Komatsu va testa un prototip de stivuitor electric cu baterii sodiu-ion

MEq
By MEq martie 8, 2024 13:18

Komatsu va testa un prototip de stivuitor electric cu baterii sodiu-ion

Story Highlights

  • Komatsu
  • stivuitor electric cu baterii sodiu-ion
  • baterii cu ioni de sodiu
  • Proof-of-Concept (PoC)
  • sodium-ion batteries

Related Articles

Komatsu Ltd. a dezvoltat și prezentat un concept de stivuitor electric alimentat de baterii cu ioni de sodiu, gata să înceapă testele “Proof-of-Concept” (PoC) pe șantierele clienților, începând din martie 2024. Aceasta marchează debutul Komatsu în echiparea utilajelor cu baterii sodiu-ion și este, totodată, un efort de pionierat pentru instalarea pe stivuitoare. Testele urmăresc validarea utilizării optime pe baza performanțelor noilor baterii și a caracteristicilor unice ale acestora, vizând producția comercială viitoare.

Komatsu promovează de mult electrificarea produselor, în funcție de nevoile reale ale clienților, oferind nu numai stivuitoare electrice cu baterii plumb-acid care nu necesită întreținere, ci și cu baterii litiu-ion, pentru lucrări grele și durate lungi de exploatare. În ciuda acestor progrese, electrificarea se confruntă cu provocări, în special în operațiuni scurte, cu sarcini ușoare, unde costurile inițiale ridicate duc adesea la alegerea stivuitoarelor cu motor termic, cauza fiind costurile inițiale ridicate ale modelelor electrice.

Aceste baterii nou echipate cu ioni de sodiu, în ciuda densității lor mai mici de energie, suportă încărcarea rapidă, permițând operarea continuă prin reîncărcări frecvente. Ciclul lor de viață lung (de câte ori bateria poate fi încărcată și descărcată în mod repetat) prelungește acel interval dinainte ca înlocuirea bateriei să devină necesară, oferind potențialul reducerii costurilor de funcționare. Mai mult, utilizarea sodiului (o resursă abundentă) asigură o aprovizionare stabilă și perspectiva unor reduceri de costuri în viitor, având avantaje semnificative.

Pe baza acestor caracteristici unice ale bateriilor sodiu-ion, Komatsu a dezvoltat acest concept de utilaj, pentru a oferi o opțiune adecvată operațiunilor scurte, cu sarcini ușoare. Conceptul de stivuitor este echipat cu un pachet de baterii sodiu-ion dezvoltat de Shanghai Hirano Environment Technology Co., Ltd. (cu sediul în China), folosind celule de baterii cu ioni de sodiu fabricate de Jiangsu Highstar Battery Manufacturing Co., Ltd. (China) și este proiectat pentru implementarea pe stivuitoarele electrice Komatsu din clasa de 1,5 tone. Extinderea gamei de stivuitoare electrice va accelera electrificarea tuturor tipurilor de șantiere, ajutând la reducerea impactului asupra mediului și la atingerea neutralității de carbon.

MEq
By MEq martie 8, 2024 13:18