Brokk introduce pe roboții săi pentru demolări un sistem de pulverizare a apei

MEq
By MEq martie 17, 2020 17:55

Brokk introduce pe roboții săi pentru demolări un sistem de pulverizare a apei

Producătorul suedez de roboți cu telecomandă pentru demolare Brokk a prezentat în cadrul expoziției internaționale Conexpo 2020 noul sistem Brokk Atomized Water Mist. De regulă, cele mai periculoase particule de praf sunt cele care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Pentru aceasta, noul sistem de suprimare a prafului oferit de Brokk pulverizează apă sub forma unei cețe fine ce leagă particulele de praf aflate în suspensie, eliminând astfel praful de la nivelul solului. Un mare avantaj este că ceața se disipează și nu formează bălți, asigurând un loc de muncă mai sigur și mai curat. Disponibil pentru toți roboții pentru demolare Brokk controlați de la distanță, sistemul de suprimare a prafului este o soluție ideală pentru combaterea prafului fin cu conținut de siliciu, foarte dăunător în aplicațiile de demolare.

Organizațiile de sănătate și siguranță au identificat praful de siliciu ca fiind un pericol semnificativ și au adoptat reglementări ce limitează nivelurile de expunere a lucrătorilor din industria construcțiilor și demolărilor. Respectarea acestor norme s-a reflectat în mai multe forme pe șantier, soluțiile fiind diverse, de la sisteme de pulverizare sau furtunuri cu apă până la stropitori și chiar cisterne pentru combaterea prafului.

Totuși, aceste intervenții sunt, în multe cazuri, ineficiente împotriva prafului de siliciu cristalin. Problema este dată de dimensiunea picăturilor de apă, care sunt mult mai mari decât praful de siliciu pe care trebuie să-l prindă. Particulele de siliciu variază de la 0,1 până la 1.000 microni, în timp ce metodele tradiționale produc picături de apă cu dimensiuni de 200 până la 1.000 microni. Dimensiunea și viteza acestor picături mai mari fac ca particulele de aer și siliciu să treacă pe lângă ele într-un fenomen cunoscut sub numele de „slipstream effect”. Metodele de stropire cu cisterna și furtunul sunt cele mai ineficiente, deoarece produc cele mai mari picături. Problema este că până și sistemele mai mici încorporate (onbord) produc picături prea mari pentru a devia particulele de siliciu, acestea putând fi apoi inhalate.

Deoarece particulele de siliciu aderă mai bine la picăturile de apă de dimensiuni similare, Brokk a proiectat un sistem de suprimare a prafului care să producă picături de ceață de 10 microni. Acesta creează o ceață pulverizată care captează particulele de praf în aer și care se răspândește de-a lungul solului pentru o acoperire optimă. Sistemul este încorporat în cupla uneltei de lucru, și nu în unealta în sine (ca în cazul sistemelor anterioare), permițând operatorilor să asigure protecție împotriva prafului de siliciu indiferent de atașamentul Brokk utilizat – incluzând aici ciocane hidraulice, foarfece de beton și freze cu tambur. O pompă hidraulică de apă este atașată utilajului și poate fi alimentată cu un furtun sau un bidon/o canistră.

Pe lângă faptul că asigură o suprimare superioară a prafului, ceața de apă necesită un consum de apă mai mic decât alte metode – doar 0,2 litri pe minut –, ceea ce o face semnificativ mai economică și mai ecologică decât majoritatea celorlalte metode de pulverizare. Această metodă economică de utilizare a apei elimină, de asemenea, formarea de bălți și nămol, reducând atât nevoia de curățare la sfârșitul zilei de lucru, cât și riscurile de alunecare și cădere. În cele din urmă, rezultatul este un șantier mai sigur și mai eficient.

MEq
By MEq martie 17, 2020 17:55