Sampo Rosenlew HR46x, un harvester agil și ușor pentru rărituri

MEq
By MEq iunie 28, 2018 19:45

Sampo Rosenlew HR46x, un harvester agil și ușor pentru rărituri

La începutul anilor ʹ90, când compania Sampo Rosenlew a decis să înceapă producția unor harvestere dedicate aplicațiilor de rărituri, a văzut nevoia de produse noi și de utilaje specializate. Astăzi, utilajele forestiere fabricate de producătorul finlandez sunt folosite pentru gestionarea suprafețelor cu păduri tinere, care vor produce lemn de înaltă calitate pentru nevoile generațiilor viitoare.

Scopul răriturilor este concentrarea capacității solului de producție și creștere asupra anumitor copaci aleși, iar rezultatul acestui procedeu este obținerea unor arbori mari cu o calitate ridicată a lemnului. Pentru acest motiv, aplicațiile de rărituri au rolul de a controla producția de masă lemnoasă.
Utilajele forestiere Sampo Rosenlew sunt proiectate cu un accent deosebit pe condițiile de rărituri, încat nu doar caracteristicile lor tehnice sunt perfecte pentru aceste aplicații, dar și mașinile sunt superioare din punct de vedere economic. Dimensiunea potrivită, durabilitatea și o construcție bine gândită conduc la costuri mici de operare.

HR46x reprezintă opțiunea nr. 1 a producătorului finlandez pentru rărituri primare. Fiind mai puternic decât modelul precedent (HR46), HR46x este acum dotat cu o pompă hidraulică Rexroth mai mare (de 140 cc) și un motor pe măsură – AGCO Power 49 AWF. Aceste modificări vin să crească eficiența mașinii, reducând consumul de combustibil, ceea ce duce în mod direct la o profitabilitate crescută.
HR46x este un harvester ușor, cu o masă operațională între 8 și 9.5 t, o lungime de 4950 mm (fără macara), o lățime de 2100-2400 mm și o gardă la sol de 670 mm. Pentru o deplasare cât mai ușoară posibil, fără creșterea turației motorului, transferul de putere este complet hidrostatic. Schimbarea treptei de viteză a motorului cu turație variabilă se realizează digital și chiar automat, dacă se dorește. Din meniul mașinii poate fi selectat modul de operare; o creștere a turației motorului diesel la maximum permite automat o viteză maximă de transfer.
Cabinele harvesterelor Sampo Rosenlew au fost întotdeauna așezate pe un cadru separat de motor, astfel încât mediul de lucru al operatorului să fie confortabil și liniștit. Reducerea turației motorului și eliminarea schimbătorului de viteze din cabină, pe lângă alte numeroase modificări ale acestui model, fac cabina lui HR46x foarte silențioasă la interior.

Șasiul și cabina
Un harvester pentru rărituri operează în secțiuni tinere de pădure (acestea sunt menținute relativ dense pentru a maximiza rata de creștere). Însă o tăiere de calitate necesită ca harvesterul să aibă dimensiuni reduse, să fie manevrabil în spații mici și să aibă o masă relativ scăzută. De aceea, HR46x îndeplinește aceste cerințe. Modificările suplimentare aduse au avut ca rezultat un șasiu ușor, dar puternic, cu o articulație mediană cu un unghi de bracaj de 50 de grade, rezultând o manevrabilitate unică. Raza de virare exterioară este de 4020 mm, iar anvelopele alese pot avea o lățimea între 500 și 650 mm. Harvesterul HR46x are transmisie hidrostatică, astfel că schimbarea vitezelor se face ușor, iar cuplul este ridicat de îndată ce mașina se pune în mișcare.

În fabrica Sampo Rosenlew e produsă și cabina spațioasă și silențioasă, care îl ajută pe operator să lucreze eficient. Din interior se văd ușor vârfurile copacilor, ceea ce reprezintă o cerință pentru alegerea corectă a arborilor care urmează să fie recoltați. Cabina îndeplinește standardele oficiale de siguranță și este special concepută pentru a fi folosită într-o pădure densă, atunci când arborii rămași trebuie lăsați nevătămați. Cabina dispune de multe detalii care permit operatorului să lucreze mai ușor și să se simtă mai confortabil.

Computerul
Computerul mașinii măsoară volumul lemnului, precum și controlul capului de recoltare. Dacă este nevoie de funcții care necesită puterea unui PC, calculatorul personal este cuplat la calculatorul de măsurare Motomit al mașinii; o posibilă funcționare defectuoasă a PC-ului nu împiedică utilizarea mașinii de recoltat. Prin intermediul calculatorului Motomit, clientul are acces la toate funcțiile necesare precum: optimizarea tăierilor; controlul și depistarea problemelor capului de recoltare; urmărirea timpilor de lucru; transmiterea wireless a informațiilor de productivitate.

Macaraua și capul procesor
Harvesterul HR46x are o macara paralelă (o macara hidraulică cu braţ principal format din 2 traverse paralele montate sub forma unui paralelogram deformabil) de 7,1 metri cu o capacitate de ridicare de 55 kNm, pentru o funcționare rapidă. Macaraua este foarte flexibilă, putând fi folosită chiar și într-o pădure deasă. Înclinarea laterală, care poate fi activată automat, ușurează alegerea copacilor pe care operatorul vrea să îi elimine. În plus, e eficientă în pante sau pe teren accidentat. Construcția joasă a macaralei îmbunătățește stabilitatea laterală și vizibilitatea spre copacii care urmează să fie tăiați.

Sampo Rosenlew folosește capete de recoltare de la producători bine cunoscuți, principalele branduri fiind Kesla și Keto. Pentru rărituri, capul de recoltare trebuie să fie mic și proiectat astfel încât să fie ușor de deplasat într-o pădure deasă, fără a afecta arborii rămași. Capul de recoltare și accesoriile sunt selectate în funcție de scopul utilizării.

Motorul
Sampo Rosenlew utilizează motoare fabricate de producătorul finlandez AGCO Power. Inima utilajului este motorul diesel 49 AWF Tier 4 final, cu tehnologie common rail și SCR. Consumul redus de combustibil al motorului cu emisii scăzute, precum și intervalele de service prelungite mențin la minimum costurile de operare. Motorul dezvoltă o putere de 124 kW, iar cuplul este cel mai mare exact în intervalul RPM care este folosit cel mai mult în operare. Nu în ultimul rând, e silențios și rezistent.

MEq
By MEq iunie 28, 2018 19:45