Măsurarea mobilă a vibrațiilor cu ajutorul smartphone-ului

MEq
By MEq noiembrie 25, 2017 16:18

Măsurarea mobilă a vibrațiilor cu ajutorul smartphone-ului

ContiTech Vibration Control oferă un nou serviciu mobil. Aplicația ViProtect permite analiza vibrațiilor utilizând un smartphone. Vibrațiile excesive (la nivelul cabinei, al motorului sau al altor dispositive) cauzează stres asupra componentelor, ducând la timpi de inactivitate și reparații costisitoare. De asemenea, vibrațiile și zgomotul asociat acestora provoacă stres operatorilor, care sunt supuși acestor factori perturbatori ore în șir.

Folosirea măsurătorilor corecte ajută la evaluarea comportamentului la vibrații al vehiculelor și utilajelor industriale. Datele înregistrate constituie baza de pornire pentru un design mai bun al sistemului. De exemplu, experții pot evalua obiectiv performanța la condus, pot evalua mai bine sistemele existente și pot realiza simulări cu date reale – atât pentru noile produse, cât și pentru sistemele existente.

ContiTech Vibration Control a dezvoltat aplicația ViProtect pentru măsurarea pe loc a vibrațiilor. Nu măsoară doar vibrațiile, ci sugerează și elemente de suport și afișează date tehnice. Aplicatia poate fi instalată gratuit de către utilizatorii din UE și Elveția și rulează pe sistemele de operare iOS și Android.

În cazul vehiculelor industriale, vibrațiile externe (de la condusul mașinii, de la operațiunile efectuate sau de la motor) determină vibrații în mașină și poluare fonică. Acest lucru este în detrimentul șoferului, care este expus vibrațiilor și zgomotului în cabină. De asemenea, vehiculul însuși este afectat de vibrații.

„Aplicația oferă o modalitate de a efectua o măsurare inițială a vibrațiilor și de a simplifica designul suportilor elastici”, spune dr. Stefan Narberhaus, șeful departamentului de dezvoltare industrială la ContiTech Vibration Control. „Cu toate acestea, precizia rezultatelor este limitată. Aplicația nu poate verifica, de exemplu, dacă produsele recomandate sunt potrivite pentru spațiul respectiv de instalare.” Prin urmare, experții ContiTech recomandă verificarea sugestiilor aplicației de către unul dintre inginerii de aplicații ai companiei.

Alte procese, precum metoda elementului finit (FEM), cu care scenariile de stres sunt simulate într-un model 3D, sau simularea multibody (MKS), cu care ContiTech determină cea mai bună montare posibilă și calculează poziția sa optimă, oferă opțiuni mai detaliate pentru analiză. Pentru a verifica eficiența măsurătorilor, experții ContiTech pot efectua, de asemenea, o verificare finală asupra sistemului modificat.

MEq
By MEq noiembrie 25, 2017 16:18