Mecalac e12 este primul excavator pe roți 100% electric, destinat șantierelor urbane

MEq
By MEq ianuarie 23, 2018 12:53

Mecalac e12 este primul excavator pe roți 100% electric, destinat șantierelor urbane

În 2018, Mecalac oferă primul utilaj 100% electric ce îndeplinește cele trei cerințe-cheie pentru șantierele urbane de azi și de mâine: autonomie, performanță și dimensiuni compacte. Este un răspuns tehnologic inspirat de evoluția constantă a șantierelor urbane. Odată cu e12, Mecalac intră într-un nou capitol al istoriei sale, oferind un excavator pe roți electric. Acest model de reper este primul căruia îi este alocată litera „e” – „e” pentru electric, „e” pentru ecosistem, „e” pentru emisii zero și „e” pentru emblematic.

Versiunea electrică a modelului 12MTX se potrivește perfect filozofiei Mecalac privind șantierele urbane care sunt din ce în ce mai compacte, mai tehnologizate și mai puțin poluante. Arhitectura modelului 12MTX cu combustie internă face ca acesta să fie predecesorul natural al versiunii electrice, astfel că spațiul alocat motorului termic adăpostește acum tehnologia cu baterii LiFePO4 – litiu fier fosfat pentru de trei ori mai multe cicluri de încărcare – ce combină durata de viață mult mai bună decât a bateriilor clasice și siguranța completă: nu există risc de incendiu și nici de scurgere a fluidului bateriilor.

„Orice motor electric trebuie să facă față la trei provocări majore: autonomia, performanța și dimensiunile compacte. Mecalac e12 este primul excavator 100% electric care nu face compromisuri la niciunul dintre cele trei criterii. Cheia duratei de funcționare și a performanței utilajului nostru se află chiar în arhitectura sa. Sursa de alimentare – care este separată de structura superioară – înseamnă că putem instala o capacitate record de 146kW.h, ceea ce are ca rezultat o durată de funcționare de neegalat, de 8 ore”, explică Patrick Brehmer, șef al departamentului de design și management de produs, Mecalac.

Cu o structură proiectată pentru oraș încă de la început și cu două motoare electrice independente, unul alimentând mecanismul de excavare și unul pentru mișcare, Mecalac e12 este destinat să devină un utilaj de bază al flotelor pentru lucrări urbane. Pe lângă performanța și autonomia sa, transmisia electrică 100% oferă o forță de tracțiune neegalată de îndată ce motorul este pornit, cu regenerarea energiei la frânare. Densitatea de putere a motoarelor electrice face posibilă menținerea acestora extrem de compactă; de asemenea, nu necesită întreținere. În plus, e12 are o stație de încărcare ce poate fi utilizată pentru reîncărcarea pe șantier în circa 6-7 ore. Astfel, e12 poate lucra toată ziua fără a fi nevoie de reîncărcarea bateriilor: o autonomie de 8 ore la cea mai mare putere.

Mecalac e12 înseamnă mai puține vibrații, mai puțină poluare sonoră, mai puțină întreținere (nu mai sunt filtre, nu mai este ulei etc.), risc mai scăzut de accidente pe șantier, mai puține cheltuieli pentru întreținere și emisii zero de CO2 sau de particule. Șasiul său articulat îl ajută să se poată deplasa cu ușurință în orice șantier, iar această agilitate are un rol însemnat și în performanța sa totală.
Cu timpul, utilajele diesel vor fi interzise în marile aglomerări urbane (din Vest), dezvoltarea lor tot mai densă și spatiile înguste având legatură cu aceasta. Mixul perfect între arhitectură și tehnologie de pe noul Mecalac e12 deschide calea pentru șantiere mai sigure, mai puțin poluante și mai eficiente.

e12 în cifre:
– 100% electric
– 146 kW.h capacitate
– 8 h autonomie
– 6-7 h pentru reîncărcarea bateriilor
– Durată de viață de 3 ori mai lungă decât în cazul bateriilor clasice
– 2 motoare electrice
– 0 emisii de CO2 și de particule

MEq
By MEq ianuarie 23, 2018 12:53