Uriașii din industrie în manipularea materialelor (Partea a II-a)

MEq
By MEq August 3, 2020 11:05

Uriașii din industrie în manipularea materialelor (Partea a II-a)

Excavatoarele pentru manipularea materialelor (material handlers) sunt utilaje special proiectate pentru medii dificile de operare cu materiale dure, abrazive sau lipicioase, în aplicații industriale, de reciclare și de manipulare a deșeurilor. Sunt utilaje sigure și cu un randament bun de operare. Configurațiile flexibile și varietatea de atașamente de lucru le permit să se plieze pe diferite nevoi de lucru. | Marius IANCU

Excavatoarele manipulatoare sunt întâlnite, de regulă, în depozite și stații de producție, dar și în porturi sau pe șantiere, acolo unde fac ce știu mai bine: manipulează diferite tiprui de materiale. Asta înseamnă că pot încărca/descărca materiale din camioane, vagoane, vase sau barje (maritim ori fluvial), pot sorta și stoca materiale vrac și pot alimenta utilajele de procesare (tocătoare, concasoare, stații de sortare etc).

Excavatoarele pentru manipularea materialelor sunt ”în picioare” toată ziua, lucrează ture lungi și sunt suficient de puternice pentru a manevra sarcini variate pe durata orelor de operare. Ca unelte de lucru, gama cuprinde graifere cu gheare, cupe clamshell, graifere pentru bușteni, electromagneți, cârlige etc. În articolul de față voi continua expunerea începută în partea întâi, unde ați putut întâlni modelele speciale ale unor producători precum: Cat, Doosan, Volvo CE, Liebherr, Link-Belt și Fuchs.

Așadar, producătorul german Atlas GmbH a celebrat anul trecut, în cadrul târgului internaținal Bauma Munchen, împlinirea a 100 de ani de activitate. Atlas produce o gamă extinsă de utilaje pentru construcții, pentru căi ferate, pentru manipularea a materialelor și infrastructură. Gama de material handlers cuprinde nu mai puțin de 13 modele, cu greutăți operaționale între 17 și 59 t, puteri ale motoarelor între 90 (112) kW (hp) și 230 (313) kW (hp) și cu raze ale brațelor cuprinse între 8,4 și 21,9 m. În gama de 13 modele se regăsesc și 3 modele electrice (MHE).

În termeni de motorizări, excavatoarele manipulatoare Atlas sunt echipate de Deutz și Cummins. Designul utilajelor este adaptat nevoilor specifice, motoarele respectă ultimele norme de emisii, utilajele sunt bine echilibrate, iar cabinele oferă o vizibilitate optimă asupa atașamentului și zonei de lucru. De asemenea, sistemul de înălțare a cabinei nu reprezintă o noutate pentru Atlas (această caracteristică devenind cumva un standard în rândul excavatoarelor manipulatoare. Pentru excavatoarele manipulatoare, Atlas preferă utilizarea unui tren de rulare pe roți. Modelele mari, destinate aplicațiilor portuare, sunt disponibile în configurația cu pilon de supraînălțare.

În 2016, tot în cadrul unei ediții Bauma, Case CE lansa excavatorul pe șenile CX290D Material Handling, special proiectat şi fabricat pentru aplicaţii de manipulare a materialelor. Cabina înălțată asigură operatorului o vedere amplă asupra zonei de lucru de la o înălțime de 5,06 m. Modelul CX290D e disponibil în două versiuni: Handler și Scrap Loader. Grație sistemului hidraulic inteligent Case, se pot obține timpi de ciclu mai rapizi și mai eficienți.

CX290D Material Handler folosește un braț curbat care îi asigură operatorului un unghi de deschidere mai bun în timpul operațiunilor de încărcare a materialelor. Balansierul drept are un cilindru de înclinare a cupei, care permite o operare mai precisă. Liniile auxiliare de pe braț permit conectarea diferitelor tipuri de alte atașamente. Cea de-a doua versiune, CX290D Scrap Loader, utilizează un braț drept și un balansier gât de lebădă (goose neck), mai potrivit pentru manipularea simplă și încărcarea deșeurilor. Nu în ultimul rând, cele două versiuni de CX290D oferă 3 moduri de putere, în funcție de aplicație: Automatic (A) – pentru un echilibru optim între productivitate și eficiență; Heavy-Duty (HD) – pentru un regim greu de operare; Speed Priority (SP) – viteză suplimentară și putere, pentru lucrările ce presupun productivitate maximă.

În ultimii ani, constructorul turc Hidromek, cu sediul în Ankara, a investit mult în dezvoltarea unei game extinse de produse. Ba chiar, pe lângă îmbunătățirile la nivel de performanțe, a plusat și cu un design mai atractiv. Pentru manipularea materialelor, Hidromek propune – în categoria ”special purpose excavators” – modelul HMK 200 W MH, conceput pentru sectoarele de reciclare, industrial și de manipularea materialelor. Modelul face parte din seria GEN (extinsă la nivelul mai multor tipuri de utilaje) și include numeroase caracteristici de confort pentru operator (diferite reglaje și setări particulare în cabină).

Brațele și balansierele excavatoarelor din seria GEN sunt fabricate pentru o combinație de performanță maximă și durată lungă de exploatare. Există diferite configurații de brațe și cupe disponibile pentru diverse aplicații. Prin intermediul sistemului Smartlink sunt urmărite datele utilajului, precum perioadele de utilizare, poziția geografică, valorile consumului de combustibil, timpii de întreținere și codurile de eroare. Având o greutate operațională de 23.550 kg, excavatorul este echipat cu un motor diesel Isuzu de 172 hp.

Pentru manipularea materialelor, Hitachi CME are în ofertă două modele: ZX240LC-5G și ZX250LC-5G, ambele cu o putere de 132 kW (177 hp). Primul are o masă operațională între 27,6 -28,8 t, iar al doilea, între 27,9 -29 t. Chiar dacă în Europa nu sunt atât de întâlnite în aplicații de manipulare a materialelor, excavatoarele producătorului japonez sunt recunoscute pentru fiabilitatea lor. Vin într-o configurație de braț drept și balansier gât de lebădă (gooseneck), tren de rulare pe șenile și obișnuita cabină liftabilă până la 5,5 m înălțime. Excavatoarele se remarcă prin modularitatea lor și ușurința de transport. Cu alte cuvinte, majoritatea componentelor le împart cu ”suratele” lor din sectorul terasier.

Odată cu ultimele două nume din articolul de față, Mantsinen și Sennebogen, trecem în liga mare a producătorilor de utilaje specializate pe manipularea materialelor. Aceștia se alătura altor câteva nume reprezentative, amintite în prima parte.

Pentru producătorul finlandez Mantsinen, avantajul principal față de competitorii săi este experiența puternică în manipularea materialelor. Oferta sa cuprinde 9 modele, de la cel mai mic (Mantsinen 60), prezentat în premieră anul trecut la Bauma Munchen, până la gigantul de peste 300 t, cu o deschidere de 38 m a brațului și tehnologie HybriLift (motor diesel și motor electric), destinat exclusiv aplicațiilor portuare. Totuși, am să mă rezum la a spune câteva cuvinte despre cel mai mic model.

Mantsinen are o ofertă deosebită în zona utilajelor de mare capacitate, dar odată cu noul model 60 își propune să ofere clienților ceva mai targetat și mai adaptat pentru manipularea specială a lemnului și a deșeurilor. Încadrat în categoria 60-70 t, Mantsinen 60 înglobează toate calitățile dovedite de operare într-un pachet compact. Combinând rapiditatea, inteligența și forța, Mantsinen 60 vine, de asemenea, echipat standard cu sisteme telematice MTS (Mantsinen Telematics Systems) și este optimizat pentru manipularea materialelor în clasa medie. Mantsinen 60 este echipat cu un motor diesel Volvo Penta de 210 kW și are o lungime maximă a brațului de 20,5 m, cu o capacitate de ridicare între 6 și 9 t. Utilajul vine echipat cu un tren de rulare pe roți sau pe șenile, precum și cu o gamă largă de accesorii originale Mantsinen, pentru optimizarea operațiunilor de manipulare a materialelor.

Competitorii direcți, bavarezii de la Sennebogen, au făcut o demonstrație de forță atunci când au anunțat lansarea (tot la Bauma 2019) celui mai mare excavator pentru manipularea materialelor fabricat vreodată. Cu o masă operațională de aprox 390 t și o deschidere a braţului de până la 40 m, noul 895E îl detronează pe Mantsinen 300. De altfel, ”bavarezii verzi” cred că au cea mai cuprinzătoare gamă de utilaje pentru manipularea materialelor, cu modele de toate tipurile – diesel, hibride sau electrice, pe roți sau pe șenile, portal sau cu pilon de supraînălțare, cu brațe de diferite lungimi. Iar aplicațiile… de toate: deșeuri, fier vechi, bușteni, materiale vrac, porturi. Cred ca doar Fuchs se compară în ce privește varietatea ofertei.

Despre Sennebogen ar fi multe de spus, poate prea multe, având în vedere oferta extinsă, însă am să mă opresc asupra unei noutăți prezentate tot în cadrul celui mai reprezentativ eveniment din industria utilajelor. Așadar, la Munchen, Sennebogen a prezentat o nouă versiune de transmisie electrică pentru excavatorul manipulator Pick & Carry diesel-hidraulic, dezvoltată în colaborare cu Bosch Rexroth. La acest utilaj, procesul de lucru continuă să fie hidraulic, având la bază un eficient motor diesel Stage V, însă trenul de rulare este acționat electric.

Excavatorul manipulator Pick & Carry 735 E este primul utilaj care încorporează această tehnologie de transmisie electrică produsă în serie. Conceptul de transmisie constă din două motoare electrice încorporate la nivelul șasiului, alimentate cu energie de un generator acționat de motorul diesel. Pe lângă eficiența sporită și consumul redus, s-a obținut și o reducere a nivelului de zgomot. Aplicațiile inițiale au înregistrat creșteri de eficiență de până la 30% față de transmisia diesel-hidraulică utilizată anterior.
Ends

MEq
By MEq August 3, 2020 11:05