Un eveniment al superlativelor – bauma 2016

MEq
By MEq mai 6, 2016 14:58

Un eveniment al superlativelor – bauma 2016

Revista+de+Unelte+si+Echipamente_37680Închipuiţi-vă 580.000 de oameni. Nu toţi odată, ci eşalonaţi pe 7 zile, veniţi din toate colţurile lumii, din Canada până în China, din Rusia până în Chile sau din Africa de Sud până în Norvegia, să vadă ultimele noutăţi în materie de utilaje, vehicule pentru construcţii şi echipamente. Apoi, în tabăra opusă, puneţi 3.423 de expozanţi, din 58 de ţări, aşezaţi nemţeşte, punctuali şi foarte amabili. Nu în ultimul rând, sub toate astea desfăşuraţi imaginar o suprafaţă expoziţională de 605.000 mp. Acum aproape că aveţi toate ingredientele pentru a vă face o impresie despre ceea ce a fost Bauma 2016. | Marius Iancu

Spun aproape pentru că au mai fost câteva detalii care au contribuit la amploarea târgului şi care nu au legătură cu cifrele statistice. Ele ţin de atmosfera senzaţională de acolo, de emulaţia creată în jurul lui, de organizarea de excepţie, de frumuseţea Munchenului etc. A fost prima mea participare la Bauma şi pot spune că am rămas impresionat. Şi nu doar de dimensiunile târgului – care, fie vorba’ntre noi, era imens – sau de numărul de utilaje adunate la un loc, ci şi de impactul acestui tip de eveniment.

Mă aşteptam la o colonie cosmopolită şi la o colecţie copleşitoare de utilaje, de la cele mai mici echipamente şi ataşamente până la giganţii pentru aplicaţii miniere, pentru că mai văzusem ceva similar (dar de dimensiuni mai mici!) anul trecut la Intermat Paris. Mă aşteptam la zone demo asaltate de privitori la fel cum mă aşteptam – şi mă pregătisem mental – pentru numeroasele conferinţe la care aveam să iau parte. Îmi plăcea ca la final de zi să mă pierd în mulţimea de oameni care se îndrepta către metrou, în drumul spre casă ori hotel, sau pur şi simplu către centrul Münchenului, la terase, pentru cină şi câteva beri (pentru că la ei berile nu sunt de la una în sus, ci de la câteva în sus!) ori doar pentru a lua la pas străzile. Îmi plăcea că S3-ul (una dintre liniile de tren) şi metroul mergeau ceas, la fel cum îmi plăcea s-o iau de la capăt a doua zi dimineaţă şi să descopăr alte lucruri noi.

Însă am constatat cu uimire că un astfel de eveniment nu este neapărat apanajul unei anume categorii de ocupaţie. Am văzut foarte mulţi tineri şi adolescenţi interesaţi de ce se întâmplă acolo, curioşi să cunoască, am văzut părinţi care şi-au adus copiii să descopere. Totul era interactiv, animat, interesant. Copiii îndrăzneau să atingă utilajele, se urcau pe ele să le vadă şi să-şi facă poze, năvăleau dacă se întâmpla să fie vreun simulator prin preajmă. Aveau ocazia să-şi vadă jucăriile de acasă în mărime naturală, iar tinerii probabil erau interesaţi direct de viitorul lor profesional.

Revenind, Bauma 2016 a fost platforma perfectă pentru companiile din domeniu de a-şi etala cele mai bune produse şi ultimele noutăţi. Fără-ndoială, cea de-a 31-a ediţie a fost „top of the class”. Cel mai mare târg din lume este un fel de barometru al industriei, iar cele 7 zile au fost cum nu se putea mai bine, organizatorii raportând o creştere a numărului de vizitatori de circa 9% faţă de ediţia precedentă. Mai multe detalii privind produsele şi lansările de la Bauma, precum şi o galerie foto interesantă găsiţi pe mequipment.ro. Următoarea ediţie va fi 2019 şi cu siguranţă voi vrea să repet experienţa. Până atunci,
Tschüss!

Marius Iancu

Un eveniment al superlativelor - bauma 2016

MEq
By MEq mai 6, 2016 14:58