Hamm prezintă în premieră noul compactor pe pneuri GRW 280i

MEq
By MEq februarie 21, 2018 13:34

Hamm prezintă în premieră noul compactor pe pneuri GRW 280i

De peste 50 de ani, Hamm produce compactori statici cu pneuri. Revoluționând acest tip de utilaj cu designul său asimetric, în urmă cu circa 8 ani, producătorul german Hamm prezintă acum următoarea inovație în segmentul pieței compactorilor pe pneuri: GRW 280i. Acționat de un motor Tier 4, acesta este primul compactor pe pneuri echipat cu Easy Drive – inovatorul concept de operare de la Hamm. Utilajul se remarcă, de asemenea, prin îmbunătățirile suplimentare aduse tracțiunii și prin balastarea flexibilă, ambele contribuind la calitatea compactării. Acestora li se adaugă confortul operatorului, vizibilitatea excepțională și siguranța operațională maximă.

Odată cu inventarea șasiului asimetric al utilajului și cu trecerea la o cabină mai modernă, Hamm a introdus o abordare radical diferită față de conceptul de cilindru pneumatic din urmă cu câțiva ani. Acum, specialiștii din Tirschenreuth au trecut la următorul nivel: prin introducerea conceptului de operare Easy Drive pe segmentul de cilindri compactori cu roți, GRW 280i pășește într-o nouă era. Premiatul concept asigură o operare intuitivă și se evidențiază prin ergonomicele platforme pentru operatori.

Operarea utilajului dotat cu Easy Drive este foarte simplă și ușor de controlat, deoarece numărul redus de comutatoare este inteligent aranjat pe platforma operatorului. Toți cilindrii compactori cu Easy Drive au volan. Controlul mișcării se face printr-un joystick cu butoane așezate ergonomic pe cotiera multifuncțională. Deoarece Hamm a adoptat o abordare unitară în dezvoltarea conceptului, elementele de operare pentru funcții identice sunt întotdeauna în aceeași poziție pe platforma operatorului la toți cilindrii compactori Easy Drive – adică pe cilindri tandem, rulouri compactoare și cilindri cu roți de cauciuc, deopotrivă. Acest lucru conduce la o creștere a eficienței, deoarece în viitor operatorii vor putea face ușor rocada între diferite utilaje Hamm, fără o perioadă de familiarizare.

Hamm a mărit flexibilitatea modelului GRW 280i și în ceea ce privește masa mașinii: datorită modificării spațiului de balast dintre cele două seturi de roți (față/spate) și cadrului compartimentat, balastarea este acum mai ușoară. Balastul, ce constă din plăci prefabricate din oțel, magnetit sau beton, pot fi introduse sau scoase pe la baza utilajului, folosind un stivuitor cu furci. Datorită aranjamentului ingenios al balastului, sarcina este distribuită uniform pe ambele punți – condiție prealabilă pentru o compactare de cea mai bună calitate.

Caracteristici de conducere pentru o compactare optimă
Transmisia hidrostatică (puntea spate) a modelului GRW 280i îi permite o viteză bună de deplasare – atât la deplasare, cât și în timpul compactării. Operatorul poate seta viteza dorită pentru orice situație de lucru prin intermediul unui control electronic. În plus, de pe panoul de comandă se poate seta ușor viteza de lucru prescrisă. Controlul inteligent al deplasării este baza rezultatelor de compactare de top.

Pentru a se potrivi cu viteza maximă a modelului GRW 280i, noua punte de direcție față cu frâne pe disc asigură puterea de frânare necesară și un nivel înalt de siguranță la deplasarea rapidă, chiar și atunci când mașina are încărcătura maximă de balast. Comanda antialunecare opțională asigură o tracțiune optimă atunci când mașina lucrează pe teren neregulat, precum și pe suprafețe cu temperaturi variate.

Suspensie ingenioasă pentru distribuirea omogenă a greutății
Hamm a venit și cu o soluție inovatoare în ceea ce privește suspensia roților: două brațe oscilante poziționate între perechile de roți frontale distribuie sarcina uniform pe roți, indiferent de caracteristicile terenului. Compactarea neregulată este astfel evitată datorită presiunii uniforme pe suprafață. Un alt avantaj este că suspensia este proiectată astfel încât să nu intre în câmpul vizual al operatorului și să-i afecteze vizibilitatea pe șantier.

Vedere neobstrucționată
Șasiul asimetric – una dintre trăsăturile speciale ale utilajelor Hamm GRW – urmează designul offset (decalat) al seturilor de roți față / spate. Este un semn distinctiv și totodată un avantaj calitativ, deoarece designul ce urmează linia seturilor de roți oferă o vedere clară a marginilor exterioare ale roților. De asemenea, opțională este și iluminarea pneurilor, pentru o vizibilitate optimă atunci când se lucrează pe întuneric.

Sistemul de umflare a pneurilor permite ajustarea precisă a presiunii de contact
Sarcina pe roți la modelul GRW 280i variază între 1,25 și 3,5 t/roată, în funcție de încărcătura de balast. Reglarea presiunii în pneuri permite ca presiunea de contact și amprenta roții să fie schimbate la valorile optime de compactare. Un buton de pe tabloul de bord permite modificarea presiunii de umplere cu efect uniform asupra tuturor roților ambelor punți.

Noul cilindru compactor static cu roți GRW 280i este lansat într-o gamă de mase operaționale (10 t, 12 t, 16 t, 18 t, 20 t, 24 t, 28 t). Utilajele sunt capabile să transporte diferite cantități de balast, în funcție de masa de bază. Dimensiunile externe sunt aceleași pentru toate versiunile, iar lățimea setului de roți este de 1.830 mm pentru toate tipurile. Mașina are o lățime maximă de lucru de 2084 mm.
GRW 280i este echipat cu un motor în 4 cilindri, răcit cu apă, cu o putere de 85 kW, cu catalizator de oxidare diesel (DOC) și sistem SCR, precum și cu funcție de regenerare automată, ce respectă standardele Stage IV/Tier 4.

MEq
By MEq februarie 21, 2018 13:34