Compactarea rapidă și eficientă a straturilor subțiri de asfalt cu Dynapac CC4200

MEq
By MEq octombrie 25, 2023 17:58

Compactarea rapidă și eficientă a straturilor subțiri de asfalt cu Dynapac CC4200

Istoria compactoarelor tandem mari produse de Dynapac a început în anul 1964, odată cu lansarea primei serii CC40. În prezent, pe șantierele de infrastructură din întreaga lume, lucrează deja a șasea generație a seriei CC4000 – CC6200 VI. Avantajele aduse de noua generație sunt multiple, dar cele mai evidente, mai ales pentru operator, sunt cele legate de modul simplu de utilizare, manevrabilitatea excelentă, vizibilitatea de neegalat și asigurarea unui rezultat de cea mai bună calitate.

Compactarea cu ajutorul vibrațiilor de înaltă frecvență reprezintă o caracteristică importantă a utilajelor Dynapac. Straturile subțiri de asfalt sunt o tendință modernă în domeniul asfaltării de calitate, însă necesită o compactare rapidă și de calitate, deoarece, temperatura mixturii scade foarte repede.

Dacă se utilizează o amplitudine de compactare mai mare (amplitudine ce oferă și o compactare rapidă), materialele din compoziție riscă să se zdrobească, să apară segregarea materialelor și să piardă capacitatea portantă. Acesta este unul dintre motivele pentru care compactoarele tandem mari Dynapac din generația a șasea continuă să dezvolte tehnologia de succes lansată de producător, ce presupune folosirea unor frecvențe înalte ale vibrațiilor combinată cu o amplitudine redusă, rezultatul fiind un grad înalt de compactare chiar și în cazul straturilor subțiri de asfalt. Tamburii pot fi, desigur, utilizați la fel de eficient și pentru straturile groase de mixturi asfaltice prin utilizarea unei amplitudini mari de lucru și a unei frecvențe reduse.

Post de conducere eficient, vizibilitate unică
Atunci când au proiectat noua generație de utilaje, specialiștii de la Dynapac au avut în vedere operatorul. Un post de lucru ergonomic și bine proiectat va oferi întotdeauna operatorului posibilitatea de a lucra cu randament ridicat.

Compactarea rapidă și eficientă a straturilor subțiri de asfalt cu Dynapac CC4200Astfel, noul compactor Dynapac CC4200 oferă posibilitatea ca scaunul și sistemul de control al direcției de lucru să poată pivota și să se deplaseze stânga-dreapta. Operatorul poate supraveghea eficient marginile tamburilor fără a face mișcări inutile, obositoare. Opțional, scaunul se poate roti la 255 de grade, astfel încât operatorul să poată supraveghea la fel de bine ambii tamburi în timpul lucrului.

Atunci când compactorul se deplasează în sens opus, operatorul poate controla mult mai bine direcția de deplasare. Această opțiune include și un mini volan controlat electronic, care face mai ușoară și mai precisă direcționarea utilajului, oferind o manevrabilitate riidcată.

Un utilaj inteligent
Compactorul tandem Dynapac CC4200 VI este disponibil și în versiunea combinată, cu pneuri pe puntea spate. Deoarece compactarea marginilor este, de obicei, mai slabă, sunt disponibile, opțional, discuri laterale care să preseze sau să taie marginea suprafeței asfaltate. Discurile laterale pot fi montate în față, pe partea dreaptă sau pe partea stângă, dar și în spate, pe partea stângă.

Noua generație de compactoare tandem mari de la Dynapac are un consum mediu de carburant mai mic cu 15% comparativ cu generația anterioară, în condițiile în care motorul este unul dintre cele mai ,,curate’’ modele existente pe piață, cu un nivel al noxelor foarte redus. Ecologic înseamnă mai mult de-atât, operatorul putând lucra în Modul Eco pe durata activității de compactare sau la deplasarea între suprafețele de lucru.

Pentru a reduce și mai mult consumul de combustibil, noua generație de compactoare utilizează 2 pompe hidraulice cu pistoane axiale și debit variabil pentru generarea vibrațiilor, un număr redus de conexiuni ale sistemului hidraulic, un ventilator de răcire cu viteză reglabilă în funcție de temperatura lichidului de răcire și a uleiului hidraulic, precum și un sistem automat de mers în gol pentru motor, care intră în acțiune la 10 secunde de la punerea manetei de direcție în poziție neutră.

Controlul gradului de compactare cu sistemul DYN@LINK
Sistemul DYN@LINK este proiectat pe două niveluri: Primul nivel include compactometrul, acesta utilizând sistemul de măsurare EVIB atât pentru sol, cât și pentru asfalt. Acest sistem este completat de un termometru integrat ce include doi senzori (câte unul deasupra fiecărui tambur), care înregistrează temperatura la suprafața asfaltului.

Al doilea nivel integrează contorul de compactare Dynapac cu echipamentul de măsurare EVIB, la care se adaugă Dyn@alyzer cu sistemul de poziționare prin satelit de tip GNSS (Global Navigation Satellite System). Aici sunt înregistrate toate informațiile primite de la utilaj, operatorul putând să vadă în orice moment pe ecranul computerului de bord măsurătorile de compactare. În același timp, datele sunt înregistrate și salvate pentru a asigura trasabilitatea completă, oferind garanția calității lucrării. Receptorul GNSS oferă permanent poziția exactă a compactorului pe șantier, nivelul de precizie depinzând de cerințele proiectului.

MEq
By MEq octombrie 25, 2023 17:58