Kuhn România anunță investiții de peste 15 mil. euro și o dezvoltare logistică teritorială

MEq
By MEq iunie 13, 2024 11:00

Kuhn România anunță investiții de peste 15 mil. euro și o dezvoltare logistică teritorială

Kuhn România, unul dintre liderii din piața de utilaje și echipamente de contrucții și industriale, a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de puțin peste 96 mil. de euro (cu 75% mai mult față de 2022) și își propune pentru acest an să continue investițiile în dezvoltarea companiei, în logistică teritorială și în echipă.

Kuhn România anunță învestiții de peste 15 mil. euro și o dezvoltare logistică teritorialăDin 2022, de când face parte din grupul internațional Kuhn, Kuhn România și-a continuat dezvoltarea pe piața locală prin consolidarea și creșterea echipei, introducerea de utilaje și echipamente noi și creșterea vânzărilor, în special a utilajelor terasiere Komatsu de capacitate mare, ajungând la o cotă de piață de 32%, în segmentul utilajelor mari (construcții și minerit).

”Piața începe să se maturizeze, iar elementul care ne indică această creștere este scăderea cererii pentru buldoexcavatoare, preferate în țările în curs de dezvoltare. Anul trecut a fost pentru prima dată în istorie când vânzările de mini- și midi-excavatoare au depășit buldoexcavatoarele – 1051 vs. 940. Este un semnal că piața începe să se maturizeze și să pună accent mai mare pe productivitate, pe costuri reduse pentru întreținere și operare, dar și pe viteza de execuție mai mare. Credem că această tendință de creștere va fi constantă în următorii ani”, a spus Răzvan Marcu, Managing Director, Kuhn România.

Anul acesta, Kuhn România va aduce la noi în țară primul manipulator de materiale Mantsinen, cu o greutate de aprox. 200 tone. ”În 2 săptămâni, începem montarea a două manipulatoare de materiale în portul Constanța. Vom livra 7 astfel de utilaje, în intervalul 2024-2026”, a mai spus Răzvan Marcu.

Înainte de a fi preluată de Kuhn Holding, compania MARCOM RMC’94 SRL avea o cifră de afaceri de 41.3 mil. de euro. După preluarea din februarie 2022, compania a urmat un trend ascendent, volumul de business ajungând la finalul anului la 55.2 mil. de euro, în creștere cu 33% față de anul precedent, iar în 2023 s-a înregistrat o creștere de 75%, ajungând la 96.1 mil. de euro.

Kuhn România anunță învestiții de peste 15 mil. euro și o dezvoltare logistică teritorială”În 2023, cifra de afaceri a fost, în mare parte, generată de activarea fondurilor europene. Jumătate din ce s-a vândut anul trecut în România se datorează acestor fonduri. În 2024, acestea tind către zero, ceea ce înseamnă că piața va scădea. Pentru acest an, estimăm o scădere a volumului de business cu aprox. 15%, generată de ce am specificat anterior”, a adăugat Răzvan Marcu.

În ciuda contextului economic mai puțin favorabil, politica companiei este aceea ce a continua investițiile în oameni și în dezvoltare teritorială. ”Avem două direcții investiționale: (1) dezvoltarea echipei prin noi angajări – de la începutul lui 2024, am crescut cu peste 20% numărul colegilor; (2) dezvoltarea logistică în teritoriu prin construcția a două sedii regionale, la Turda și Timișoara (finalizare în 2024-25), în zona Bacău / Neamț (estimare în 2025) și un nou sediu central în București (estimat pentru finalizare în 2025-26). Toate aceste investiții se ridică la aprox. 15 mil. de euro”, a declarat Răzvan Marcu.

”Anul acesta, la fel ca în ultimii ani, cea mai mare provocare este lipsa specialiștilor în domeniu. Este, de fapt, o problemă cu care se confruntă multe companii care activează în domenii tehnice și este consecința lipsei școlilor cu profil tehnic/mecanic. Tot din acest motiv, numărul inginerilor de service din România este foarte scăzut, iar tinerii care vor să se angajeze preferă munca de birou în detrimentul muncii de teren. O altă provocare majoră este infrastructura încă nedezvoltată în anumite zone, ceea ce face ca timpii de reacție și intervenție să fie mai scăzuți. Nu în ultimul rând, așa cum aminteam mai devreme, lipsa fondurilor europene și finanțările limitate pentru firmele de profil”, a conchis dl. Marcu, Managing Director, Kuhn România.

MEq
By MEq iunie 13, 2024 11:00