se preconizează că autonomia sa va fi de aproximativ 285 km. La stațiile de încărcare rapidă durează 40 de minute ca bateria să se încărce de la 10% la 80%.

Sigure și confortabile
Roțile sunt suspendate pe o punte McPherson cu brațe inferioare. În spate, se utilizează o punte cu axă de torsiune, care economisește spațiu. Brațele spate asigură aici o ghidare suplimentară a roților, în timp ce arcurile și amortizoarele sunt separate.
Noul Citan oferă o senzație de condus precisă, sigură și confortabilă. Vehiculul nu este sensibil la sarcini utile mari. Furgon este optimizat pentru o sarcină utilă mare. Acest lucru înseamnă că, chiar și încărcat, se conduce cu o mare stabilitate. Tourer este optimizat pentru transportul de pasageri cu o sarcină redusă și este astfel echipat cu un accent mai mare pe confort.

Echipamente complete de siguranță
Siguranța este un principiu de bază la Mercedes-Benz. Structura robustă a caroseriei (cu zonele sale de deformare care absorb energia) împreună cu cele până la șapte airbag-uri din dotarea standard și gama extinsă de sisteme moderne de asistență la condus contribuie la asigurarea acestui principiu. Toate acestea pot sprijini și ușura activitatea conducătorului auto în numeroase situații.

Pe lângă sistemele ABS și ESP impuse prin lege, noua generație de modele Citan este, de asemenea, echipată standard cu Hill Start Assist (Asistentul pentru pornirea în rampă), Crosswind Assist (Asistentul pentru vânt lateral), sistemul de avertizare a oboselii ATTENTION ASSIST și sistemul de apeluri de urgență Mercedes-Benz. Sistemele de asistență de pe Citan Tourer sunt și mai extinse: în acest model Active Brake Assist (Asistentul activ pentru frânare), Active Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist (Asistentul pentru unghiul mort) și Speed Limit Assist (Asistentul pentru limită de viteză) din dotarea standard ajută conducătorul auto.

Multe alte sisteme de asistență la conducere sunt disponibile opțional, inclusiv Active Distance Assist DISTRONIC, care poate regla automat conducerea în ambuteiaj, precum și Active Steering Assist. Acesta ajută conducătorul auto să păstreze modelul Citan în centrul benzii.
Concept intuitiv de afișare și operare

La fel ca fratele mai mare, Sprinter, noul Citan poate fi echipat opțional cu sistemul de infotainment operat intuitiv și autodidact, MBUX (Mercedes-Benz User Experience). În plus, Citan este pregătit să utilizeze mai multe servicii digitale de la Mercedes me connect. Ca urmare, utilizatorii vor fi întotdeauna conectați cu autovehiculul, indiferent de locul în care se află.

Mercedes-Benz Citan, pe scurt:
– Capacitatea de încărcare a vehiculului comercial Citan este de până la 2,9 m3, măsurată în conformitate cu norma VDA.
– Doi Euro-paleți se potrivesc transversal unul în spatele celuilalt în compartimentul său de încărcare. Capacitatea sa de remorcare este de 1,5 tone.
– Citan Furgon vine standard cu șase airbag-uri, iar Citan Tourer este echipat standard și cu un airbag central.
– Dieselul de 85 kW al Furgon are o funcție overpower și overtorque, care poate livra pentru scurt timp până la 89 kW de putere și 295 Nm de cuplu.
– Asistentul de frânare (standard pe Citan Tourer; opțional pe Citan Furgon) poate reduce drastic distanța de frânare în caz de urgență.
– Noul Citan poate fi echipat cu până la două portiere glisante care oferă o deschidere largă de 615 mm. Înălțimea măsoară 1059 de milimetri (ambele cifre se referă la degajare).
– La stațiile de încărcare rapidă, bateria eCitan este de așteptat să aibă nevoie de 40 min. pentru a se încărca de la 10 la 80%. eCitan va fi disponibil în mai multe variante de caroserie.

MEq
By MEq august 26, 2021 10:33