Exploatare de suprafaţă precisă şi un produs finit uniform fragmentat

MEq
By MEq iunie 9, 2017 16:02

Exploatare de suprafaţă precisă şi un produs finit uniform fragmentat

Industria minieră are un rol cheie în facilitarea creșterii economice la nivel global. Indiferent că vorbim de extracția de materii prime sau de crearea de locuri de muncă, sectorul minier este esențial pentru viitor. Iar într-o industrie reglementată, cu standarde şi cerinţe tot mai ridicate, este nevoie de echipamente care să asigure succesul.
Marius Iancu

Cu o experienţă de zeci de ani în domeniu, Vermeer a înțeles nevoia de a oferi produse competitive, fiind un pionier în tehnologia utilajelor miniere de suprafaţă, dar şi în alte sectoare precum infrastructură civilă, instalarea de utilităţi şi water management, pentru care oferă echipamente şi soluţii de suport.

Utilajul pentru excavare de suprafață Terrain Leveler s-a născut din necesitatea unei exploatări exacte. Terrain Leveler SEM (surface excavation machine) asigură tăierea constantă a materialului. Şi pentru că este un proces extractiv (minier de suprafaţă) care implică mai puțin „deranj” decât cele convenţionale, limitele exploatării se pot extinde până în vecinătatea unor zone populate sau a unor linii electrice, iar roca sau minereul care cândva nu prezentau un interes prea mare pot fi acum incluse în producție. Utilajul de excavare de suprafață permite accesul la rezerve care nu pot fi obținute prin forare și detonare, din motive de restricţii sau alte reglementări de mediu.

Echipamentele Vermeer sunt o referință când vine vorba de tăierea rocilor. Încorporează tehnologie unică, special concepută pentru operațiuni de exploatare de suprafaţă, cariere, pregătire de şantier și lucrări civile, aducând mai multă precizie și producție proiectelor de excavare.

Vermeer a dezvoltat frezarea tip top-down ce permite dinților de tăiere să obțină penetrarea fără a folosi efortul de tracțiune al mașinii pentru a conduce dinții în material. Pe măsură ce utilajul avansează și tamburul se rotește, dinții de pe tambur sunt poziționați deasupra suprafeţei de material. Odată ce se realizează contactul, acțiunea de tăiere de sus în jos creează instantaneu un produs de dimensiuni uniforme, care poate fi manipulat mai eficient decât materialul rezultat în urma perforării și detonării.

Mărimea materialului produs reduce considerabil necesarul de concasare primară și poate fi afectată de creșterea sau micșorarea adâncimii de tăiere. Frezarea de sus în jos (top-down) permite acestui utilaj excavarea în materiale mai dure decât modelele concurente care frezează în direcție ascendentă. Adâncimea de tăiere, controlată fie de laser, fie prin GPS, produce un pat neted, ce crește producția și uşurează încărcarea și transportul.

Utilajul pentru excavare de suprafaţă Vermeer T1255III Terrain Leveler dispune de echipament de frezare brevetat cu cap înclinabil, cu acţiune de tăiere de sus în jos, ce poate săpa până la o adâncime de 53.3 cm şi pe o lăţime de 365.8 cm, la o singură trecere. Operatorul poate controla dimensionarea materialului prin creşterea sau reducerea acţiunii de penetrare a dinţilor, rezultând un produs finit uniform fragmentat.

T1255III este echipat cu un motor complet hidrostatic, montat pe partea capului de tăiere ce acţionează direct tamburul. Acest design oferă mai multă putere tamburului de frezare, rezultând o eficiență mai mare atunci când lucrează în condiții de rocă dură. În plus, tamburul cu transmisie directă permite operatorului să taie şi în pantă. Vermeer oferă, de asemenea, un tambur cu transmisie pe lanț.

Sistemul opțional de suprimare a prafului este prevăzut cu două aspiratoare mari care absorb praful de sub carcasa capului de tăiere şi îl depoziteaza sub mașină. Sistemul reduce nevoia unei surse de apă pentru a ţine sub control praful în timpul procesului de extracție.

T1255III Terrain Leveler poate fi echipat opțional cu tehnologie GPS care îi permite mașinii să urmeze un plan de exploatare (mine-by-line). Anul trecut, Trimble şi Vermeer au anunţat introducerea opțiunii de echipare din fabrică Trimble Ready pentru noul Vermeer T1255III Direct Drive Terrain Leveler (SEM). Astfel, utilajele Trimble Ready fac mai rapidă și mai ușoară instalarea unui sistem Trimble GCS900 Grade Control, ceea ce reduce costul și complexitatea instalării.

Sistemul GCS900 Trimble Grade Control foloseşte GPS pentru a controla adâncimea de tăiere a capului și înclinaţia. Operatorii pot freza suprafața mai precis și elimina schimbările rapide ale adâncimii de tăiere, ceea ce poate influența productivitatea și oferă o tăiere mai precisă decât un sistem controlat de operator. Coordonatele de direcție ale mașinii sunt furnizate de către staţia GCS900, pentru a reduce erorile umane de suprapunere a capului de tăiere și pentru a maximiza eficiența mașinii. În plus, cu ajutorul unui model 3D, operatorul poate seta parametrii acolo unde utilajul poate sau nu freza.

Cabina include o funcţie de siguranță a prezenței operatorului, care decuplează unitatea de acţionare la sol și atașamentul de tăiere atunci când operatorul părăsește scaunul. Cabina este presurizată și are un sistem de aerisire filtrat pentru a asigura un nivel sporit de confort. Sunt disponibile un modul de protecție ROPM și o structură de protecție pentru obiecte în cădere (FOPS) pentru a putea lucra în apropierea unui perete înalt de carieră, iar centrul de greutate scăzut al mașinii contribuie la păstrarea stabilității acesteia. Utilajul poate fi echipat, tot opţional, cu telecomandă wireless complet funcțională, care îi permite operatorului să-l controleze de la o distanță sigură atunci când frezează în apropierea unui perete înalt şi este expus la riscuri.

MEq
By MEq iunie 9, 2017 16:02