Top 50 noutăți 2022 în lumea utilajelor

MEq
By MEq ianuarie 3, 2023 14:31

Top 50 noutăți 2022 în lumea utilajelor

Anul 2022 a fost unul atipic, judecând după toate cele întâmplate, însă în industria utilajelor cercetarea, dezvoltarea și lansarea de produse inovatoare au continuat, în direcția găsirii de soluții optimizate tehnologic, mai puțin poluante și mai puțin consumatoare de resurse. Alternativa la utilajele și mașinile cu motoare termice din sectoarele de construcții, exploatare minieră, transport, intralogistică, exploatare forestieră etc. se conturează tot mai mult în jurul soluțiilor electrificate. În cele ce urmează, într-un TOP 50, veți regăsi unele dintre cele mai reprezentative noutăți ale anului 2022. | M. Equipment

Utilaje terasiere
• Noul autoscreper Cat 651 cu un singur motor (WTS – Wheel Tractor Scraper) a reintrat pe piață cu îmbunătățiri la nivelul grupului de propulsie, comenzilor, sistemului hidraulic și structurii, concepute pentru a oferi niveluri superioare de productivitate și un randament ridicat al investiției.
• CASE CE a anunțat lansarea noii sale game de excavatoare pe șenile E-Series. Gama include șapte noi modele, de la 13 la 30 t: CX130E, CX160E, CX180E, CX210E, CX240E, CX230E, CX230E.
• Hyundai CE a prezentat o gamă complet nouă de excavatoare pe roți în seria A, cu motoare diesel EU Stage V. Cele patru utilaje, cu greutăți operaționale între 14 si 23 t, dispun de motoare diesel Cummins, cu un sistem de post-tratare combinat ce nu necesita EGR, oferind clienților o productivitate sporită si emisii reduse.
• Noul excavator hidraulic Cat 352 combină puterea mai mare cu o contragreutate mai grea, pentru a opera cu unelte de lucru mai mari. Rezultatul este o productivitate mai mare și un potențial de profit crescut.
• Liebherr a prezentat (Bauma 2022) un excavator pe șenile dezvoltat de Liebherr-France SAS la Colmar (Franța), echipat cu un motor cu ardere internă pe hidrogen. Modelul expus al motorului H966 instalat este dezvoltat de Liebherr Machines Bulle SA în Elveția.
• Komatsu Ltd. a expus pentru prima dată, în toamna lui 2022, la Bauma München, excavatorul hidraulic electric din clasa 20 de tone, echipat cu un sistem de baterii litiu-ion. Utilajul este propulsat de un sistem de baterii litiu-ion de la Proterra.

Terasiere ușoare
• Producătorul spaniol AUSA a lansat gama de vehicule electrice, ce constă din dumperul D151AEG (cu o sarcină utilă de 1.500 kg) și manipulatorul telescopic T164E (cu o sarcină utilă de 1.600 kg și o înălțime maximă de ridicare de 4 m).
• CASE Construction Equipment a lansat în Europa noua gamă de miniexcavatoare D-Series, cuprinzând 20 de modele de la 1 la 6 tone, inclusiv 2 modele electrice. Fiecare miniexcavator din Seria D este echipat cu cea mai nouă tehnologie, caracteristici și unelte de lucru pentru toate piețele și aplicațiile.
• Mecalac a lansat o nouă gamă de încărcătoare cu braț pivotant, extinzându-și portofoliul existent de utilaje în această clasă. Noile modele AS750, AS850 și AS1000 se alătură celor existente AS600, AS900tele, AS1600 și AS210.
• Hitachi își consolidează angajamentul pentru un viitor durabil odată cu introducerea unui excavator de 5 tone alimentat cu baterii. Pe lângă emisii zero, primul model Hitachi din această clasă oferă niveluri de zgomot mai scăzute, o eficiență sporită, performanțe excepționale în spații înguste
• Venind în sprijinul clienților săi în această perioadă a tranziției energetice către un viitor cu emisii reduse de carbon, Caterpillar a expuns la Bauma 2022 patru prototipuri de utilaje electrice, inclusiv noi prototipuri de baterii.
• Noile buldoexcavatoare Hydrema din Seria G vin cu mai multe actualizări și îmbunătățiri. Hydrema a introdus Seria G, care vine cu mai multe îmbunătățiri și actualizări. Multe dintre îmbunătățiri au fost dezvoltate și proiectate special în funcție de dorințele și feedback-ul clienților.
• CASE CE a lansat o categorie complet nouă de utilaje, o premieră în industrie, odată cu introducerea încărcătorului-buldozer compact CASE Minotaur DL550. Primul utilaj de acest tip dispune de un șasiu inovator și o lamă orientabilă pe șase poziții (6-way blade).

Camioane
• Volvo CE continuă să facă pași pe drumul către un viitor cu emisii zero. Compania a început testarea primului prototip din lume de camion articulat cu pile de combustie, Volvo HX04.
• Hyundai CE a introdus două modele de camioane articulate în linia sa de utilaje grele de construcții și terasiere. HA30A și HA45A au sarcini utile nominale de 28 t, respectiv 41 t, pentru o potrivire ideală a camionului de transport cu excavatoarele pe șenile și cu încărcătoarele frontale mari Hyundai.
• Noul model de camion electric FUSO eCanter, prezentat la IAA Transportion 2022, este mai puternic, mai eficient și oferă o autonomie mai mare pentru a susține o varietate mai mare de aplicații. FUSO, filiala japoneză a Daimler Truck, continuă să lucreze la implementarea unor soluții de transport durabile și neutre din punctul de vedere al emisiilor de CO2.
• Ford Trucks, singura marcă globală Ford de vehicule comerciale grele, a dezvăluit primul său camion 100% electric complet nou în cadrul IAA Transportation 2022, cel mai important târg mondial de mobilitate, transport și logistică, care a avut loc în Hanovra, Germania.
• În octombrie, DAF Trucks și-a expuns noua generație de camioane pentru construcții la Bauma 2022. Noile DAF XDC și XFC împart același ADN cu premiatele camioane „International Trucks of the Year 2023, respectiv 2022” și introduc noi standarde în termeni de eficiență, siguranță și confortul șoferului.
• Una dintre noutățile Doosan din 2022 a fost camionul 4×4 cu șasiu articulat DA45-7, expus în premieră la Bauma 2022. Completând gama standard de camioane articulate Doosan 6×6 (care include modelele DA30-7 și DA45-7 cu sarcini utile de 28, respectiv, 41 de tone și motoare Stage V), noua versiune 4×4 (denumită DA45-7 ADT) este destinată să concureze cu camioanele rigide (RDT) din clasa de 40 de tone.

Ridicare și manipulare
• Odată cu ultima noutate din familia Multi Line, seria 3.40 G, Sennebogen oferă un nou manipulator telescopic cu o capacitate de încărcare de 4 t, o înălțime de stivuire de 7,70 m și cea mai modernă cabină de acest gen.
• Liebherr a prezentat noul LH 26 M Timber Litronic, un utilaj special pentru manipularea eficientă a lemnului (buștenilor). Datorită designului compact și manevrabilității excepționale, LH 26 M Timber este destinat operării în fabrici de cherestea și în depozite de lemn.
• Înlocuind modelele Cat 330D MH, respectiv 345C MH, excavatoarele pe șenile pentru manipularea materialelor MH3250 și MH3260 de nouă generație au intervale de întreținere mai lungi și o eficiență îmbunătățită a consumului. Aceasta înseamnă costuri de proprietate și operare reduse cu până la 20%.
• Cu manipulatoarele telescopice STH1440 și STH1840, SANY lansează primele două modele nou dezvoltate special pentru piața europeană. Robustele telehandlere impresionează prin capacitatea lor mare de încărcare – pot ridica sarcini de 4.000 kg la o înălțime de până la 18 m.
• Volvo CE a revizuit încărcătorul frontal pentru bușteni L180H High-Lift și l-a transformat în noul L200H High-Lift – cu o capacitate de ridicare crescută cu 27% și graifere de capacitate mai mare.
• Când a dezvoltat noua macara tot-teren AC 4.070-2, Tadano s-a asigurat că va obține un obiectiv extrem de ambițios: o macara puternică de 70 de tone, care să ofere cea mai bună performanță pe piață în cât mai multe configurații de sarcină pe axă.
• Comansa își extinde gama de macarale cu braț înclinat odată cu LCH300, primul său model hidraulic, cu o capacitate maximă de încărcare de 16 t și o rază de 60 m. Producătorul de macarale turn a prezentat acest model la Bauma 2022.
• Noua macara compactă Liebherr LTC 1050-3.1 are de un motor electric pe lângă cel convențional cu ardere internă. Acest lucru face ca mișcările macaralei să fie acționate electric, ca opțiune. Noua versiune a macaralei compacte de 50 t contribuie la reducerea emisiilor de CO2 și îndeplinește cerințele pentru operarea pe șantiere cu „ emisii zero”.

Mină și carieră
• Anglo American a dezvăluit un prototip al celui mai mare camion minier din lume alimentat cu hidrogen, proiectat să opereze zi cu zi în condiții de exploatare, în mina Mogalakwena (Platinum Group Metals) din Africa de Sud.
• PR 766 G8 extinde flota Liebherr de buldozere pe șenile, cu o greutate operațională de până la 55 de tone. În același timp, gama de aplicații pentru acest utilaj a fost extinsă și pentru sectorul minier: la fel ca modelul mai mare Liebherr PR 776, buldozerul Liebherr PR 766 G8 este echipat acum cu tren de rulare High Drive (cu pinion înalt de antrenare).
• Cu noul PC4000-11 cu acționare electrică, Komatsu își etalează cunoștințele fundamentale și experiența în dezvoltarea, fabricarea și întreținerea excavatoarelor hidraulice acționate electric.
• Noul camion minier Cat 789 moștenește performanțele dovedite ale gamei pentru a oferi câștiguri de eficiență, confort în cabină și conectivitate de ultimă oră. Designul său oferă un avantaj de greutate față de camioanele concurente, ceea ce îi permite să transporte mai mult material la fiecare încărcare și un avantaj al raportului cost-per-tonă.

Demolare, pavare
• În 2019, la Bauma, Bomag a prezentat un compactor tandem complet automat. Anul trecut, la Bauma München 2022, compania cu sediul în Boppard a prezentat utilajul Robomag BW 177, primul studiu de proiectare pentru cilindri compactori cu un singur tambur.
• Hamm a prezentat seria HC – o nouă generație de compactoare de sol pentru toate piețele. Utilajele ating un nivel ridicat de putere de compactare în timp ce realizează simultan o reducere a emisiilor de CO2. Toate modelele din seria HC sunt „digital-ready”, deoarece pot fi echipate cu diverse interfețe pentru șantierul digital.
• Excavatorul pentru demolare la mare înălțime Sennebogen 830 Demolition (de 48 t,) are noi funcții de echipare care îl fac extrem de versatil. Pe lângă brațul din trei segmente, cu o înălțime maximă la bolț de 23 m, Sennebogen a prezentat și o contragreutate detașabilă hidraulic.
• Literalmente, nu există job prea mare pentru Kobelco SK1300DLC. Cu o masă operațională de 130 t și o colosală rază de acțiune de până la 40 m, SK1300DLC este în prezent cel mai mare utilaj din lume pentru demolarea clădirilor.
• Pentru a satisface cererea în creștere de utilaje din clasa 40 t din Europa, Hitachi a prezentat excavatorul ZX390TC-7. Având la bază un excavator standard Hitachi ZX350LC-7, cu tehnologie Zaxis-7 și motor Stage V, noul „tool carrier” a fost special adaptat pentru a lucra cu unelte de lucru mai mari, putând fi folosit în lucrări secundare de demolare.

Intralogistică
• Linde Material Handling oferă acum o nouă gamă de stivuitoare electrice pentru sarcini grele, cu capacități de încărcare de la 10 la 18 t. Douăsprezece modele în total impresionează prin vizibilitatea excelentă și oferă flexibilitate maximă datorită gamei de baterii plumb-acid sau litiu-ion.
• Jungheinrich a lansat la nivel internațional două noi serii de stivuitoare electrice. Noile stivuitoare EFG sunt modele entry-level rentabile pentru sarcini clasice de transport și stivuire între 1,6 și 3 tone.
• Cat Lift Trucks a anunțat deja un succesor pentru populara sa gamă de stivuitoare contrabalansate de 2,5 până la 3,5 tone. Va avea numeroase funcții și opțiuni, pentru o productivitate mai mare decât până acum.
• Ca succesor al legendarului Still RX 50 (unul dintre cele mai bine vândute stivuitoare electrice din clasa sa), RXE 10-16C impresionează prin numeroase caracteristici de siguranță. E cel mai nou dintre stivuitoarele electrice cu furcă ale producătorului german Still și e un gigant în ceea ce privește compactitatea și performanța.
• Toyota Material Handling Europe a introdus noul stivuitor electric cu 3 roti, Traigo24, proiectat pentru operațiuni simple în spatii înguste. Modelele variază de la 1 la 1,5 t și sunt disponibile cu baterii Litiu-ion, eficiente din punct de vedere energetic și ergonomice, pentru o productivitate mai mare.

Utilaje forestiere
• Tigercat Industries a dezvoltat un buldozer special pentru aplicații forestiere. Acesta va purta noua siglă TCi, deoarece Tigercat Industries continuă să proiecteze utilaje și pentru alte aplicații decât cele de recoltare forestieră.
• John Deere a introdus noul cap de recoltare H225E pentru utilizare în plantațiile de eucalipt. Capul de recoltare special conceput pentru decojirea eucaliptului a fost proiectat pentru a fi utilizat pe harvesterele pe roți 1270G sau 1470G, de mari dimensiuni, echipate cu un braț de macara de 8,6 m, dar și pe harvestere pe șenile.
• Malwa s-a bucurat de o dezvoltare excepțională de la lansarea gamei 560. Odată cu introducerea noului harvester compact 980, operatorii de utilaje mai mari au ocazia de a experimenta versatilitatea acestui model. Noul harvester compact cu 8 roți a avut premiera la Elmia Wood 2022.
• Ponsse și Epec introduc PONSSE EV1, un concept tehnologic de utilaj forestier electric. Deși utilajul forestier va fi disponibil comercial în viitorul apropiat, tehnologia Epec poate fi deja utilizată pe vehicule comerciale electrice sau hibrid-electrice și pe utilaje mobile non-rutiere.
• Producătorul suedez de utilaje forestiere Rottne Industri AB a lansat două noi macarale de harvester, modelele RK75 și RK310. Începând din primăvara lui 2022, macaralele sunt montate pe harvesterele Rottne H8D, respectiv Rottne H21D.

Atașamente
• Brokk a anunțat noua unealtă de lucru Brokk Surface Grinder 530 (BSG 530) pentru îndepărtarea materialelor, precum vopseaua și azbestul, pregătirea și lustruirea pereților, podelelor și tavanelor în renovări și în aplicații de restaurare. BSG 530 e compatibil cu roboții Brokk 170, Brokk 200 și Brokk 300.
• Steelwrist a introdus noul X02, un tiltrotor potrivit pentru excavatoare de 1,5-2,5 t. Noul X02 este însoțit de o gamă completă de unelte de lucru care au ca îi asigură o eficiență și o versatilitate sporite, transformând chiar și cele mai mici excavatoare în adevărate „tool carriers”.
• Cu noul rotor basculant OQTR-E09, cel mai mic din gama sa, OilQuick acoperă acum clasele de excavatoare de la 6 până 33 de tone. Aceasta înseamnă o capacitate maximă de săpat, forță de rupere și funcționalitate, unealta de lucru fiind utilizată în fiecare moment.
• Trimble a introdus Trimble Roadworks Paving Control Platform pentru compactoare de asfalt. Sistemul de control 3D le permite operatorilor să controleze cu precizie procesul de compactare, reducând trecerile inutile care pot conduce la supracompactare.

MEq
By MEq ianuarie 3, 2023 14:31