Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume

MEq
By MEq iulie 1, 2023 11:30

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume

Utilajele mobile pentru manipularea mărfurilor sunt folosite în medii în care fiabilitatea trebuie garantată. De regulă, silueta unui manipulator de materiale (material handler) este comună în marile și aglomeratele porturi din lume, unde lucrează cu cantități uriașe de mărfuri bulk. Sunt utilaje ce depășesc în viteză și manevrabilitate macaralele tradiționale portuare. Așadar, pregătiți-vă pentru un nou episod din ciclul “World-Class Machinery”: de data aceasta despre manipulatoarele de mărfuri. | M. Equipment

Operațiunile portuare din prezent sunt într-o dezvoltare constantă, unde supraviețuiesc doar cele mai eficiente tehnici și soluții. Manipulatoarele de materiale au o capacitate remarcabilă în termeni de productivitate (tone per oră), comparativ cu macaralele portuare tradiționale. Din acest motiv, reprezintă soluții „fit-for-purpose”, destinate pentru terminalele portuare (fluviale sau maritime) de mărfuri.

Folosind cuple rapide, înlocuirea atașamentelor de la o operare la alta durează doar câteva minute. Iar la finalul zilei, productivitatea contează, timpul de manipulare a încărcăturii fiind redus considerabil. De fapt, nu trece o zi fără ca aceste utilaje să manipuleze mii de tone de materiale în porturile din lumea întreagă.

La un material handler hidraulic, atașamentul este conectat direct la brațul rigid, ceea ce înseamnă că sarcina este în control deplin tot timpul. Sistemul hidraulic avansat și sistemul de control oferă o manevrabilitate excelentă, inclusiv rotația atașamentului. Iar utilajul și funcționarea sa sunt practic imune la condițiile de vreme (vânt ori ploi).
În acest articolul mă voi opri asupra acelor „material handlers” cu adevărat gigantice, cu capacități operaționale de peste 100 t.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume1. Sennebogen 895E
Prezentat în premieră la Bauma 2019, Sennebogen 895 E este cel mai mare manipulator de materiale fabricat vreodată. Dimensiunile lui au făcut ca, prin comparație, tot ceea ce Sennebogen a produs vreodată să pară mic. Acest titan impresionează printr-o masă operațională de până la 420 tone și o deschidere a brațului de până la 40 m, fiind potrivit pentru vase maritime din clasa Panamax. Producătorul bavarez a împins limitele la maximum cu acest utilaj, care conduce gama de manipulatoare pentru operațiuni portuare. Sennebogen 895 E vine cu un sistem de recuperare a energiei și în mai multe versiuni de transmisie. Sunt disponibile multiple niveluri de înălțime pentru cabină. Sistemul dublu Green Hybrid face ca cel mai mare manipulator de materiale din lume să fie mai eficient în timpul operării. Motorul electric (500 kW) funcționează fără emisii, iar motorul diesel are o putere de 585 kW, susținută de puterea sistemului hibrid.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume2. Sennebogen 885G
Masivul material handler 885G impresionează cu o masă operațională de aproximativ 320 de tone și o rază a brațului de până la 38 m. Este un utilaj cu dimensiuni impresionante și tehnologie de ultimă generație pentru aplicatii portuare, fiind cel mai mare manipulator expus vreodată la Bauma. Utilajul poate fi configurat individual în funcție de cerințe și folosit pentru toate activitățile de manipulare portuară.
Există o gamă de cinci variante de braț diferite, cu raze cuprinse între 24 și 38 m, iar cupla rapidă de pe balansier și sistemul hidraulic puternic permit operarea flexibilă a unei game largi de atașamente. În plus, este ideal pentru marfă generală grea și poate gestiona atât ridicări de containere grele, cât și sarcini heavy-duty de până la 50 t.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume3. Mantsinen 300
Manipulatorul de materiale Mantsinen 300 duce eficiența operațiunilor de încărcare și descărcare a navelor la un nivel cu totul nou. Lansat în 2017, Mantsinen 300 a fost la acel moment cel mai mare material handler din lume, cu o masă operațională de 300 de tone. E proiectat pentru a îndeplini cerințele moderne de manipulare a materialelor și este capabil să abordeze nave din clasa Panamax (cea mai mare clasă de vase oceanice), dar poate gestiona și mărfuri generale grele și containere. În ciuda dimensiunilor masive, Mantsinen 300 este la fel de agil și precis ca orice manipulator de materiale mai mic. Tehnologia Dualpower combină beneficiile unui utilaj electric și versatilitatea unuia diesel. Motorul electric oferă costuri semnificativ mai mici de energie și întreținere, fără emisii diesel și cu zgomot redus. Motorul electric standard de înaltă performanță și motorul diesel sunt situate unul lângă altul în compartimentul motor comun. Mantsinen a început testarea și dezvoltarea tehnologiei Hybrilift în 2006. Sistemul de stocare și recuperare a energiei Hybrilift reduce consumul de energie și costurile cu până la 50%. Cu Hybrilift, energia generată prin coborârea brațului este acumulată și reutilizată, ceea ce reduce semnificativ consumul de combustibil și emisiile.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume4. Liebherr LH 150 C Gantry Port Litronic
Liebherr are un portofoliu extins de utilaje de manipulare, ce reprezintă soluții puternice pentru manipularea rapidă și eficientă a mărfurilor în vrac și individuale. Modelul Liebherr LH 150 Port e disponibil în mai multe variante (mobile, crawler, mobile high rise, crawler high rise, crawler gantry), cu mase operaționale între 130–220 tone și o rază de 31 m a brațului. LH 150 Port e singurul manipulator din oferta Liebherr capabil să abordeze nave din clasa Panamax. Liebherr este unul dintre producătorii care își fabrică singur motoarele (LH 150 Port folosește un motor de generația a 6-a, Stage V, de 400 kW/543 hp). Același lucru e valabil și în cazul atașamentelor. Ca atare, gama sa de produse conține soluții perfecte pentru manipularea mărfurilor în porturile maritime și pe căile navigabile interioare.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume5. Liebherr LH 150 C Gantry Industry Litronic
Este cam același utilaj cu cel de mai sus, însă targetat de Liebherr pe aplicații industriale. Sistemul de energie regenerativă sau sistemul hidraulic multi-circuit „Positive Control” sunt exemple ale înaltei tehnologii regăsite pe aceste utilaje. Structura modulară a manipulatoarelor și echipamentele de bază oferă soluții optime pentru toate situațiile de operare. În funcție de configurație, se încadrează într-o plajă de mase operaționale de 130-220 tone.
Motorul Liebherr D9508 de 16 l, în 8 cilindri în V, dezvoltă 400 kW (543 hp) @ 1.700 rpm, iar motorul electric Liebherr KGF1391 livrează o putere similară. Optiunile pentru operator includ cabină înălțată fixă sau cabină cu înălțime variabilă hidraulic, iar pentru braț avem variantele drept/înclinat și balansier drept/cu vârf curbat. Gama de atașamente e la fel de ofertantă (de la cupe clamshell și graifere pentru fier sau bușteni până la electromagneți).

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume6. Mantsinen 200
Lansat în 2008, manipulatorul de 200 de tone a deschis calea către modelul top de gamă al producătorului finlandez. Mantsinen 200 HybriLift vine cu trei opțiuni de cabină suspendată, cu mișcare și pe orizontală, și pe verticală. Structura superioară este special concepută pentru aplicații rapide de manipulare a materialelor în condiții dure.
Utilajul e pus în mișcare de un motor diesel Volvo Penta de 585 kW, recunoscut în industrie pentru performanța ridicată, consumul redus de combustibil și durabilitate, dublat de un motor electric IEC de 355 kW, amplasat într-un compartiment izolat fonic. Trenul de rulare portal pe șenile oferă libertate logistică, permițând camioanelor sau vagoanelor să treacă pe sub utilaj.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume7. Sennebogen 875 E Hybrid
Prezentat în premieră în urmă cu 10 ani, la Bauma 2013, în versiunea Sennebogen 875 E, utilajul era gândit de producătorul bavarez pentru manipulare portuară și aplicații industriale. În 2014, era introdusă versiunea Hybrid, care prezenta nou dezvoltatul sistem de recuperare a energiei, Green Hybrid System. Evident, cabina maXcab Industry sis optiunea Mastercab nu lipseau. De atunci, Sennebogen a perfecționat tehnologia sistemului de recuperare a energiei, modelul actual având performanțe notabile în termeni de economia consumului. Utilajul are o deschidere maximă a brațului (în funcție de echipare) între 21-29 m și o masă operațională între 140-170 tone. Sennebogen oferă nu mai puțin de 8 versiuni de braț și balansier. Utilajul este echipat cu un motor diesel Cummins X15 FR11813 Stage V de 391 kW, iar transmisia electrică de 390 kW folosește un convertizor de frecvență. Nu lipsește nici sistemul telematic SENtrack, ce furnizează date în timp real despre starea utilajului.

Cele mai mari manipulatoare de materiale din lume8. Liebherr LH 110 C Gantry Port Litronic
Manipulatorul de materiale LH 110 Port a fost conceput special pentru manipularea deșeurilor și a mărfurilor mixte în operațiunile portuare și se remarcă prin capacități portante mari și o deschidere mare a brațului. În gamă, se situează sub modelul LH 150, putând aborda vase maritime din clasa Handymax/Supramax. Având caracteristici similare manipulatoarelor de materiale prezentate mai sus, LH 110 Port este dotat cu un motor Liebherr D946, in 6 cilindri în linie, Stage V, ce dezvoltă o putere de 300 kW (408 hp) @ 1800 rpm. În funcție de configurație, are o masă operațională de 100-140 tone. Sistemul hidraulic Liebherr-SynchronComfort-Hydraulic (LSC) cu 2 circuite include o tehnologie LUDV pentru o viteză de lucru mai mare la un consum minim de combustibil. Iar opțiunile de tren de rulare sunt pe roti, pe șenile sau portal pe șenile, cu sau fără pilon de supraînălțare.

MEq
By MEq iulie 1, 2023 11:30