Komatsu 951XC – noul harvester cu opt roți de la Komatsu Forest

MEq
By MEq mai 24, 2023 18:48

Komatsu 951XC – noul harvester cu opt roți de la Komatsu Forest

Un harvester pentru tăieri finale care combină puterea și productivitatea cu agilitatea și capacitatea excelentă de deplasare în teren greu. Un utilaj care se potrivește perfect cu capul procesor C164. Așa se poate descrie noul harvester cu opt roți de la Komatsu Forest – al treilea model din gama de harvestere cu opt roți special concepute pentru condiții grele.

Komatsu 951XC este un nou harvester pentru tăieri finale în teren abrupt și în condiții de sol moale. Designul cu opt roți asigură un utilaj cu stabilitate mare, manevrabilitate excelentă și presiune redusă la sol. Komatsu 951XC este, de asemenea, optimizat pentru utilizarea cu procesorul Komatsu C164 – un cap de recoltare special conceput pentru tăierea arborilor mari – deși, în mod natural, lucrează la fel de bine cu o serie de alte capete de recoltare.

Compact, dar puternic
Designul utilajului seamănă mult cu cel al lui Komatsu 951, deși există unele diferențe. Komatsu 951XC are aceeași dimensiune a roților ca și 931XC, oferind mașinii un caracter mai compact și o lungime totală mai scurtă decât a modelului Komatsu 951.

Komatsu 951XC are o forță de tracțiune de 242 kN și oferă o interacțiune unică între motor, sistemul de control și transmisia puterii. Transmisia hidrostatică permite utilizarea deplină a puterii motorului, oferind avantaje considerabile în teren dificil, precum și o capacitate excelentă de cățărare. Acest lucru se datorează în mare parte pompei hidrostatice mari, care poate menține turații mai mari la forțe mari de tracțiune.

„Ceea ce este special la 951XC este că reușește să combine puterea lui 951 cu un design extrem de compact. Deoarece are aproximativ aceleași dimensiuni ca și 931XC, poate fi folosit în parchete mai dense”, explică Joakim Johansson, Product Manager Harvesters, Komatsu Forest.

951XC este, de asemenea, echipat cu reductoare în butuc, ce îi oferă un avantaj atunci când lucrează în condiții grele, cum ar fi în teren abrupt, înzăpezit sau umed, deoarece cresc durata de viață a boghiului și, prin urmare, fiabilitatea utilajului.

Komatsu 951XC are un nou sistem hidraulic de lucru ce utilizează mai bine motorul diesel. „Noul sistem hidraulic de lucru contribuie la senzația operării unui motor mai puternic, conform operatorilor care au testat noul 951XC”, a afirmat Joakim.
Deși sistemul hidraulic de lucru este nou, în toate celelalte privințe, Komatsu 951XC are același design dovedit ca celelalte harvestere Komatsu.

Macara puternică
Toate harvesterele Komatsu sunt echipate cu macarale cu cinematică paralelă, încă din anul 1999. Acest concept simplifică operarea macaralei, asigurându-se că, astfel, capul procesor este întotdeauna drept, indiferent de stadiul ciclului macaralei. Macaraua paralelă este, de asemenea, proiectată inteligent pentru a fi rapidă în mișcările sale spre exterior, atunci când capul de recoltare este gol, și puternică în mișcările de revenire, când capul este sub sarcină.

În comparație cu 951, Komatsu 951XC are o distanță semnificativ mai mică de la centrul macaralei până la roțile față. Acest lucru creează o zonă de lucru mai mare în fața utilajului, care permite operatorului să lucreze la distanțe mai scurte.

„Noua zonă de lucru mai mare din fața mașinii înseamnă mișcări mai puternice ale macaralei. Iar cei care își echipează utilajele cu funcția Smart Crane, primesc o macara și mai ușor de manevrat, cu o precizie excelentă”, explică Joakim.

Mediul operatorului
Komatsu 951XC, la fel ca toate celelalte harvestere Komatsu, dispune de un mediu de operare de înaltă performanță. Printre numeroasele avantaje se numără cabina spațioasă, vizibilitatea bună și climatul confortabil al cabinei.

Datorită stabilității utilajului și cabinei cu sistem de autonivelare, operatorul este întotdeauna la nivel, fără a fi nevoit să depună efort pentru a menține o poziție bună. 951XC se bazează pe conceptul Komatsu deja testat, care oferă o distribuire favorabilă a greutății și are un centru de greutate coborât. În plus, harvesterele cu opt roți din seria XC au un boghiu dublu oscilant pe șasiul spate, oferind utilajelor caracteristici de manevrabilitate complet unice.

„Boghiul nostru dublu oscilant de pe șasiul spate este o inovație de care suntem foarte mândri. Pe lângă creșterea stabilității prin coborârea centrului de greutate al utilajului, mașina urmărește denivelările într-un mod tolerant, oferind în același timp o manevrabilitate excelentă în condiții grele de teren”, încheie Joakim.

Efortul de a dezvolta un utilaj nou este unul masiv, de echipă. Înainte de lansarea unui nou model de utilaj, prototipurile sunt testate amănunțit de către cu operatorii de testare ai Komatsu, iar apoi de către diferiți clienți care lucrează în medii potrivite modelului de mașină specific.

MEq
By MEq mai 24, 2023 18:48