BKT Global Trends: Minerit cu impact zero

MEq
By MEq iunie 22, 2023 13:33

BKT Global Trends: Minerit cu impact zero

În ultimul episod al talk-show-ul digital BKT „Global Trends OTR”, denumit „Neutralizarea/reducerea emisiilor de carbon”, invitații au abordat cele mai actuale subiecte din industria OTR. Decarbonizarea industriei miniere este tot mai mult în centrul discuției, confruntându-se cu o creștere a cererii pentru extracția materiilor prime, în principal pentru piața de electrificare, dar vizând să rămână fidelă angajamentelor de sustenabilitate globală.

Inițiativa a stârnit interes încă de la lansarea ei,la începutul anului. Primele trei episoade despre tehnologie, automatizare și robotică, sustenabilitate și energie alternativă, au fost urmărite de multă lume. Punctul central al celui de-al patrulea episod este decarbonizarea și atingerea obiectivelor Net Zero în sectorul minier, unul dintre cele mai discutate subiecte din întreaga lume, stimulând răspândirea de noi inițiative și soluții tehnologice avansate.

Invitații acestui ultim episod au fost: Thomas Koch Blank, director senior al programului Climate Aligned Industries din cadrul Rocky Mountain Institute (RMI), un proiect dedicat dezvoltării și susținerii tehnologiilor inovatoare pentru tranziții durabile; Alexander Allen, Director de minerit la Nth Cycle, o companie americană de tehnologie care dezvoltă o soluție sustenabilă pentru reciclarea metalelor din deșeurile electronice (e-waste); și Bruno Santos, Inginer de teren al BKT pentru sectorul OTR, responsabil pentru Europa de Sud-Vest.

BKT Global Trends: Minerit cu impact zeroDe ce este atât de importantă decarbonizarea industriei miniere?
Exploatarea minieră și extracția de minerale sunt vitale în cadrul economiei globale moderne, care este în creștere atât ca populație, cât și ca bogăție. Potrivit lui Blank, nevoia de materiale și infrastructuri este în creștere, în special în economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, există soluții sustenabile la îndemână:

„Decarbonizarea industriei miniere poate fi realizată prin reciclare, care este cea mai ieftină modalitate de a reduce consumul global de energie al sectorului. Emisiile asociate activităților miniere provin din energia utilizată pentru a transforma materiile prime, iar reciclarea evită această parte a procesului.”

Deși obiectivul „Net Zero” pare încă îndepărtat, marile mine subterane sunt astăzi aproape în întregime electrificate, în ceea ce privește sistemele de ventilație și de transport. În același timp, căutarea de alternative durabile nu se oprește niciodată.

„Deoarece comunitățile miniere funcționează în general în locații îndepărtate, este posibil să se utilizeze hidrogenul pentru camioane. De asemenea, îl puteți utiliza pentru a prelucra minereul de fier sau titan. În plus, prin generarea de hidrogen, se obțin produse secundare, cum ar fi excesul de apă și electricitate, care pot aproviziona comunitatea locală și pot ajuta companiile miniere să obțină autorizația de funcționare”, a mai spus Blank.

Cel de-al doilea expert, Director de minerit la Nth Cycle, a fost Alexander Allen. Nth Cycle este un start-up tehnologic care își propune să reducă costurile monetare și de mediu asociate activităților tradiționale de extracție și rafinare a metalelor și mineralelor pentru vehicule electrice, turbine eoliene și electronice de consum:

„Nth Cycle a fost creat atunci când am identificat necesitatea unei noi metode pentru a satisface cererea tot mai mare de metale critice. Start-up-ul nostru poate înlocui tehnologia actuală de rafinare, care include procese extinse, mari consumatoare de capital și de carbon, cum ar fi pirometalurgia, în care metalele sunt practic topite, sau poate înlocui operațiunile hidrometalurgice care utilizează cantități mari de substanțe chimice într-un proces relativ lent. Toate acestea pot fi aplicate, de asemenea, la o scară mai mică, modulară, pentru a rafina metalele la sursă, în special în siturile miniere sau în depozitele de deșeuri”, a spus Allen.

Bruno Santos, Inginer de teren al BKT pentru sectorul OTR, a oferit informații utile din experiența sa internațională: „Există inițiative atât din partea producătorilor de echipamente originale, cât și a utilizatorilor finali. Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere ca producător de anvelope, inițiativele OEM au un impact major: se poate alege o flotă mai mare, ceea ce, în general, se traduce prin mai puțini timpi morți și mai multă productivitate, iar acesta este cu siguranță obiectivul tuturor companiilor miniere. Ca alternativă, se poate opta pentru vehicule cu propulsie electrică, ceea ce reprezintă o modalitate de a reduce consumul de combustibil.”

Acest ultim episod încheie seria de subiecte actuale de pe piața OTR. Inițiativele, ideile și sugestiile prezentate în fiecare episod au dat naștere unei ample dezbateri care continuă și dincolo de studioul virtual al BKT. Luminile se sting până la următoarea emisiune, programată pentru 2024.

MEq
By MEq iunie 22, 2023 13:33